Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 грудня 2018, 7:51

Початок зими: долар тимчасово відступає

«Кому війна, а кому — мати рідна». Саме ця приказка найбільш яскраво відображала ситуацію на валютному ринку минулого тижня. 

Вранці понеділка, 26 листопада, ситуація на міжбанку була відносно стабільною, курс на початку дня становив 27,80/27,85 гривень за долар. Але через різке загострення обстановки в Азовському морі і загрози введення воєнного стану, вже з середини понеділка ситуація з валютою стала загострюватися.

Кінець вівторка фінансисти зустріли рівнем 28,125/28,15 гривень, середу — 28,30/28,33 гривні, а четвер розпочинався з пікових значень 28,29/28,42 і вище. Тільки у середині четверга ринок дещо зменшив свій тиск на гривню, а в п'ятницю — остаточно розвернувся в бік зниження і впав до 28,17/28,20 на кінець дня. При цьому Нацбанк і держбанки практично гасили пожежі в період з понеділка по четвер, постійно продаючи валюту. А в п'ятницю регулятор зміг навіть відкупити частину сформованого надлишку долара по 28,18 гривень, чим втримав курс від подальшого падіння.

Активно «нагрілися» на ажіотажі і спекулянти готівкового ринку. В пікові моменти долар при продажу досягав позначки в 29,50 гривень і частина населення «повелася» на цю відверту гру на підвищення.

По факту — на політичні та військові події валютний ринок відреагував класичною «свічкою». Її наслідки в кінцевому підсумку буде оплачувати населення, дрібний та середній бізнес у вигляді нових цінників в магазинах і рахунків компаніям. Адже незважаючи на позитивну динаміку п'ятниці, долар під шумок за цей тиждень істотно виріс — з 27,80/27,85 гривень до 28,17/28,20. Саме цей стрибок ми і відчуємо найближчим часом у вигляді чергового подорожчання життя в Україні.

Частково спекулятивній розкрутці курсу посприяв і фактор вливань основних сум відшкодувань ПДВ бізнесу в третій декаді місяця. Це дало гривневий ресурс любителям покачати курс, а також стимулювало експортерів притримувати валюту до кращих часів, сподіваючись на продовження обвалу гривні.

Врятували гривню від значної девальвації продажі Нацбанку і держбанків, а також низька платоспроможність населення. Людям вже просто нема за що купувати багато валюти в періоди ажіотажних сплесків. Тому валютникам доводиться стримувати свої невгамовні апетити при виставленні котирувань, підлаштовуючись під реальний попит громадян.

Але чергова криза все одно коштувала країні дуже дорого. Хоча НБУ і не з'являвся в публічному форматі аукціону на торгах, але для протистояння ажіотажу регулятор був змушений практично всі чотири перші дні тижня витрачати резерви в більш тихому форматі через Matching. За нашими розрахунками, він спустив до $160 млн. Це без урахування валюти, яку «за випадковим збігом» в той же період активно продавали і держбанки. А за п'ятницю  він зміг відкупити, за даними «Мінфіну», тільки до $20-25 млн. Так що радіти тут явно нічому. 

Що відбуватиметься з курсом найближчим часом 
 

На міжбанківський ринок початку грудня вплинуть кілька різноспрямованих факторів:

1) Отримання бізнесом залишків основних відшкодувань ПДВ і період купівлі валюти «дочками» іноземних компаній під репатріацію дивідендів.


З одного боку — масоване вкидання гривні в банківську систему за рахунок відшкодувань ПДВ закінчується, що знижує вплив цього фактора на курс міжбанку і зменшує тиск на гривню. З іншого — «дочки» іноземців традиційно в цей період скуповують валюту для перерахування дивідендів за кордон і на цьому тлі продавці валюти підіймають курс.

Не варто забувати і про те, що при хронічному недовиконанні бюджету (сформований багато в чому за рахунок митних та інших зборів з імпорту, прив'язаних до офіційного курсу НБУ) — чиновники теж періодично дуже навіть не проти зростання курсу для виконання і перевиконання своїх показників зі збору податків і зборів;

2) Зростання попиту з боку імпортерів енергоносіїв через розпал опалювального сезону і період розрахунків з персоналом та інших господарських операцій клієнтів на початку місяця.

Частково фізичне зростання попиту з боку нафто- та газотрейдерів в цю осінь і зиму  компенсується зниженням цін на енергоносії на міжнародних ринках, але імпортери все активніше будуть тиснути своїм попитом на курс. Скоро до них долучаться великі мережі товарів широкого споживання і продуктів — попереду новорічні свята і вони закуповуються товарами для реалізації.

Допомагає в цей період нацвалюті необхідність у компаній розрахунків з працівниками по завершенню місяця, оплати орендних платежів і фінансування виробничих витрат із закупівлі сировини і матеріалів по госпдіяльності в грудні. Дефіцит гривні буде відчуватися і компанії будуть активніше продавати валюту для покриття цього дефіциту;

3) Поведінка готівкового ринку, дії спекулянтів, ліквідність в банківській системі та інтервенції НБУ.

Готівковий ринок. Зараз обмінники вперлися в проблему платоспроможного попиту на валюту з боку населення на тлі великої конкуренції на цьому ринку. Громадяни не мають надлишків гривні. Зростання цін і оплата комуналки в «дорогий» зимовий період — «з'їдає» і без того мізерні їх заощадження. Тим більше, що скоро Новий рік і знадобиться гривня на покупку подарунків під ялинку. Тому попит на валюту зараз невеликий і особливо підривати курс (якщо не відбуваються катаклізми, як було минулого тижня) у мінял не виходить. У цій ситуації поки готівковий ринок не представляє загрози для нацвалюти.

Дії спекулянтів. У ці дні вони спробують розігріти ринок в період скупки валюти іноземцями для виведення дивідендів. Частково це їм може вдатися в той період, поки великі екпортерів теж захочуть пограти «на підвищення» і знову будуть притримувати валютну виручку, витрачаючи залишки гривні від відшкодувань ПДВ. Але в основному більшість спекулянтів продовжать заробляти роботою «в дві сторони».

Ліквідність у банківській системі та інтервенції НБУ. При залишках на коррахунках банків на ранок п'ятниці в 56,9 млрд гривень — особливого надлишку гривні у більшості банків не спостерігається. Вона сконцентрована на держбанках, кількох найбільших вітчизняних банках і десятці «дочок» іноземних фінустанов.
Нерівномірність ліквідності в системі, норматив валютної позиції і резервування НБУ, а також обмеженість клієнтських заявок — не дозволяють цього гривневому навісу обрушити курс. У Нацбанку є можливість в цій ситуації сконцентрувати свої зусилля на згладжування ситуативних перекосів попиту і пропозиції в кожну торгову сесію.

Але при цьому сам валютний та банківський ринок залишається повністю залежним від стану справ і ситуативних курсових завдань цих 10-20 найбільших гравців ринку. У ті моменти, коли більшість з них знаходяться «в одному боці на покупку валюти» — гривні доводиться дуже несолодко. У цих випадках глобальні перекоси зростання попиту на тлі дуже низької пропозиції — змушений гасити НБУ, втрачаючи при цьому резерви.

З огляду на психологічний тиск попередніх днів, Нацбанку доведеться весь цей тиждень постійно бути присутнім на ринку з метою згладжування коливань і перекосів. Легких п'яти робочих днів на валютному ринку не буде.

Прогноз готівкового і міжбанківського курсів на 3-7 грудня:

Незважаючи на деяке зниження тиску на гривню в минулу п'ятницю, поки більшість чинників працює проти гривні. НБУ доведеться активно попрацювати через «анонімний» Matching, щоб утримати ситуацію під контролем.

На готівковому валютному ринку курс буде орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення. Власники обмінників продовжать працювати у форматі «з обороту». При злетах/падіннях на міжбанку — готівковий ринок буде тільки частково реагувати на те, що відбувається, збільшуючи або зменшуючи спред між курсами прийому/продажу готівкової валюти.

Якщо не буде чергових політичних або військових подій, то фінкомпанії — власники обмінників будуть утримувати рівень спреда по долару в межах 12-15 копійок, а більшість банків — в межах 20-30 копійок.

Ми прогнозуємо коридор по долару на 3-7 грудня в обмінниках фінкомпаній в межах 28,00-28,25 гривень, а в банках — 28,00-28,35 гривень. Обмінники будуть працювати у форматі «з обороту».

На міжбанку. Основну небезпеку для гривні в ці дні представляє скупка валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів і передчасна відмова НБУ від інтервенцій в надії, що ринок вже повністю заспокоївся.
Завдання по утриманню курсу в прийнятному для регулятора коридорі залишається головною на порядку денному цього тижня. Затишшя і перші «перемоги» по курсу минулої п'ятниці — річ дуже ненадійна і будь-який вихід трьох-чотирьох найбільших гравців з одночасною купівлею валюти (що часто буває в дні скупки валюти іноземцями для виведення дивідендів) швидко може розсіяти ілюзії регулятора про стабілізацію ситуації.

За нашими прогнозами, компромісним варіантом для учасників торгів на цьому тижні буде коридор 28,05-28,30 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок-зниження ділового ритму і кількості операцій, що характерно для першого робочого дня місяця. Клієнти підводять підсумки минулого звітного періоду і визначаються з завданнями на новий. Це трохи сповільнює їх активність на міжбанку. Обсяги будуть в межах до $400-430 млн при укладанні до 420-500 угод;
Вівторок-четвер — міжбанк і бізнес входять в свій звичний діловий ритм і статистика торгів виросте в межах до $440-490 млн при укладанні до 540-610 угод з піками активності у вівторок і четвер. Саме в ці дні за нашими розрахунками будуть основні покупки валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів, що збільшить обсяги операцій з одночасним зростанням тиску на гривню в цей період;
У п'ятницю — «Мінфін» очікує деяке зниження активності клієнтів за рахунок ефекту закінчення тижня. Обсяги міжбанку складуть близько $370-400 млн при здійсненні до 440-540 угод.

Коментарі - 3

+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
3 грудня 2018, 9:43
#
««Кому война, а кому — мать родна». Именно эта поговорка наиболее ярко отражала ситуацию на валютном рынке на прошлой неделе. » — классно подмечено!

Добавлю, помимо импортеров энергоносителей, если брать ритейл в т.ч. продуктовый — они давно начали покупать валюту, всю прошлую неделю и немалые суммы. Может кто-то продолжит и на этой неделе.

Вцелом курс должен успокоиться на примерно текущем коридоре. Прогноз МинФин реален, многим в начале месяца понадобится гривна для работы, так как все хотят закрыть контракты не под Елочку, плюс вывод дивидендов сгладит это предложение временно.

Если будет лишнее предложение валюты, НБУ будет косить и далее в резервы.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
3 грудня 2018, 10:28
#
Новый блог, менее 1 мес до конца года:
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/118582/
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
3 грудня 2018, 17:45
#
Беларусь оценила потери от введения пошлин на российскую нефть в $10 миллиардов
https://mbiz.censor.net.ua/news/3100322/belarus_otsenila_poteri_ot_vvedeniya_poshlin_na_rossiyiskuyu_neft_v_10_milliardov

«Подяка» от соседа
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися