Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 листопада 2018, 10:20

Податок на посилки: Як змінюються правила

З розвитком і лібералізацією правил інтернет-торгівлі зростає і кількість посилок, які українці отримують з-за кордону. Введення оподаткування посилок дорожче 100 євро викликало стурбованість багатьох, пише «Сегодня».

З розвитком і лібералізацією правил інтернет-торгівлі зростає і кількість посилок, які українці отримують з-за кордону.
Фото: epravda.com.ua

Як змінюються правила?

  • Відповідно до Податкового та Митного кодексів, не стягується податок з посилок, в яких знаходяться товари на суму менше 150 євро.
  • Після вступу в силу поправок гранична сума безмитних посилок знижується до 100 євро. Однак, по-перше, ці поправки вступають в силу лише з 1 липня 2019 року. А по-друге, перш ніж робити висновки, наскільки такі зміни вдарять по кишені звичайних українців, варто розібратися, як рахується вартість посилок.
  • У змінах до Податкового кодексу, прийнятих разом з бюджетом на 2019 рік, записано, що в розрахунок береться вартість посилки «для одного одержувача — фізичної особи, в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях або у одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника в міжнародних експрес-відправленнях».
  • Це означає, що вартість посилок, навіть замовлених в один день у одного продавця, підсумовуватися не буде.
  • За посилки, заявлена ​​вартість яких перевищує 100 євро, доведеться заплатити і мито (його розмір залежить від найменування товару і визначається законом «Про митний тариф»), і податок на додану вартість (20%).

Як часто українці замовляють товари?

  • Зниження граничної вартості безмитних посилок відіб'ється на дуже вузькому колі покупців і на дуже обмеженій кількості посилок.
  • На сьогоднішній день 100 євро — це понад 3000 грн. Причому такою повинна бути ціна за одну одиницю товару. Тому, якщо купувати навіть 2 речі на загальну суму 100 євро, їх можна розділити на дві посилки і ввозити до України безмитно і безпроблемно.

Чи можна не платити більше?

  • Після зниження безподаткового максимуму до 100 євро навіть такі популярні товари, як смартфони, можуть обкладатися податком, якщо будуть замовлені за кордоном.
  • Один із способів мінімізувати витрати — незначне заниження вартості товару. Вартість посилок, що надійшли на митну територію України, визначають не митники. Вони орієнтуються на цифру, яка вказана в митній декларації. Такий документ повинен супроводжувати кожну міжнародну посилку.
  • Роблячи замовлення на міжнародному майданчику на суму, яка незначно перевищує безподатковий максимум, покупець може домовитися з продавцем про те, щоб в декларації була зазначена суму в еквіваленті менше 100 євро.
  • У Митному кодексі вказано, що поштові посилки перевіряються вибірково. І відсоток таких перевірок невеликий. Як правило, увагу перевіряючих привертає очевидна невідповідність між назвою товару який пересилається і його вартістю. Наприклад, телефон за 100 гривень або натуральна шуба за 200 грн.
  • У такому випадку представник митниці може порівняти заявлену вартість з вартістю аналогічного товару на одному з міжнародних торгових сайтів і, виявивши розходження, змусити заплатити податок.
  • Але якщо розбіжність між реальною і задекларованою митною вартістю товару невелика, «викриття» малоймовірне.
  • Є і повністю законний спосіб обійти оподаткування. Справа в тому, що для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців вартість безмитних посилок залишилася колишньою — еквівалент 150 євро. Можливо, оформити доставку на одержувача-підприємця в низці випадків виявиться вигідніше, ніж на фізособу.

Репутація поштової служби тепер має значення

  • Починаючи з 1 січня 2019 року поштові підприємства і служби доставок будуть виступати податковими агентами і платити податки від імені одержувачів посилок.
  • Якщо поштова служба не зможе вчасно розрахуватися за податковими платежами, в якості покарання її посилки не будуть прийматися митними органами, їх будуть повертати відправнику.
  • Перш ніж вибирати оператора поштового зв'язку або погоджуватися на той чи інший спосіб доставки, покупцям не зайве буде поцікавитися, чи немає митних заборгованостей у поштовиків. В іншому випадку замовлену посилку можна буде чекати дуже довго.

Коментарі - 2

+
+74
49630748
49630748
30 листопада 2018, 11:52
#
«Снижение предельной стоимости беспошлинных посылок отразится на очень узком круге покупателей и на очень ограниченном количестве посылок» бред… посмотрите на алиекспрес стоимость дешового телефона 3/32, примерно 100евро… за более качественную модель будет на десяток евро дороже, а налога платить сколько?!?! станет дешевле у нас покупать телефоны… тупо убирают и тут людям возможность не кормить наших бариг
+
0
54022684
54022684
30 листопада 2018, 12:49
#
> На сегодняшний день 100 евро – это свыше 3000 грн. Причем такой должна быть цена за одну единицу товара. Потому что, если покупать даже 2 вещи на общую сумму 100 евро, их можно разделить на две посылки и ввозить в Украину беспошлинно и беспроблемно.
Тот, кто писал, не особо заказывал из зарубежа. С некоторых магазинов бесплатная доставка начинается от $150 в чеке. В итоге, можно получить бесплатную доставку и беспошлинный ввоз при покупке USD 150-EUR 150, т.е. ~ $150-$170. Теперь этого не будет, а доставка из нужных мне магазов $15, что не мало. А у наших барыг всё равно очень мало всего, так что у них покупать многие вещи и смысла нету.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися