Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 листопада 2018, 17:52

П'ятниця на міжбанку: що допомогло гривні втримати позиції

П'ятниця на торгах пройшла цікаво і фактично під диктовку великих гравців. Через вчорашню роботу міжбанку по долару на умовах ТОМ — сьогодні практично не було обов'язкових продажів доларової валютної виручки, а були присутні тільки обсяги власних валютні коштів клієнтів, що психологічно працювало проти гривні.

П'ятниця на торгах пройшла цікаво і фактично під диктовку великих гравців.
Фото: shutterstock.com

А зростання коррахунків банків на 2 млрд гривень (до 50,8 млрд на ранок п'ятниці) підштовхнуло спекулянтів до спроб розхитати ринок. Це їм вдалося і з вчорашніх вечірніх декларативних 27,76/27,78 гривень вже в перші хвилини сесії курс розігріли до 27,79/27,84.

Але потім поведінка ринку пішла вже не за сценарієм спекулянтів. На 10:40 великі гравці почали продавати валюту і на 11 годин коридор по курсу звузився до 27,79/27,81 гривень за доллар.

Після цього, то великі покупці частково підтягували свої скупками долар вгору, то продавці, що виходили з великими обсягами пропозиції -  частково створювали ситуативне просідання котирувань. Але в цілому курс знаходився в межах вузького коридору 27,78-27,79/27,80-27,81 вже до самого обіду.

Після 14 годин продавці остаточно закрили своїми ресурсами покупців і ситуативне перевищення пропозиції над попитом збило котирування відразу до позначки 27,74/27,76 гривень до самого закінчення сесії.

Психологічно на користь гривні спрацювало і те, що у понеділок на торги вийде збільшений обсяг обов'язкових продажів, які сформувалися після зарахування сьогодні експортерам валюти після американського вихідного з необхідністю  її продажу не пізніше понеділка. Потенційне просідання котирувань 26 листопада змушувало продавців бути дуже поступливими по курсу, що власне на поодиноких угодах і придавило котирування долара в другій половині торгів.

Головні події 23 листопада на міжбанку:

1. Спочатку на фоні чергового перекосу попиту та пропозиції по долару через вихідний в США і збільшення ліквідності в системі — спроба розгойдування курсу до рівня 27,79/27,84 гривень в перші хвилини сесії, а потім — поступове зниження котирувань до 27,74/27,76 гривень на кінець сесії;

2. НБУ не виходив на торги в більш публічному форматі аукціону;

3. Довідковий курс Нацбанку на 12 годин становив 27,8033 гривень за долар, а офіційний на 26 листопада оголошено регулятором на рівні 27,795828.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися