Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 листопада 2018, 17:04

Чому потрібен СПЛІТ

На цьому тижні депутати планують розглянути так званий законопроект про СПЛІТ. Цей документ пропонує ліквідувати Нацкомфінпослуг та передати повноваження щодо регулювання небанківських ринків. 

Навколо законопроекту точиться багато дискуссій. Дехто вважає, що зміна регуляторів матиме негативні наслідки для фінансових ринків.  

Про те, як НБУ бачить регулювання небанківського фінансового ринку, на своїй сторінці в Facebook написала перший заступник голови правління НБУ Катерина Рожкова. 

Минулого тижня провели дві важливі зустрічі з представниками страхових компаній, кредитних спілок, фінансових компаній, платіжних систем, компаній з обміну валют. Звісно, ми говорили про перспективи прийняття закону про «спліт». Цілком зрозуміло, що в учасників цього ринку є багато хвилювань і запитань. Ми намагались відповісти на всі.

Наприклад, у разі прийняття законопроекту, скільки часу буде у небанківського фінcектору для адаптації, та як це буде відбуватися? Часу буде достатньо. Ми запропонували, щоб перехідний період передачі функцій Нацкомфінпослуг було збільшено з 6 місяців до року. Протягом цього періоду ми разом з комісією вибудуємо необхідні процеси і структури для прийняття функцій і паралельно, разом з сектором, працюватимемо над вдосконаленням законодавства і регуляцій. Після передачі функцій до НБУ ми пропонуємо ще рік для адаптації нових регуляцій і вимог.

Як НБУ бачить регулювання небанківського фінансового ринку? Ми вже зараз до банків застосовуємо пропорційний підхід. Такий же підхід ми вбачаємо необхідним до застосування в регулюванні небанківських фінансових установ. Це означає, що якщо установи не несуть ризику для кредиторів ( простіше, не мають коштів, залучених у вклади, або інших зобов'язань, скажімо, зобов'язань здійснювати страхові виплати при настання страхових випадків), регулювання таких установ має бути максимально спрощеним. Основним законом для них стане закон про захист прав споживачів фінансових послуг. Крім того, ми плануємо, у разі прийняття законопроекту, суттєво спростити ліцензування нових небанківських фінансових установ. При цьому переліцензування діючих гравців цього ринку не планується.

Були справедливі зауваження щодо відсутності у НБУ необхідної компетенції. Так, у потрібному обсязі ми її не маємо. Проте дуже розраховуємо, що фахівці з комісії приєднаються до нашої команди.

Були побоювання, що мовляв, спліт вигідний лише великим страховим компаніям, а середні та невеликі в результаті втратять свою нішу на ринку. Це не так. Ринок страхових послуг у нас розвинений, м'яко кажучи недостатньо. Тому місця на ньому вистачить всім.

Підсумовуючи скажу, що зустрічі дійсно були дуже корисними. Ми знайшли не тільки спільну мову, але і дуже багато точок перетину, де можемо співпрацювати вже зараз, особливо з представниками страхового ринку. Зазначу, що спільна мова — це не спільна позиція. Проте головне, що ми намагались почути один одного.
На мою особисту думку, спліт сьогодні потрібен. І в разі його прийняття, він відіграє роль свого роду каталізатора, який надасть додатковий серйозний стимул для подальшого розвитку фінансового ринку в Україні.

Коментарі - 2

+
0
mary27
mary27
19 листопада 2018, 23:47
#
Давно пора НБУ навести порядок в этой помойке.
И позакрывать финансовые пирамиды под вывесками СК.
+
0
5503
5503
20 листопада 2018, 10:54
#
Что-то госпожа очень часто появляется везде.Очередной кандидат, не дай бог.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися