Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 листопада 2018, 18:49

Як обмінники будуть заробляти у вихідні

Котирування долара продовжують падати. За цей тиждень американська валюта подешевшала на міжбанку при продажу на 13 копійок — з 27,86 / 27,90 гривень до 27,74 / 27,77.

Основних причин зміцнення гривні було декілька.

1) дефіцит гривні у більшості клієнтів та банків;

2) нерівномірність попиту і пропозиції по долару на українському міжбанку в період з 12 по 14 листопада.  Через вихідний в США понеділок наш ринок працював 12 листопада по цій валюті на умовах ТОМ;

3) активні валютні розпродажі експортерів для проведення своїх господарських операцій, в тому числі, авансових платежів персоналу за першу половину листопада;

4) наближення періоду податкових платежів у клієнтів, яким необхідно акумулювати гривню для розрахунків з державою;

5) збільшення привабливості розміщення вільних коштів банками та фінкомпаніями в гривневі ОВДП і депсертифікати НБУ, прибутковість яких зараз вище, ніж за операціями з купівлі/ продажу валюти.

Все це призводить до підвищеного попиту на гривню і перед періодом податкових платежів формує у фінансистів впевненість в стабільності курсу на найближчий час. Гривня потрібна всім — як фінансистам, так і громадянам.

Оскільки всі сегменти валютного ринку дуже взаємопов'язані, потенційно низькі валютні ризики за безготівковим валютним курсом створюють передумови і для відносно спокійного розвитку подій на готівковому ринку на найближчі дні.

Тому в суботу та неділю власники обмінників продовжать працювати по готівковій валюті в режимі «з обороту», виставляючи досить низький рівень спреда і не особливо задираючи котирування. Високий рівень конкуренції на готівковому валютному ринку з урахуванням досить стриманого попиту з боку населення зараз не дозволяє фінансистам особливо активно грати «на підвищення» або «на пониження».

Курси валют на вихідні


Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 27,80-27,90 гривень, продаж 27,95 — 28,05 гривень. Рівень спреда по долару в обмінних пунктах складе від 12 до 15 копійок.

Котирування євро. Цими вихідними основним критерієм при виставленні котирувань готівкового євро в наших обмінниках буде крос-курс пари євро / долар на міжнародних ринках в прив'язці до курсу готівкового долара на українському ринку.

На 17 годину п'ятниці крос-курс пари євро / долар знаходився в межах 1,14 долара за євро. Ми прогнозуємо рівень курсів в обмінниках по євровалюті на вихідні: прийом 31,692 — 31,806 гривень та продаж 31,863 — 31,977 гривень при спреді від 20 до 30 копійок на євро.

Розраховані нами котирування можуть бути ще скориговані в межах до плюс-мінус 5-10 копійок на євро в залежності від завдань обмінника.

Котирування по російському рублю. Рубль продовжує залишатися найбільш ризикованою валютою для українських фінансистів як з політичної, так і з економічної точок зору. Тому зростання котирувань рубля на міжнародних ринках (після його істотного падіння за останній час) не особливо спонукає власників українських обмінників на значне підняття курсів цієї валюти в вихідні дні.

Щоб мінімізувати свої ризики — фінансисти будуть приймати рубль за ціною істотно нижчою рівня п'ятничного міжбанку, а ось котирування продажу будуть приблизно відповідати курсу безготівкового рубля на кінець торгів 16 листопада.

Котирування рубля на вихідні в обмінниках будуть наступними: прийом за 1 рубль — на рівні 0,421-0,423 гривні і продаж 0,424-0,426.

Розраховані «Мінфіном» курси російської валюти можуть ще мати відхилення в межах до плюс-мінус 0,005-0,009 гривень на рублі в залежності від цілей і завдань конкретної точки обміну валют.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 1

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
16 листопада 2018, 20:22
#
Конкуренцию обментткам будут создавать часть банков работающих в субботу, у многих курс будет ниже обменниках.
Потому кто не купил в будни, сможет купить небольшую сумму в тех кто работает в субботу
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися