Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 листопада 2018, 14:16

Відступ Нафтогазу та чудеса від гривні

НАК «Нафтогаз» передумав позичати $1 млрд. Соцмережі вибухнули коментарями про методи управління в агрохолдингу «Миронівський хлібопродукт», де за емоціями співробітників стежать камери. А гривня зміцнюється, перед тим як знову впасти в грудні.

Про головні підсумки цього тижня в своєму блозі на НВ написав Сергій Фурса. «Мінфін» приводить скорочений текст колонки.

В Україні основні події цього тижня були зосереджені в корпоративному сегменті. Державні папери трохи знизилися, втративши десь півпункта. Але кому дійсно не пощастило, так це Нафтогазу, який відкрив книгу заявок на свої єврооблігації у вівторок і потрапив на вкрай погані ринки. При цьому до цих пір запозичення для українських компаній на рівні 11% обмежувало гнучкість емітента. Бажана ставка в 10,9% була компромісною, і при хороших ринках компанія могла б розраховувати на деяке зниження рівня дохідності до 10,5%, але бувають критичні дні, коли ринок не готовий ні до якого компромісу. Додає нотку конспірології той факт, що в той же день раптом вирішив розміщувати свої єврооблігації Газпром. І нехай покупці єврооблігацій Нафтогазу і Газпрому абсолютно різні, тому що не можна порівняти рівень ризиків, але такі збіги трапляються рідко. У підсумку, Нафтогаз відклав розміщення своїх паперів, полетівши, але пообіцявши повернутися. Можливо, такий шанс у компанії з'явиться після прийняття бюджету на 2019 рік, що відкриє дорогу до отримання траншу і має поліпшити настрої на ринку. Особливо якщо це трапиться вже в грудні і співпаде з як завжди очікуваним ралі імені Санта-Клауса.

І ще один емітент порадував на цьому тижні, правда, поки тільки внутрішню аудиторію. Власник Миронівського Хлібопродукту перечитав Оруелла і повідав про те, що у них в офісі камери стежать за обличчями співробітників, аналізуючи їх рівень щастя. І не для того, щоб видавати лимони тим, хто занадто багато посміхається. Вони просто потім звільняють тих, у кого обличчя сумне в тому випадку, якщо людина не стане щасливою після зауважень керівництва і особливо в результаті цих зауважень. Або тих, хто посмів погладшати, адже камери вміють відстежувати і це. Загалом, сценаристів Чорного Дзеркала давно вже переплюнула Наша курочка Ряба. Добре ще, що це робиться в офісі, а не на птахофабриці, наприклад, в забійному цеху. Так чи інакше, МХП поки пощастило, що цю новину не перевели на англійську, тому як тоді улюбленцю інвесторів могло б дістатися на горіхи. Більш того, інвестори задумалися б, а раптом і їх рівень щастя теж вивчають під час роад-шоу.

На внутрішньому ринку продовжує показувати чудеса сили гривня, набираючись сил перед грудневим падінням. На ринку облігацій все звично, життя зосереджене на первинному ринку. А на ринку акцій на тлі маленької ліквідності тривають боязкі покупки. Не втрачають надії заробити на українському фондовому ринку і українські силовики. Правда, роблять це традиційним для себе способом. Перевіреним та надійним. І це не технічний аналіз і вони навіть не отримали таємні знання, сходивши на семінар нью-йоркського таксиста. Вони просто прийшли і кошмарять компанію Універ. При цьому поки не змогли придумати навіть виразної причини, навіщо вони це роблять. Їх вистачило лише на версію, що керівництво Універа збирає дані про український фондовий ринок для російських спецслужб. Безумніше цього формулювання СБУ було б тільки бажання ФСБ дійсно дізнаватися щось про український фондовий ринок.

Коментарі - 17

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
16 листопада 2018, 17:02
#
Не гривна набирается сил, а НБУ, это он делает себе запас жира.
Гривне не дают набраться сил ниже 27.75.
Понять от части можно НБУ.
+
+26
yarg
yarg
16 листопада 2018, 17:49
#
«Они просто пришли и кошмарят компанию Универ. При этом пока не смогли придумать даже внятной причины, зачем они это делают.»

Ой, стесняшка… сразу о глупых есбеушниках, которые безграмотность путиным прикрывают… Это все понятно.
А что вот об этом — https://finclub.net/news/sbu-arestovala-scheta-univer-kapital.html

что-то не вижу я в обвинениях СБУ путина. А вижу отмывание, мошенничество и прочие «шалости фондового рынка». Но об этом же говорить неполикорректно, да?
+
+72
lukapacioli
lukapacioli
16 листопада 2018, 19:18
#
Не суть важно — кто кого там увидел!
Важнее другое — зависли деньги инвесторов в ОВГЗ.
Когда я ранее указывал на возможность возникновения проблем у физ-лиц, которые инвестируют в ОВГЗ через посредника (а напрямую никак нельзя) — меня местные оптимисты упрекали, мол, этого не может быть, никак невозможно… ведется реестр инвесторов… и пр бла-бла-бла.
Вот яркий пример — ВОЗМОЖНО!
не важно какой повод… важно, что счета посредника заблокировали, а след-но и физ(и юр) лица-инвесторы попали в западню. Такая попа может случиться с любым ценно-бум посредником и на неопределенный срок.
Яркий пример перед глазами!
+
+15
yarg
yarg
16 листопада 2018, 19:34
#
На рынке ценных бумаг все завязано на посредниках. В этом суть рынка. Нюанс в том, что рынка этого у нас нет, а посредники есть. Вот им и приходится перебиваться мелким мошенничеством до лучших времён. Не со зла-с голодухи.
+
+30
lukapacioli
lukapacioli
16 листопада 2018, 21:38
#
То, что Вы пишете — правда и не есть новость.
Тут нюанс в другом.
Если я правильно понимаю, то суд с подачи следаков заблокировал все текущие счета посредника.
Не обездвижил ценные бумаги на ценнобумажном счете конкретного владельца, которые якобы сомнительно были приобретены — а заблокировал текущие счета посредника в банках. Это 2 большие разницы. Теперь инвесторы (все!) не смогут получить ни % ни деньги при погашении эмитентом своих ЦБ.
Т.е. ударили серпом по яйцам — всем и сразу.
Т.с. — картина маслом — занавес, господа.
+
+80
lukapacioli
lukapacioli
16 листопада 2018, 21:52
#
Возможное продолжение «саги с ОВГЗ»:
— минфин гасит свои ОВГЗ — деньги перечисляет посреднику — а у того счета заблокированы!
— ничто не мешает объявить его уклонистом по налогам… выставить исковые требования и списывать все поступающие на счет посредника деньги в доход державы
— а инвестору «Ване Петренко» — предложить искать правду в… суде… Ваня, взыскивай деньги с посредника — ты ему деньги перечислил… вот он тебе и должен! Минфин свои обяз-ва исполнил — от посредника твои деньги получил и посреднику твои деньги с % вернул!
— а у посредника все счета блокированы… а из его имущества — 2 стола 3 стула…
— и Ваня в дураках и без денег
Се ля ви, господа-товарищи
Как там у товарища Бендера — «Товарищи, приобретайте билеты гос. займа...» с визуальным рекламным образом сеятеля ОВГЗ в исполнении незабвенного Кисы Воробьянинова.
За 100 лет ничего не поменялось!
+
0
yarg
yarg
17 листопада 2018, 10:02
#
Это торговец- посредник при покупке-продаже.
счета в ценных бумагах ведутся у другого посредника — депозитария. Поэтому совершенно не факт.
+
0
mary27
mary27
17 листопада 2018, 16:29
#
Совершенно верно.
ОВГЗ на счете в нац.депозитарии.
У брокера — только брокерский счет.
Насчет налогов — в данном случае налоговый агент — брокер, и вопросы налоговой к ним.
+
0
lukapacioli
lukapacioli
17 листопада 2018, 21:03
#
? — кому\на чей счет перечисляет деньги покупатель ОВГЗ. — На счет Универа!
? — от кого/с чьего счета получает инвестор средства на свой банковский счет после погашения эмитентом ценных бумаг. — Со счета Универа!

+
0
yarg
yarg
17 листопада 2018, 21:07
#
1 — если купил у Универа, то да.
2 — нет. Со счета казначейства на свой счет.
+
0
lukapacioli
lukapacioli
17 листопада 2018, 22:09
#
См. цитату (Любомир Остапів) — "… я подививсь від кого прийшла моя остання виплата купону, дійсно ТОВ Універ Капітал. Виходить дійсно так як ви кажете, гроші на брокерів заходять, а вони вже розподіяють на рахунки власників. ..." https://minfin.com.ua/blogs/lostapiv/116297/#com3418820
Иными словами — деньги и туда и обратно идут через счет посредника!
Блокировка банк счетов посредника — … читай, выше :)
+
0
yarg
yarg
18 листопада 2018, 0:37
#
Ок. если вам так нравится.
+
0
mary27
mary27
18 листопада 2018, 10:00
#
То чувство, когда Любомир Остапив (который ITшник, и нифига не понимает в ЦБ), стал источником информации для читателей ''минфина''.
Рукалицо.
+
0
unknown unknown
unknown unknown
17 листопада 2018, 0:22
#
Качественно изложено
+
0
Danconia
Danconia
20 листопада 2018, 0:59
#
Во сколько млрд грн обходится налогоплательщкам этот рудиментарный советский орган именуемый СБУ?

Когда случилась революция курируемая западом — СБУ не вмешивались, кураторов титушек они не трогали, первых сепаров в зародыше не ликвидировали…
Вопрос зачем кормим дармоедов.
Хохлы дуже бабосики люблять, в такой ситуации наличие СБУ скорее на руку субьектам внешней политики, нежели на пользу нац безопасности.
+
+15
yarg
yarg
20 листопада 2018, 7:55
#
Да СБУ нужно беречь только из-за вот этой ненависти, которую они вызывают у дырявых.
+
0
mary27
mary27
20 листопада 2018, 8:54
#
Еще один ватный каминг-аут.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися