Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 листопада 2018, 7:54

Чи є загрози для гривні цього тижня

Останній тиждень виявився дуже вдалим як для гривні, так і для Нацбанку. Пропозиція значно перевищувала попит в усі дні, крім минулого четверга. Це призвело до падіння котирувань долара з 28,04/28,08 гривень до 27,855/27,88.

Традиційними продавцями валюти були металурги та аграрії, а також самі банки, що накупили її раніше для продажу «дочкам» іноземних компаній під вивід дивідендів.

Але іноземці виявилися досить скупими в цьому місяці як за сумами скупки валюти, так і за курсом. Тому банки в цей раз на цих операціях сильно не заробили, але зате потім досить вдало продали власну валюту в четвер — коли нерезиденти її скуповували за гривню, отриману від погашень ОВДП. 8 листопада було єдиним днем ​​минулого тижня, коли надлишку долара на ринку не спостерігалося і Нацбанку було нічого викуповувати. Але вже з п'ятниці — на тлі нестачі гривні у клієнтів і банків — долар знову просів, а НБУ знову поповнив резерви.

Остаточні обсяги викупу за тиждень, включаючи більш публічну форму аукціону і більш «анонімну» — через Matching, будуть опубліковані Нацбанком тільки після обіду сьогодні, але за нашими розрахунками ця сума складе не менше $122 млн. Регулятор починав скуповувати долар на початку минулого тижня за курсом 28,035 гривень, а завершив їх в п'ятницю вже по 27,885 гривень. Таким чином, НБУ поступово занизив для себе вартість придбань долара протягом минулого тижня на 15 копійок.

Зміцнилася гривня і щодо євро з рублем. Але це вже не було «заслугами» українського ринку, а просто в автоматичному режимі відображало падіння цих валют на зовнішніх ринках щодо долара. Через крос — курс пар долар/гривня, євро/долар і долар/рубль наш міжбанк просто коригував ціну євро і рубля щодо нацвалюти.

В цілому за тиждень рекордсменом по падінню щодо гривні став євро. Євровалюта за цей період при продажу подешевшала відразу на 34 копійки — з 31,9151/31,9606 гривень до 31,5931/31,6187, а рубль впав на 0,0115 гривні — з 0,4238/0,4249 до 0,4128/0,4134 гривні.

Що вплине на курс в ці дні

Основними драйверами та мотиваторами поведінки учасників торгів на цьому тижні будуть:

1) Курсові інтереси та ситуативні завдання великих гравців. Буде спостерігатися поступове зростання попиту на валюту з боку імпортерів енергоносіїв, мереж з продажу побутової техніки, електроніки, ширвжитку та продуктів харчування. Якщо з постачальниками енергоносіїв все ясно — чим буде холодніше на вулиці, тим активніше вони будуть купувати свою продукцію для забезпечення опалювального сезону, то з іншими категоріями покупців валюти складніше.

У США та Європі починається сезон розпродажів (пік 23 листопада — «чорна п'ятниця»), що змушує наших імпортерів активно оплачувати контракти в цей період, щоб скупитися товарами дешевше. Це відбувається досить хаотично і може періодично приводити до серйозних перекосів в обсягах попиту на валюту в той момент, коли вони одночасно будуть виходити на торги зі своїми покупками.

Не будуть випускати свого в такі моменти і експортери. Головними серед продавців залишаться металурги та аграрії, але їх дії і інтереси також залежать від багатьох факторів (часто ситуативних).Тому ми очікуємо зростання волатильності по курсу за рахунок перекосів попиту і пропозиції всю другу декаду листопада;

2) Вихідний понеділок у США. У них День Ветеранів та американські банки будуть проводити свої операції тільки з вівторка. 12 листопада український міжбанк буде працювати по долару на умовах ТОМ (розрахунки в гривні сьогодні, поставка долара — наступним днем), що зазвичай призводить до падіння обсягів операцій і спровокує перекоси попиту і пропозиції по долару у вівторок і середу.

У вівторок — буде нестача пропозиції. Валютну виручку американські банки тільки зарахують нашим банкам і клієнтам, а попит буде досить великий.

Зате в середу — на торги вийде весь обсяг обов'язкових продажів практично за два дні, що створює передумови до перевищення пропозиції валюти над попитом.

На малооб'ємному ринку понеділка і перекошеному за попитом і пропозицією у вівторок і середу — у спекулянтів є можливість покачати курс, а Нацбанку треба бути готовим до періодичних виходів з інтервенціями для згладжування курсових коливань;

3) Готівковий ринок та дії Нацбанку. Падіння міжбанківського курсу на минулому тижні спровокувало зниження котирувань в обмінниках. Це почало поступово стимулювати зростання попиту на валюту з боку громадян і дрібних підприємців.

Поки що нічого критичного в обсягах покупок на готівковому ринку немає, але при збереженні цієї тенденції і далі, та ще й на тлі розбалансування попиту і пропозиції у вівторок і середу на міжбанку через вихідний в США — ми не виключаємо збільшення спекулятивного тиску на курс з боку готівкового ринку. Стримувати апетити власників обмінників буде тільки платоспроможний попит на валюту з боку населення і конкуренція між обмінками.

Нацбанк залишається головним гравцем на торгах і за умови «гривневого голоду» у більшості банків (коррахунки не перевищували весь минулий тиждень рівня, необхідного для підтримки нормативу резервування) — своїми інтервенціями фактично може направляти ринок в потрібну йому сторону. Оскільки в понеділок, вівторок і середу на торгах будуть ситуативні перекоси попиту і пропозиції по долару — дії і своєчасність виходів Нацбанку з відповідними інтервенціями будуть повністю спрямовувати курсову політику і тактику у великих гравців міжбанку. Вони будуть змушені підлаштовуватися під дії регулятора.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень

Головними проблемами по курсу в ці дні будуть ситуативні перекоси попиту і пропозиції в період з понеділка по середу і реакція готівкового ринку на те, що відбувається.

Але якщо в понеділок під час роботи міжбанку по долару на умовах ТОМ навіть активні дії спекулянтів на малооб'ємному міжбанку по розгойдуванню ринку можна вважати досить «безпечними» для загальних тенденцій валютного ринку, то присутність НБУ на торгах для згладжування курсових коливань у вівторок і середу можна вважати майже необхідним.

У четвер і п'ятницю ситуація на міжбанку вже буде йти в тому курсовому тренді, який буде сформований в понеділок-середу.

Кінець тижня — це вже переддень періоду бюджетних платежів і авансових виплат персоналу у бізнесу, що підтримає гривню на міжбанку. Тому тон настроям на міжбанку в цей період задасть стан і поведінка ринку в перші три дні.

Необхідність нарощування ЗВР буде стримувати НБУ від поспішних продажів долара на торгах. Виходити з продажами регулятор буде тільки в крайньому випадку. Зате при найменших ситуативних надлишках пропозиції — «Мінфін» прогнозує появу НБУ з інтервенціями з викупу долара. Застосовувати він буде в основному більш «тихий» Matching.

На готівковому валютному ринку курс продовжить орієнтуватися на два параметра — реальний обсяг платоспроможного попиту населення і ситуацію на міжбанку. При стабільній ситуації на торгах — власники обмінників збережуть рівень спреду по долару в межах 12-15 копійок, а при збільшенні коливань — для мінімізації ризиків збільшать його до 20-25 копійок. Котирування по євро і рубля будуть «прив'язані» до курсу готівкового долара в обмінниках і крос-курсу євровалюти і рубля на міжнародних ринках на даний момент.

Ми прогнозуємо коридор за готівковим доларом на 12-16 листопада в обмінниках фінкомпаній в межах 27,90-28,15 гривень, а в банках — 27,85-28,20 гривень. Більшість обмінників продовжить працювати у форматі «з обороту» з періодичним коригуванням курсів євро і рубля в залежності від крос-курсів цих валют на світових ринках щодо долара.

На міжбанку. Виходи НБУ на торги зі своєчасними інтервенціями (особливо в період понеділок-середа) залишаються основою для збереження стабільності на міжбанку. Залежність валютного ринку від інтересів і курсових ситуативних завдань найбільших гравців збережеться.

При значних коливаннях Нацбанку доведеться навіть з психологічної точки зору виходити на міжбанк у публічному форматі аукціону для вирівнювання ситуації, але при малооб'ємному ринку йому досить буде застосовувати «анонімний» Matching.

Ми прогнозуємо котирування долара на міжбанку на цей тиждень в межах коридору 27,80-28,15 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок (12 листопада) — зниження обсягів міжбанку через роботу по долару на умовах ТОМ в межах до $350-390 млн при укладанні до 420-460 угод.

У вівторок-четвер (13-15 листопада) — поступова активізація ринку в межах до $415-450 млн при укладанні до 530-590 угод з піком активності в четвер, коли період перекосів попиту і пропозиції вже закінчиться і міжбанк увійде в звичний ритм.

У п'ятницю (16 листопада) — традиційне зниження активності перед закінченням робочого тижня. Обсяги операцій не перевищать $380-410 млн при здійсненні до 470-510 угод.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 7

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
12 листопада 2018, 10:06
#
Прошлая неделя наверное была самой удачной за последние несколько месяцев. НБУ купил рекордную сумму, более точную цифру узнаем позже, при этом и цена была очень выгодной, это двойной удачный момент для НБУ.
Евро падает на фоне проблем с регионе и низкого прогноза роста, а также то что Доллар будет далее укрепляться за счет учет.ставки и т.д.
Рубль падает на фоне падения цен на нефть.

Покупатели останутся все те же, импортеры энергоресурсов были активны всю прошлую неделю, они скорее сохранят такую же возможность если будет у них гривна, они все спешат пока курс ниже 28 и цена на нефть радует тенденцией снижения. Часть заправок в выходные, кто только сегодня в понедельник опустили ценники на 50 коп, надеюсь в течении недели еще опустят на 50 коп.

Перекосы будут на этой неделе из-за выходных и выливания очередной порции ОВГЗ, на этом спекулянты попытаются сыграть. Хотя у рынка как и ранее большая потребность в гривне.

Наличный рынок в обменниках — пока нет шансов раскачать. Причина не только в низком спросе со стороны населения. Обменники не готовы продавать по 28 и ниже. Выходные держали 28,05 и 28,10 продажа. А вот в банках была возможность купить 27,95-28,00. И потому часть населения просто пойдет в банки и купит там. Пока на межбанке курс будет менее 28,00 и банки сами предложат населению более дешевый доллар, обменники будут заложниками.

НБУ как и ранее будет умело покупать и возможно в некоторые дни продаст
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
12 листопада 2018, 10:09
#
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/118109/
+
0
kozyrev
kozyrev
12 листопада 2018, 11:02
#
Для AleksandrBank. Сегодня (в понедельник) и завтра определяющими факторами- будут перекосы по доллару из-за выходного в США. Там День ветеранов. Сегодня по доллару все работают на ТОМе, что сократит объемы сделок, но даст спекулянтам поиграть рынком. Жду роста котировок свыше 27,93 гривен.Завтра и послезавтра опять перекосы спроса и предложения после зачислений выручки.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
12 листопада 2018, 12:34
#
Для kozyrev. Как Вам коррекция?:) Не учли остатки 45,2 млрд.грн. Очень мало. И это в 12,00. Далее в низ :?)
«Жду роста котировок свыше 27,93 гривен»
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
12 листопада 2018, 16:45
#
«Есть ли угрозы для гривны на этой неделе» — угроза на выходных закончились ОВГЗ на 10 млрд. Как-то очень тихо как для понедельника. Растворятся — думаю никто не заметит.
+
0
kozyrev
kozyrev
13 листопада 2018, 10:21
#
Скоро коррсчета вырастут.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
13 листопада 2018, 10:37
#
Я указал причину Выше почему вырастут.
Возможно еще добавится выплаты НДС.

Но сейчас гривна более устойчива и готова противостоять таким всплескам вместе с НБУ, чем это было 3 мес ранее.
Потому переварим без шумихи.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися