Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 листопада 2018, 15:20

Ви помітили? З ринку пішло 9 банків

Часи чистки на банківському ринку, коли фінустанови йшли зі скандалами та багатомільярдними боргами перед вкладниками, залишилися позаду. Тепер вони залишають ринок тихо та непомітно. Чому так відбувається, і чи добре, що кількість банків продовжує скорочуватися, на своїй сторінці у Facebook написав Владислав Рашкован.

Скажіть, а ви помітили, що за останній рік 9 банків призупинили свою діяльність, і з них:

— нуль (0) банків були визнані неплатоспроможними. Так що немає витрат Фонду Гарантування щодо їх виведення з ринку;

— 3 банки приєдналися до інших банків (Центр приєднався до МТБ; ВіЕс — до ТАСкомбанку; Експрес-Банк — до Індустріалбанку). Всі злиття пройшли за спрощеною процедурою, без особливих складнощів для клієнтів, і, наскільки я розумію, без зауважень від регулятора. Банки — правонаступники в результаті точно стали краще капіталізовані та мають більше можливостей для зростання.

— а акціонери 6 невеликих банків (БМ Банк, Діві Банк, Кредит-Оптима, Промфінбанк, Апекс Банк, Банк Фінансовий партнер) здали свої ліцензії НБУ, та продовжили функціонувати як фінкомпанії або просто юрособи, розрахувавшись зі своїми вкладниками та кредиторами. Вкладники в результаті перейшли в інші банки (незатребувані суми вкладів були передані на довірчі рахунки).

Добре це чи погано? На цьому етапі добре. Більшість банків були створені в середині 90-х, коли бар'єри входу на ринок були низькими, регуляції і нагляд слабкими. Їх розмір не дозволяв банкам досягати ефекту від масштабу, інвестувати в технології та якість обслуговування клієнтів. При цьому закритися без фінансових і репутаційних втрат банки не могли, покупців же на банківські ліцензії «з історією» на ринку в останні роки немає.

Тепер (незважаючи на видиму концентрацію на ринку), рівень конкуренції між банками зростатиме, і за якість, і за клієнта. Акціонери ж банків, які вийшли, зможуть час/кошти, що вивільнилися, вкласти в інші проекти без втрати репутації.

Упевнений, що найкращі часи для банківського ринку не за горами.

Коментарі - 3

+
+23
Андрей Кул
Андрей Кул
7 листопада 2018, 17:31
#
Лучшие времена для банковского рынка не за горами. — основная проблема банков сейчас — это качество предоставляемых услуг и сервис их предоставления. Кто покажет лучший сервис и услуги, тот и буде на коне.
+
+43
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
7 листопада 2018, 20:30
#
Лучшие времена для банковского рынка не за горами.

Жить стало лучше, жить стало веселее. И. В. Сталин
+
0
ballistic
ballistic
12 листопада 2018, 23:29
#
Зрадофілам в усі часи миліше «всьо пропало»
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися