Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 листопада 2018, 18:52

Курс в обмінниках: що чекати на вихідні

Вже стає поганою традицією, що події валютного ринку не дають розслабитися нікому. Якщо раніше через зміни курсу періодично ночами не спали тільки топ-менеджери банків та компаній, то в останні роки зміни курсу майже відразу ж відбиваються на товарних цінниках в магазинах і вартості послуг для громадян. Це робить їх заручниками поведінки валютного ринку.

Об'єктивності заради треба сказати, що навіть в момент падіння котирувань міжбанку ціни в магазинах не поспішають знижуватися.

Період з 29 жовтня по 2 листопада — не став винятком. Лихоманило як курс долара, так і євро. Масштаб валютних цунамі виявився трохи нижче можливого (особливо в порівнянні з епохою 2014-2016 років), але спокою не спостерігалося.

Протягом останнього тижня долар знаходився в коридорі ціни продажу від 28,11 (на вечір п'ятниці) — до 28,25 гривень (на ранок вівторка), а по євровалюті коливання були ще більш значними — в межах від 31,8799 (вечір середи) — до 32, 2239 гривень (на ранок п'ятниці).

Ефект закінчення місяця в цілому для Нацбанку спрацював позитивно. Через необхідність закривати свої гривневі платежі на звітну дату і в зв'язку з «неквапливістю» Держказначейства щодо повернення відшкодувань ПДВ, експортери були змушені витрачати валютні запаси. Цим активно користувався НБУ. Регулятор майже щодня купував долар на міжбанку і скупив за нашими даними не менше $ 45 млн через «анонімний» Matching. Але фактично не втручався в ті моменти, коли гривня ситуативно дешевшала.

В підсумку, за останні 5 днів безготівковий курс продажу долара впав на 13 копійок — з 28,20 / 28,24 гривень до 28,08 / 28,11 гривень, а продаж євро знизився на 11 копійок з 32,1733 / 32, 2161 гривень до 32,0673 / 32,1016.

Готівковий ринок реагував на те, що відбувається на торгах, хоча і вважав за краще стримано ставитися до стрибків євро на світових ринках та займав досить обережну позицію в моменти зростання міжбанківських котирувань долара.

Через жорстку конкуренцію на готівковому ринку власники обмінників виставлять низький рівень спреда по курсам долара і євро на ці суботу та неділю, а працювати будуть тільки в форматі «з обороту» без особливих спроб розгойдати курс.

Курси валют на вихідні

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 27,95-28,05 гривень, продаж 28,15 — 28,20 гривень. Спред по долару в обмінних пунктах складе від 15 до 20 копійок.

Котирування євро. На 17 годину п'ятниці крос-курс пари євро / долар знаходився в межах 1,1418 долара за євро, але потім котирування євровалюти пішли до низу. Але ми не очікуємо від євровалюти додаткових сюрпризів на нічний для України азіатській сесії і тому прогнозуємо рівень курсів в обмінниках по євровалюті на вихідні: прийом 31,913 — 32,027 гривень та продаж 32,141 — 32,199 гривень при спреді в 30-35 копійок на євро.

Ці котирування можуть бути ще скориговані в межах до плюс-мінус 5 копійок на євро в залежності від конкретних завдань того чи іншого обмінника.

Котирування по російському рублю. Для нівелювання політичних та економічних ризиків фінансисти по цій валюті продовжать виставляти котирування купівлі рубля у громадян за цінами нижче міжбанку, а ціну продажу ставити на рівні, наближеному до курсу продажу рубля на п'ятничних торгах.

Котирування рубля на вихідні в обмінниках будуть наступними: прийом за 1 рубль — на рівні 0,423-0,425 гривень і продаж 0,426-0,427.

Розраховані «Мінфіном» курси рубля можуть ще мати відхилення в межах до плюс-мінус 0,003-0,006 гривень на рублі в залежності від завдань конкретної точки обміну валют.

Коментарі - 3

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
3 листопада 2018, 14:08
#
«Уже становится плохой традицией, что события валютного рынка не дают расслабиться никому. Если раньше из-за изменений курса периодически ночами не спали только топ-менеджеры банков и компаний, то в последние годы изменения курса почти сразу же отражаются на товарных ценниках в магазинах и стоимости услуг для граждан. Это делает их заложниками поведения валютного рынка.» — что за бред, на рынке полный штиль
Не выдумывайте то чего нет. Рынок стабилен для такого сезона как некогда, идут лёгкие движения в ту и в другую сторону, но все очень спокойно!
+
0
kozyrev
kozyrev
5 листопада 2018, 12:09
#
Насчет штиля и того, что население становится заложником валютного курса — полная правда, все они правильно написали. Не верите — спросите у любого водителя ( как там с ценами на бензин — при росте курса) или любого более-менее крупного импортера «какой курс они закладывают сейчас в цены на свои товары?».Узнаете много интересного и познавательного для себя.А насчет стабильности в этот период года — скажите спасибо трем вещам: поступлениям от заробитчан, аномально теплому октябрю и аграриям с металлургами. Заслуги Нацбанка или правительства в части удержания курса сейчас фактически нет, а вот рост учетной -еще аукнится в дальнейшем падением ВВП, сокращением рабочих мест и в конечном итоге — снижением деловой активности и снижением налоговых поступлений. Высокий уровень учетной ставки в сочетании с реальной ползучей инфляцией, на которую НБУ через учетную особо повлиять не может (причины инфляции во многом не монитарные) -приведет только к еще большому падению реального ВВП.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
6 листопада 2018, 10:58
#
«скажите спасибо трем вещам» — так что не штиль разве? Сами ответили.
Остальные вопросы к Президенту, Правительству и Депутатам.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися