Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 листопада 2018, 13:52

Яким буде курс гривні в листопаді

Тенденції в світовій економіці, що сформувалися під впливом торговельної війни між США та Китаєм, і які вже призвели до гальмування локальних економік, а також політична нестабільність в Європі — це на сьогодні основні ризики для гривні, — вважає старший аналітик ГК Forex Club Андрій Шевчишин.

Ці фактори поки що не позначилися на динаміці курсу гривні, хоча зростання вартості запозичень і турбулентність на фондових ринках, а також слабкі макроекономічні показники країн — торговельних партнерів України не дають впевненості, що ситуація збережеться стабільною. Насторожують також ризики скорочення грошових переказів українців з-за кордону і наслідки від санкцій з боку Росії.

Підтримувати стабільність гривні будуть кошти, залучені від розміщення єврооблігацій, а також жорстка грошово-кредитна політика НБУ. Високий попит на єврооблігації дещо пом'якшив вартість запозичення, але в цілому займ в $2 млрд. став «подушкою безпеки» в період відсутності кредитних коштів МВФ. Нова програма Stand By в розмірі $3,9 млрд послужить основою для економічної стабільності в наступному році.

Попит на валюту з боку населення може скоротитися через зростання тарифів і зниження ліквідності. Зростаючі ставки за банківськими депозитами в цей період будуть утримувати гривню в банківській системі. У той же час велике навантаження на курс несе відшкодування ПДВ, а також активне фінансування бюджетних програм (залишки ЄКР залишаються високими), які в минулому році викликали різкий сплеск котирувань через надходження на ринок надлишкової пропозиції гривні. У разі реалізації зовнішніх ризиків, які будуть супроводжуватися активним вливанням гривневої ліквідності в систему, курс гривні може вийти за межі 29 грн./$.

«Ситуація на сировинних ринках поки що складається для українського експорту помірно позитивно: зростання цін на одні товари компенсує зниження цін на інші. Проте ризики початку глобальної кризи формують побоювання для стійкості цін. Ослаблення експорту буде обмежувати надходження валюти в країну, і стримувати економічну активність», — зазначає Андрій Шевчишин.

Середній курс продажу готівкового євро в листопаді може коливатися в діапазоні 31,5-34 грн. за євро.

Коментарі - 2

+
+97
AleksandrBank
AleksandrBank
2 листопада 2018, 14:13
#
«Средний курс продажи наличного евро в ноябре может колебаться в диапазоне 31,5–34 грн. за евро» — с такой прогноз по Евро и бабушка на базаре скажет.
+
+52
mary27
mary27
2 листопада 2018, 14:46
#
Потому аналитика от ''Форекс клуб'' уровня аналитики бабок на скамейке)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися