Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 листопада 2018, 11:27

Новий місяць: що відбувається з валютою і куди піде курс

У четвер ключовим факторами, що впливають на поведінку учасників торгів буде:

У четвер ключовим факторами, що впливають на поведінку учасників торгів буде: 1) перший день нового місяця і 2) рівень ліквідності в банківській системі і ситуативні завдання окремих великих гравців ринку.
Фото: rbc.ua

1) перший день нового місяця;

2) рівень ліквідності в банківській системі та ситуативні завдання окремих великих гравців ринку.

Перший день місяця. Мовою фінансистів в цей день компанії «считаются» — тобто підводять підсумки жовтня, виходять на місячний баланс, визначаються з цілями і завданнями на листопад за зовнішньоекономічними контрактами та внутрішньоукраїнськими операціями. За рахунок цієї специфіки 1 листопада ми очікуємо зниження обсягів операцій на міжбанку — до 360-410 млн доларів при здійсненні до 460-500 угод;

Рівень ліквідності в банківській системі та ситуативні завдання окремих великих гравців ринку. На фоні зниження обсягів операцій четверга (через фактор першого дня місяця) ключовим для курсового тренда у перебігу дня буде поведінка великих гравців. Своїми обсягами клієнтських операцій за день в 10-20 млн доларів вони здатні повністю міняти розклад співвідношення попиту та пропозиції на міжбанку в момент свого виходу на торги.

Саме тому вони в основному майже «не світять» відразу всю свою купівлю або продаж по дню, щоб «не лякати» ринок і не формувати зайвий спекулятивний ажіотаж в момент проведення своїх операцій.

Але часто застосовують і прямо протилежну тактику — навмисне показують усю сумму своєї купівлі / продажу, щоб покачати ринок і підключити до гри «на пониження» або «на пониження» основних спекулятивних учасників торгів.

На малооб'ємному ринку їм цим процесом управляти легше і тому саме в такі дні можливе зростання коливань і неодноразові зміни курсового тренда протягом дня.

За нашими даними — сьогодні основні великі гравці стоять на купівлі, що призведе до деякої корекції курсу долара в сторону невеликого зростання котирувань. Але виходів НБУ з продажем валюти на міжбанку ми не очікуємо — регулятору треба накопичувати ЗВР і курсові коливання першого робочого дня навряд чи активно розбурхають його. Нацбанк швидше за все віддасть перевагу спостеріганню за ситуацією з боку і тільки в разі ситуативного надлишку валюти — вийде на міжбанк з «тихим і анонімним» викупом долара через Matching.

Стримувати зростання котирувань буде гривневий голод у більшості фінустанов, а також просідання ліквідності в цілому по банківській системі. Коррахунки на сьогоднішній ранок впали на 2,3 млрд гривень — до 48,8 млрд гривень. Але як і вчора — поки ще не отримана експортерами частина відшкодувань ПДВ, що при їхньому  заході сьогодні на рахунки клієнтів збільшить тиск на курс.

За рахунок ефекту 1-го числа ми очікуємо в четвер зниження активності міжбанку з певним зростанням котирувань долара в межах 28,15-28,26 гривень.

Додасть сьогодні інтриги продовження ралі по парі євро / долар на міжнародних ринках. Євровалюта починає поступово відвойовувати втрачені позиції і на момент написання статті євро пішов вгору з 1,1340 до 1,1386 долара. Ми очікуємо продовження цих стрибків курсу, що знову дасть можливість добре заробити спекулянтам як на міжнародних майданчиках, так і на нашому міжбанку;

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 28,00- 28,10 і продаж 28,17-28,30 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,06-28,10 гривень та продаж 28,16-28,25 гривень.

Про тенденції на торгах за 31 жовтня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — відстежити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої і статистика опитування наших респондентів щодо перспектив гривні залишаються позитивними для нацвалюти.

За офіційним курсом — 88% вважає, що долар буде нижче 28,26 гривень. 12% респондентів поки впевнені в його швидкому поверненні до рівня вище 28,26 гривень.

За міжбанківським курсом — ті ж самі 88% вважають, що долар буде нижче 28,25 гривень. 12% поки все ж не сумніваються у швидкому поверненні котирувань до рівня вище 28,26 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 2

+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
1 листопада 2018, 11:29
#
После вчерашней игры на нервах, сегодня курс настроен на рост: Доллар 28,15-28,25 Евро 31,93-32,19 Рубль 0,4271-0,4325

Новый блог:
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/118109/
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
1 листопада 2018, 15:04
#
Рынок колбасит как вчера.
Давно таких качелей не было
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися