Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 жовтня 2018, 8:00

Нюанси валютного ринку: хто буде керувати курсом на цьому тижні

Зліт валютних котирувань останніх двох тижнів все більше психологічно тисне на ринок і хоча до кінця минулої п'ятниці курс трохи розвернули в бік зниження — нервують як клієнти, так і самі фінансисти.

Події, що відбуваються, як на українському міжбанку, так і на міжнародних майданчиках не дають нам підстав стверджувати, що період валютних ралі скоро закінчиться.

На зовнішньому ринку турбулентність лише наростає. Причому як по долару, так і по євро.

Рекордні падіння американського фондового ринку, «італійське питання» в ЄС, Брексит, виступ Маріо Драги за підсумками засідання ЄЦБ, продовження торгової війни США і Китаю — ось лише невеликий перелік проблем, які опосередковано підривали котирування євровалюти на українському міжбанку. В кінцевому підсумку за тиждень євро з численними злетами та падіннями впав майже на 42 копійки — з 32,4442/32,4676 гривень на ранок понеділка до 32,0266/32,0550 до закінчення українських п'ятничних торгів.

Волатильність по долару також не особливо відставала від свого європейського колеги. Але працювали вже суто місцеві чинники — зростання попиту на валюту з боку великих імпортерів, період активних відшкодувань ПДВ експортерам, перекоси попиту і пропозиції за рахунок разових виходів найбільших гравців міжбанку, збереження облікової ставки НБУ на рівні 18% при наростаючих показниках інфляції, а також безліч інших інформаційних приводів зі світу української політики та економіки.

Нервозність на ринку зберігалася і Нацбанку періодично доводилося втручатися в хід торгів. У понеділок регулятор встиг викупити до $20 млн через «анонімний» Matching за ціною 28,07-28,09 гривень, але після стрімкого зростання курсу у вівторок-середу — вже в четвер НБУ був змушений терміново продавати до $30 млн за курсом 28,32 -28,35 гривень, щоб збити ажіотаж. Зате в п'ятницю регулятор знову відкупив майже $30 млн за курсом 28,23-28,26 гривень. Так що не можна сказати, що п'ятниця пройшла спокійно на міжбанку — вливання четверга з боку регулятора надали свій ефект на поведінку ринку і котирування розгорнули.

Але якщо дивитися на підсумки тижня, то долар все ж додав 9 копійок з 28,10/28,13 гривень до 28,19/28,22. Загальна тенденція зростання котирувань перед періодом заходу клієнтам-експортерам основних сум відшкодувань ПДВ, наближення закінчення місяця і високого рівня турбулентності по парі євро/долар на міжнародних ринках — ставить під сумнів можливість «тихого і стабільного» валютного ринку в останні дні жовтня.

Що буде впливати на курс в ці дні

На поведінку учасників торгів на цьому тижні вплине:

1) Продовження періоду отримання основних сум відшкодувань ПДВ. За нашими розрахунками експортери у вигляді відшкодувань ПДВ повинні ще отримати від Держказначейства не менше 2,5-3,5 млрд гривень, що не стимулює їх до продажу валюти на торгах понад обсягів обов'язкових продажів валютної виручки. Вони будуть тягнути з реалізацією валюти до останнього і будуть намагатися фінансувати свої господарські витрати за рахунок гривні, що надходить від держави, а якщо і продавати валюту, то тільки на піку котирувань. Це сформує стабільний недолік пропозиції валюти на торгах і спрацює проти гривні;

2) Зростання попиту на валюту з боку імпортерів та наближення кінця місяця. Найбільші покупці валюти все ті ж: нафто- і газотрейдери, мережі з продажу побутової техніки, електроніки та продуктів харчування. Їм необхідно закрити свої зовнішньоекономічні зобов'язання на звітну дату і вони активно виходять на міжбанк з купівлею валюти для оплати своїх контрактів. На тлі стриманого інтересу до продажу валюти з боку експортерів (закривають свої потреби за рахунок відшкодувань ПДВ) — зростання попиту з боку імпортерів створює дисбаланс на валютному ринку не на користь нацвалюти;

3) Готівковий ринок вимушено відреагував на зростання котирувань міжбанку та цінники в обмінниках пішли вгору, хоча і дещо підкоригувалися до кінця п'ятниці на зниженні долара і євро на торгах. Але особливо розгулятися власники обмінників не можуть: платоспроможний попит на валюту з боку громадян дуже обмежений, а конкуренція на цьому сегменті валютного ринку значна. Це змушує фінансистів працювати у форматі «з обороту» із середнім рівнем спреду і лише на піку напруження пристрастей на міжбанку намагатися зіграти «на підвищення».

Особливого ентузіазму від зльоту котирувань оператори валютообміну не відчувають. Через зубожіння населення на тлі постійного зростання цін на товари першої необхідності — при зростанні курсу — в обмінниках стає все менше платоспроможних постійних клієнтів-покупців. Тому ще і задирати котирування при такій ситуації для фінансистів — це отримувати постійний ризик падіння доходів від цієї діяльності. Зараз готівковий ринок швидше «заручник» подій на міжбанку, ніж самостійний «порушник спокою»;

4) Ліквідність у банківській системі на цьому тижні продовжить залишатися на високому рівні (за нашими розрахунками — в межах від 51 до 58 млрд гривень) за рахунок масованих вливань відшкодувань ПДВ експортерам. Це формує «гарячий» ресурс для спекулятивних атак на гривню на міжбанку і буде тиснути на курс;

5) Інтервенції Нацбанку, зовнішні позики України, прийняття бюджету, збереження облікової ставки НБУ на колишньому рівні. Багато професійних інвесторів очікували підвищення облікової ставки до 18,5% річних. Її збереження регулятором на колишньому рівні не призведе до додаткового попиту на гривневі інструменти з їх боку і таким чином не збільшить обсяги скидання валюти такими фінансистами для «перевкладення» в гривневі активи з валютних.

Нагальний вихід України на зовнішні ринки запозичень з метою позичити дефіцитну валюту на довгострокових умовах з одного боку перекриє частину дірок майбутніх платежів країни, що позитивно. З іншого боку — залучення валюти під ставку вище 9% річних (про що повідомляють наші джерела) — це наддороге запозичення, яке сигналізує про серйозні проблеми української влади в залученні коштів і призведе до подальшого «задирання» цінника наших боргів іноземними кредиторами при нових виходах на зовнішні ринки.

Якщо ці гроші підуть тільки на латання дірок за зовнішніми зобов'язаннями (які до речі залучалися дешевше, ніж взяті зараз) без практичних реформ в економіці і інвестицій в реальний сектор, тобто просто будуть проїдені урядом — то такі позики тільки посилюють боргове ярмо України і перекладають проблеми на майбутні покоління.

Важливо, щоб у передвиборчій «боротьбі» хтось із політиків займався реальними економічними проблемами країни, а не жив за принципом — «після нас хоч потоп».
Що стосується інтервенцій НБУ, то це просто тактичне згладжування перекосів попиту і пропозиції на міжбанку і в даний час — утримання курсу в потрібних Нацбанку на цей момент параметрах.

Говорити про якусь цілеспрямовану і довгострокову стратегію регулятора в цьому питанні зараз ми не можемо. НБУ просто гасить валютні пожежі і при цьому — не завжди ефективно. В деякій частині-це проблеми роботи самого Нацбанку і його стратегів, але в значній мірі — і загальні диспропорції і провали економічної політики держави в цілому.

Ми очікуємо, що і на цьому тижні Нацбанк просто продовжить періодично намагатися згладжувати курсові стрибки на міжбанку за рахунок як викупу ситуативного надлишку (якого майже не буде в ці дні), так і продажу валюти, якої бракує, для стримування зростання курсу (що більш ймовірно і призведе до появи негативного сальдо інтервенцій НБУ за цей період). Основним завданням на цьому тижні для регулятора як і раніше залишиться утримання долара від подальшого злету котирувань.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень

Головною загрозою для гривні в ці дні залишаються надходження експортерам відшкодувань ПДВ від Держказначейства. Це скоротить їх бажання продавати валюту і на тлі її активної скупки імпортерами — призведе до тиску на курс.

«Мінфін» прогнозує необхідність частих виходів регулятора на торги з інтервенціями з продажу долара. Застосовувати НБУ знову буде Matching. Такий формат роботи дозволяє Нацбанку швидко перебудовуватися під мінливий ринок протягом дня і таким чином формувати потрібний йому тренд по курсу.

Надлишку валюти ми не очікуємо, а ось для виконання завдання з утримання котирувань долара в чинному коридорі Нацбанк може втратити за нашими розрахунками до $35-50 млн резервів.

На готівковому валютному ринку курс продовжить орієнтуватися тільки на реальний обсяг платоспроможного попиту громадян та поведінку міжбанку. Для мінімізації ризиків власники обмінників збережуть рівень спреду в межах 15-25 копійок по долару і до 30 копійок по євро.

Ми прогнозуємо коридор за готівковим доларом на 29 жовтня-2 листопада в обмінниках фінкомпаній в межах 28,05-28,30 гривень, а в банках — 28,05-28,35 гривень. Більшість обмінників буде працювати у форматі «з обороту» з періодичної оглядкою на ситуацію на торгах.

На міжбанку. Основним ризиком для гривні зараз є масований вихід у банківську систему основних сум відшкодувань ПДВ. Графік цих перерахувань Держказначейством і узгодженість дій Міністерства фінансів, Держказначейства та самого НБУ — стають ключовим фактором для збереження стабільності на міжбанку.

З огляду на малооб'ємність нашого валютного ринку і його залежність від інтересів та курсових ситуативних завдань 10-12 найбільших гравців — саме їх поведінку у зв'язці з діями Держказначейства з перерахування відшкодувань ПДВ — формуватимуть тренд на міжбанку. НБУ продовжить гасити стрибки курсу періодичними інтервенціями з продажу долара. Для виходів на міжбанк НБУ буде використовувати «анонімний» формат Matching.

За прогнозами «Мінфіну» котирування долара на міжбанку на цей тиждень будуть в межах коридору 28,10-28,35 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок-середу (29-31 жовтня) — в межах до $420-480 млн при укладанні до 540-630 угод з піками активності у вівторок та середу.

30 жовтня (вівторок) — день основних розрахунків великих компаній за зовнішньоекономічними контрактами для завершення місяця.

31 число (середа) — великі клієнти вже будуть тільки «рихтувати» свої операції по місяцю, але вихід на міжбанк великої кількості дрібних і середніх клієнтів для закриття звітної дати і операції самих банків на 1-е число по валютній позиції для фіксації результату з торгівлі валютою за жовтень — додасть статистики торгам.

У четвер і п'ятницю (1 і 2 листопада) - У четвер ми очікуємо традиційне зниження активності, характерне для 1-го числа. Компанії і банки підводять підсумки минулого місяця, визначаються зі своїми завданнями на новий період. Це зменшує їх активність на міжбанку. У п'ятницю клієнти увійдуть вже в звичайний ритм роботи, але спрацює фактор закінчення тижня, що також вплине на обсяги операцій на торгах.

Тому в ці два дні щоденні операції не перевищать $360-410 млн при здійсненні до 460-500 угод.

Коментарі - 5

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
29 жовтня 2018, 10:45
#
Прошлая неделя действительно была интересной
По доллару и евро большая турбулентность и вспышки проблем в этих странах: рынок акций США, в ЕС Италией правят популисты, в Германии также назревают возможный проблемы у Меркель и ряд других факторов.

На самом деле на прошлой неделе хорошо поработали спекулянты компаний и банков, очень хорошо расшатали в обе стороны. В четверг не смотря на залив НБУ курс и далее рос, при этом в пятницу полностью выдохся и резко упал.
НДС — ключевое что будет влиять. И оно опять будет не равномерно распределено. На этой неделе все также будут заложниками спекулянтов, думаю им удастца шатать курс в две стороны.

«В понедельник регулятор успел выкупить до $20 млн через «анонимный» Matching по цене 28,07-28,09 гривен, но после стремительного роста курса во вторник-среду — уже в четверг НБУ был вынужден срочно продавать до $30 млн по курсу 28,32-28,35 гривен, чтобы сбить ажиотаж. Зато в пятницу регулятор опять откупил почти $30 млн по курсу 28,23-28,26 гривен.» — НБУ хорошо на разнице зарабатывает!
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
29 жовтня 2018, 10:55
#
В четверг была возможность продать доллар по 28,22 в УниверсалБанке, при этом в выходные можно было купить по 28,20 в обменниках. Перепады и спекуляции большие сейчас.
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/117561/
+
+17
Graycat
Graycat
30 жовтня 2018, 0:08
#
Цитата «Особого энтузиазма от взлета котировок операторы валютообмена не испытывают. Из-за обнищания населения на фоне постоянного роста цен на товары первой необходимости — при росте курса — в обменках становится все меньше платежеспособных постоянных клиентов-покупателей.»
80% покупателей в обменках — это обслуживание теневой экономики, а не покупка населением! Кому не не хватает на товары первой необходимости — тот о покупке валюты даже и не думает. Товарищи в Мифине, приземлитесь пожалуйста!
+
+15
Graycat
Graycat
30 жовтня 2018, 0:12
#
Цитата «Если эти деньги пойдут только на латание дыр по внешним обязательствам (которые кстати привлекались дешевле, чем взятые сейчас) без практических реформ в экономике и инвестиций в реальный сектор, т.е. просто будут проедены правительством — то такие займы только усугубляют долговое ярмо Украины и перекладывают проблемы на будущие поколения.» Минфин, у вас в редакции одни социалисты и коммунисты? Зачем вы копируете заезженную фразу про «будущие поколения»? Вы знаете значение слова «Поколение» и на какой срок берутся эти займы?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
30 жовтня 2018, 9:14
#
Я не соглашусь также с МинФин, что деньги будут проедены. Не так часто за последние годы брались займы, и они в отличии от Юли и других как не брались на проедание, а шли в резервы. Назовите хоть один случай. И потому то что сейчас занимают — это обыкновенное перекредитование, да с большим процентов, но в мире сейчас дешевле никто не даст, да — был упущен момент минимум год назад, тогда нужно было все делать, максимум в начале года.
Реформы туго идут, и слабенькие некоторые. Но много чего сделано по банкам, такой чисты от «говна» никто не проделывал, и сейчас контроль по устойчивости банков в разы выше, штрафы при не соблюдении летят на лево и на право, несмотря на связи т.д. По армии также идут подвижки, новые виды оружия, модернизация — это не делается за 1 год, кто бы что не говорил.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися