Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 жовтня 2018, 18:57

Готівковий ринок у вихідні: чого варто боятися

Цей тиждень на валютному ринку не дав нудьгувати нікому: ні фінансистам, ні клієнтам. Відбувається масштабна корекція курсу.

Після нетривалого періоду зміцнення нацвалюти як за рахунок розпродажів аграріїв та металургів, так і за рахунок періоду бюджетних платежів — зараз міжбанк знову повертається до рівня коридору по долару в межах 28,15-28,25 гривень.

Після різкого зростання котирувань в середині тижня з явною метою в 28,40 гривень і вище — за четвер-п'ятницю стараннями Нацбанку і держбанків курс частково придавили. Але повністю загнати його в рамки початку тижня не вдалося. По факту — за останні 5 днів безготівковий курс долара виріс на 9 копійок — з 28,10 / 28,13 гривень до 28,19 / 28,22.

Нацбанк витримав валютний тиск. Але усі викуплені понеділком долари (до $ 20 млн через «анонімний» Matching за ціною 28,07-28,09 гривень і ще до цього додатково до $ 10 млн) був змушений продати в четвер, хоча вже і за іншою ціною — 28,32 і 28,35 гривень.

Це збило темп зростання котирувань 25 жовтня, розгорнуло ринок з ранку 26-го числа та скоригувало курс до рівня 28,19 / 28,22 гривень за долар на кінець п'ятниці.

Незважаючи на позитивні нотки кінця тижня треба враховувати той факт, що з 29 жовтня мають відбутися нові значні виплати відшкодувань по ПДВ і це може спровокувати нову хвилю зростання валютних котирувань.

Влаштовував валютні ралі і євро. Після рішень ЄЦБ про збереження процентних ставок, продовження періоду інтриги щодо формування бюджету Італії, ситуації з Брексит та обвалу фондового ринку США — курсові стрибки пари євро / долар стали основним джерелом заробітку для спекулянтів, у тому числі і вітчизняних.

Готівковий ринок не міг довго залишатися ізольованим від того, що відбувається на міжбанку і теж істотно додав в котируваннях до четверга, а потім — знизив свої цінники ближче до вечора п'ятниці за результатами просідання долара на міжбанку.

Але подальша невизначеність ситуації і зростання валютних ризиків змушують власників обмінників тримати досить широкий спред по курсам долара і євро в ці суботу та неділю.

Курси валют на вихідні

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 28,07-28,12 гривень, продаж 28,22 — 28,30 гривень. Рівень спреда по долару в обмінних пунктах складе від 15 до 18 копійок.

Котирування євро. На 17 годину п'ятниці крос-курс пари євро / долар знаходився в межах 1,1360 і активний «рух» по цій валюті на міжнародних майданчиках тільки наростає. Цього разу євро навіть відібрав пальму ризиковості у рубля — 27 і 28 числа євровалюта буде самої «небезпечної» валютою для власників обмінників.

Ми прогнозуємо рівень курсів в обмінниках по євровалюті на вихідні: прийом 31,887 — 31,944 гривень та продаж 32,05 — 32,149 гривень при спреді до 26 копійок на євро.

Розраховані нами котирування можуть бути ще скориговані в межах до плюс-мінус 15 копійок на євро в залежності від завдань точки обміну валют.

Крім цього, через велику волатильность пари євро / долар на міжнародних ринках (в тому числі і на нічний для України азіатській сесії) власники обмінників будуть дуже обережні при виставленні котирувань по цій валюті на вихідні і при необхідності будуть міняти цінники в обмінниках протягом дня.

Котирування по російському рублю. Тут особливо нічого не змінюється. Обмінники будуть викуповувати рубль у громадян за цінами нижче за котирування міжбанку, а продавати — за курсом, наближеним до міжбанку на кінець п'ятниці.

Котирування рубля на вихідні в обмінниках будуть наступними: прийом за 1 рубль — на рівні 0,426-0,427 гривень і продаж 0,428-0,430.

Розраховані «Мінфіном» курси рубля можуть ще мати відхилення в межах до плюс-мінус 0,003-0,007 гривень на рублі в залежності від завдань конкретного обмінника.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися