Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 жовтня 2018, 9:07

Нацбанк хоче скасувати монополію Розрахункового центра

Нацбанк  пропонує внести зміни до закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Розрахункового центру з обслуговування договорів на фінансових ринках», якими передбачено оптимізацію діяльності РЦ та його трансформацію з банківської установи в спеціалізовану фінансову установу. Про це повідомляється на сайті НБУ.

Національний банк України пропонує внести зміни до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Розрахункового центру з обслуговування договорів на фінансових ринках», якими передбачено оптимізацію діяльності РЦ та його тран
Фото: informator.news

Що це значить? 

Документ пропонує скасувати монополію РЦ на здійснення грошових розрахунків за операціями з цінними паперами за принципом «поставка цінних паперів проти оплати» (Delivery versus payment, DVP).

Відповідно до презентованого бачення Нацбанку, грошові розрахунки за угодами на умовах DVP з усіма цінними паперами у відповідності до провідних практик Євросоюзу також мають здійснюватися за принципом «розрахунки в грошах центрального банку» в Системі електронних платежів НБУ.

Розвиток цієї технології допоможе знизити ризики при розрахунках за угодами з цінними паперами, що наразі пов’язані з депонуванням коштів в комерційному банку.

Водночас важливим етапом трансформації РЦ буде проведення за участі міжнародних донорів та експертів Сost-benefit analysis (CBA), який повинен визначити доцільність функціонування в Україні центрального контрагента.

За результатами СВА буде прийнято рішення щодо участі Національного банку в капіталі цієї установи. Якщо ж СВА засвідчить недоцільність розвитку функції центрального контрагента за поточних масштабів ринку в Україні, РЦ продовжить виконання безризикової клірингової діяльності.

Трансформація РЦ дозволить повернути державі кошти на суму різниці між обсягом його поточного капіталу і його потребою в капіталі як фінансової компанії – клірингової установи.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися