Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 жовтня 2018, 16:12

Китай повторює США 2008 року або чому є сенс шортити китайські активи

Зростання китайських акцій швидко вичерпав себе на обіцянках стимулювання з боку китайського уряду в понеділок. Згідно з останніми даними, влада утрималися від прямої участі в порятунку фірм-боржників, хоча в 2016 році все було інакше.

Сьогодні в огляді

— Чому Китай не поспішає рятувати приватних боржників;

— Загроза margin call для китайських фірм;

— Сюрприз в аукціоні 2-річних ДКО США. ФРС доведеться загальмувати?

У понеділок пішла «рекомендація» приватним фондам взяти участь у викупі проблемних акцій компаній, які фірми використовували в якості забезпечення під кредити. 11 брокерських фірм погодилися виділити 21 млрд юанів на покупку акцій, що «крапля в морі» для 3 трлн юанів токсичних позик, які зараз забезпечені падаючим фондовим ринком.

ShComp розвернувся вниз після бичачого понеділка, хоча сьогодні закрився в скромному плюсі. Швидко пройти 2500 навряд чи вдасться, деякий час індекс протопче біля цього рівня. На користь відкату наверх, поки не можна виділити ніяких істотних драйверів.

Гонконгський Hang Seng логічно рухається слідом за падінням материковим Китаєм, сьогодні закрився в мінусі на 0.38%. З лютого індекс втратив приблизно 1/5 вартості і Новорічне ралі по ньому навряд чи передбачається. Hang Seng включений в список наших торгових інструментів.

Щось більше, ніж «підстелити соломку» уряд виявився не готовим, що викликає подив, оскільки приватний сектор забезпечує 50% податків, більше 60% ВВП, понад 80% міської зайнятості та 90% нових створених робочих місць.

Можливо уряд розглядає перспективи ліквідації міхура керованими ( «першими підуть самі неефективні й високо ризиковані») і в якийсь момент виступить з серйозною інтервенцією. Але лагодити споживчі і корпоративні настрої після розвороту очікувань зазвичай куди більш затратно і длительней.

Ситуація сильно нагадує кризу 2008 року в США, тільки замість «акції» потрібно підставити слово «нерухомість». Класичний кредитну бульбашку. У США на допомогу прийшов Федрезерв, але в Китаї PBOC тільки доведеться почати розплутувати цю кашу.

Поки ЦБ зосереджений на банківській системі і підтримці виробничого сектора, який стрімко втрачає в темпах зростання через дестабілізацію торгових відносин з США. Всі нещодавно озвучені заходи — збільшення аукціонів репо, зниження норми резервування і ін. Спрямовані на те, щоб наповнити банки грошима.

Китай не може повноцінно активувати механізм посиленого споживання щоб підтримати економіку, незважаючи на обганяють виробництво темпи зростання імпорту. Прогноз прискорення імпорту стримує слабшає юань (так як імпорт дорожчає при цьому).

Трохи статистики, що дає уявлення про гостроту проблеми:

⁃ 724 з 734 компаній технологічного індексу ChiNext вдавалися до практики фінансування під забезпечення акціями. Ринкова капіталізація компаній становить близько 580 млрд доларів. З кінця травня індекс просів більш ніж на третину — з 1876 пункту до 1205 пунктів.

⁃ 16 відсотків акцій класу «A» закладені в якості забезпечення під кредити. У 2015 року цю частка становила 10.3%.

⁃ На широкому ринку 148 компаній з 3571 заклали більш ніж 50% власних акцій під кредити, незважаючи на законодавче обмеження в 50% (дані національного китайського депозитарію).

⁃ На 9 жовтня, у 780 компаній знецінення активів наблизилося до рівня margin call. Позиції 594 компаній наближаються до примусової ліквідації, тобто до моменту, коли доведеться розплачуватися по кредитах.

Відповідно порівнюючи падіння Шанхайського композитного індексу і ChiNext, можна віднести різницю в падінні якраз до ризиків фінансового важеля, який вище у компаній технологічного індексу.

Кілька слів про минулий аукціон ДКО США. При прогресивному зростанні обсягу розміщень ($ 26 млрд за один аукціон січні проти $ 38 млрд на даний момент) попит на папери залишається високим, співвідношення заявок до пропозиції на рівні 2.671, проти 2.437 на минулому аукціоні, трохи нижче 6 місячного середнього в 2.75.

Що дійсно цікаво, так це різкий перевага на користь непрямих заявок.

Їх частка склала 52.6% на аукціоні, максимально з грудня 2017 року, проти 40% минулого місяця. Прямих покупців, щось «відлякало» на цей раз їх частка знизилася до 5.5% проти 13.4% в минулому місяці. Нагадаю, що непрямі заявки в основному представлені іноземними покупцями, що діють через посередників США.

Основна ідея тут — збільшився попит на безризиковий захисний актив з боку іноземного попиту. Причому на дворічні папери, до яких в принципі неохоче тяглися через очікування бичачого ФРС. Безумовно цим трендом керують очікування серйозної ринкової турбулентності попереду.

Коментарі - 6

+
+51
AleksandrBank
AleksandrBank
24 жовтня 2018, 16:29
#
Ох как быстро Трамп поставил в позу Китай.
Сейчас будет сумашедшее бегство капитала.
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
24 жовтня 2018, 17:07
#
13 сентября 2017, 17:12
# Как западный капитал колонизировал Восточную Европу

Нацизм и фашизм это трагедия прошлого века и подлежит всяческой критике. Тут я полностью с Вами солидарен. Но Вы не совсем понимаете, что в действительности произошло в Германии того времени. Сложной задачей вывода страны из тяжелейшего экономического кризиса, в которой она оказалась после первой мировой войны, занимался экономист Готфрид Федер. Идеи его были очень просты: вывести страну из системы глобального экономического пространства, которое выпивало все соки из слабой экономики Германии того времени. Марка имела стоимость только на территории Германии, границы были под строгим контролем и вся экономика работала исключительно на развитие внутреннего рынка. И что же? За 20 лет ему удалось сделать из самой бедной европейской страны — самую богатую. Ну а потом, мы все знаем что произошло… Хотя с экономической точки зрения рецепт богатства и процветания был найден…
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
24 жовтня 2018, 17:22
#
Что за ерунду Вы несете?!
+
0
ballistic
ballistic
24 жовтня 2018, 17:38
#
У Сємьона призначення таке — з пафосом експерта балаболити відверту маячню :)
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
24 жовтня 2018, 17:50
#
https://www.youtube.com/watch?v=GQPio8qvX6M
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
24 жовтня 2018, 17:43
#
22 октября 2018, 15:11
# В мире выросло количество миллионеров

Самое главное, что говорится в этом отчёте, и что больше всего должно интересовать украинского читателя, это то, что Китай уже на сегодняшний момент сосредоточил половину мирового среднего класса.
Этот факт намного важнее, чем количество эфемерных западных миллионеров за счёт финансовой экономики. Оглянуться не успеют, как перестанут ими быть…
https://www.lavanguardia.com/economia/20181021/452454099592/distribucion-riqueza-china-clase-media-espana-informe-datos.html
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися