Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 жовтня 2018, 9:05

НБУ змінив правила переказу коштів для небанківських фінустанов

Нацбанк вніс зміни до порядку видачі та відкликання в небанківських фінансових установ ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Нацбанк вніс зміни до порядку видачі та відкликання в небанківських фінансових установ ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків.
Фото: flickr.com

Що нового? 

Метою цих змін є забезпечення НБУ реалізації і моніторингу ефективності застосованих РНБО санкцій у відповідності до закону «Про санкції».

Крім того, йдеться про уточнення вимог щодо прозорості структури власності НФУ і гармонізацію нормативно-правових актів регулятора з нормами європейського законодавства в частині відкликання ліцензії.

Зміни: 

1. Встановлено обов’язок НФУ, яка отримала ліцензію, розробити та затвердити внутрішні документи з питань реалізації персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) з урахуванням законодавства про санкції та нормативно-правових актів НБУ у сфері забезпечення реалізації і моніторингу ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій);

2. Уточнено перелік обставин, за яких ділова репутація НФУ не вважається бездоганною та за яких структура власності НФУ визнається непрозорою (в частині її циклічності);

3. Конкретизовано підстави, за яких Нацбанк має право відкликати в НФУ ліцензію:

  • повторне невиконання НФУ вимог та рішень Нацбанку, зокрема, щодо надання інформації, документів, звітності;
  • припинення надання НФУ послуг з переказу коштів більше ніж на 180 календарних днів та не відновлення такої діяльності протягом 90 календарних днів із дня повідомлення про це Нацбанком;
  • виявлення двох і більше порушень НФУ вимог нормативно-правових актів Нацбанку щодо забезпечення реалізації і моніторингу ефективності застосованих РНБО відповідно до закону  «Про санкції» персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій);
  • наявність документально підтвердженої інформації від державного правоохоронного органу спеціального призначення, який забезпечує державну безпеку України, про те, що діяльність НФУ містить ризики виникнення загроз національній безпеці України.

4. Передбачено внесення НФУ плати за узгодження змін до внутрішніх правил про переказ коштів (якщо зміни до правил уносяться виключно з метою їх приведення у відповідність до змін до законодавства України, то така плата не вимагається).

Відповідні зміни затверджені постановою правління Нацбанку від 16 жовтня 2018 року № 109.

Коментарі - 2

+
+15
Александр Сергеевич
Александр Сергеевич
24 жовтня 2018, 10:17
#
Что за способность такая у наших законопринемателей? Читаешь, что они приняли, и, ну вообще ничего не понимаешь
+
0
Григорий П
Григорий П
24 жовтня 2018, 14:27
#
100%! Сам мин 30 вчитывался) Это наверное для удобного разночтения… что бы потом, каждый, как ему удобно для себя и толковал)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися