Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 жовтня 2018, 13:49

Найбільші банки Європи допомогли клієнтам «вкрасти» 55 мільярдів євро

Найбільші банки Європи допомогли найбагатшим клієнтам по всьому континенту вкрасти 55 млрд євро у платників податків, допомагаючи отримувати насправді не належні їм податкові відрахування. Про це йдеться в розслідуванні журналістів, пише bitcoin.com.

Найбільші банки Європи допомогли найбагатшим клієнтам по всьому континенту вкрасти 55 млрд євро у платників податків, допомагаючи отримувати насправді не належні їм податкові відрахування.
Фото: news.bitcoin.com

Як повідомляє видання, дослідження 37 журналістів з 12-ти країн розкрило найбільшу шахрайську схему Європейських банків, яка працювала навколо продажу акцій, залучаючи хедж-фонди і найбільші міжнародні фірми, що займаються корпоративним правом.

У схемі брали участь банки багатьох європейський країн, таких як Італія, Франція, Норвегія, Іспанія, Швеція і Швейцарія, але найбільше постраждали Бельгія, Данія і Німеччина.

В рамках роботи під прикриттям групи Cumex Files, журналісти проаналізували більше 180 000 документів банків, трейдерів і юридичних компаній, а також отримали доступ до додаткової інформації від індивідуальних осіб.

«Вони (секретні документи) показали масштаб, з яким банки і інвестори могли оформляти повернення податків на угоди з акціями, яких насправді не було», — йдеться в розслідуванні.

Такі фінансові схеми називаються «cum-cum», де «cum» означає дивіденди, пояснюють журналісти.

«Місцевий банк допомагає зарубіжному інвесторові отримати податкове повернення, яке їм насправді не лежить. Прибуток ділиться між учасниками», — пояснили журналісти.

Різновидом схеми є також схема «cum-ex» (без дивідендів), при якій трейдери отримують податкове повернення двічі, а іноді навіть і більше разів. Такі схеми не просто виявити через складну структури і велику кількість учасників, а також різниць в регулюванні між європейськими країнами.

Журналісти, що працювали під прикриттям під час розслідування назвали схему «найбільшим податковим шахрайством в історії Європи».

«Група організаторів перетворила це в цілу кустарну індустрію, від Дубая до Лондона, від Нью-йорку до Дубліна, забираючи мільярди євро з кишень європейських платників податків», — пише видання.

У розслідуванні фігурують такі відомі банки, як UBS, BNP Paribas, Barclays, JPMorgan, Meryll Lynch, Banco Santander, Morgan Stanley, Deutsche Bank і SEB.

Також журналісти відзначили, що такі схеми набули поширення під час глобальної фінансової кризи 2007-го року, «коли держави рятували банки, знову за допомогою коштів платників податків».

Правоохоронні органи Європи почали розслідування цієї справи.

Коментарі - 1

+
+8
AleksandrBank
AleksandrBank
23 жовтня 2018, 15:55
#
Европа очень слаба в противодействии мошенников, как и слаба противодействовать вызовам с России.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися