Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 жовтня 2018, 16:34

НБУ може знизити вимоги до капіталу валютних обмінників

У Національному банку задоволені темпами зростання на ринку валютообмінних операцій. Але щоб відкрити вхід на ринок для більшої кількості невеликих компаній, регулятор може знизити вимоги до капіталу для учасників цього ринку, — повідомив журналістам директор департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз.

В Национальном банке довольны темпами роста на рынке валютообменных операций.
Фото: unian.ua

За його словами, до 2015 року кількість гравців на цьому ринку була обмежена. За останні 3 роки з'явилося близько 25 нових учасників, і зараз їх налічується понад 30.

«Ми трохи знизили вимоги до капіталу компаній — з 20 до 10 млн грн. І, можливо, будемо далі лібералізувати вимоги, оскільки хочемо підтримати невеликих гравців. Зараз норматив 10 млн грн розрахований на обмінки, у які є 50 точок. Ми можемо знизити планку, якщо побачимо, що це допоможе невеликим компаніям», — сказав Бевз.

Він також підкреслив, що зростає не тільки кількість компаній, але і обсяги операцій, які вони відображають у звітності.

«Коли скасували вимогу щодо збору до Пенсійного фонду, підвищилися одноразові обсяги покупки валюти, і ми бачимо просто драматичний зліт легального валютообміну. Якщо ми говорили про $40-60 на точку в місяць, які раніше відображалися в звітності, то зараз ми говоримо про десятки тисяч доларів, а іноді і вище», — зазначив він.

Однак, за його словами, на даний момент залишається актуальним питання оподаткування підприємств, які займаються обміном валют, оскільки ті далеко не завжди платять реальні податки.

Нацбанк запропонував ввести для них патентний збір та встановити фіксовану плату з кожної точки валютообміну, яка буде залежати від місця розташування обмінка. Але Міністерство фінансів таку ініціативу не підтримало.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися