Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 жовтня 2018, 7:56

Валютний ринок: до яких меж виросте долар

Зростання долара на валютному ринку минулого тижня налякало клієнтів і самих банкірів. Незважаючи на сприятливий період для гривні, «зелений» дуже швидко зупинив наступ національної валюти. Потім — відвоював втрачені позиції, а потім — і зовсім пішов вгору до 28,14 / 28,16 гривень до кінця п'ятниці.

Причому в середині п'ятничної сесії курс продажу доходив до позначки 28,195 гривень. Тільки подвійний вихід на торги Нацбанку з продажем валюти по 28,19 гривень втримав котирування від подальшого зростання.

В цілому за тиждень курс зріс з 27,90/27,94 гривень до 28,14/28,16. За 16 та 17 жовтня НБУ викупив в золотовалютны резерви, за нашими розрахунками, близько $25 млн через Matching. Але вже 19-го числа був змушений продати фактично майже всю цю валюту по 28,19 гривень, щоб збити ажіотаж.

У період бюджетних проплат у клієнтів, коли традиційно гривня зміцнюється, така поведінка ринку — дуже поганий сигнал як для Нацбанку, так і для потенційних покупців. Валюти, як і раніше немає і її нестача тільки посилиться цього тижня. Клієнтам почнуть надходити основні суми відшкодувань ПДВ і потреба в активних продажах долара та євро відпаде у багатьох експортерів.

Основними причинами зростання котирувань були:

1) Зростання попиту на валюту з боку великих імпортерів та самих банків;

2) Активне скуповування долара нерезидентами для подальшої покупки українських валютних ОВДП. Міністерство фінансів провело позаплановий аукціон з розміщення цих паперів минулого тижня з дохідністю близько 7% річних і продало їх на $241 млн;

3) Високий рівень ліквідності в банківській системі. Коррахунки фінустанов знаходилися в межах 53,5-55,4 млрд гривень, що перевищувало необхідний розмір резервних вимог Нацбанку і формувало надлишок гривні на ринку. Наявність ресурсу дозволяло окремим гравцям проводити спекулятивні атаки на нацвалюту;

4) Реакція готівкового ринку на зліт котирувань міжбанку. Котирування обмінників почали поступово зростати, що знову зробило економічно вигідними спекулятивні переливи валюти з одного сегмента валютного ринку на інший. Події минулого тижня призвели до розвороту ринку в бік зростання вартості валюти і до загального настрою клієнтів та банків на помірну девальвацію гривні.

На валютний ринок цього тижня вплине:

1) Завершення періоду бюджетних платежів у компаній та початок отримання основних сум відшкодувань ПДВ. Це різноспрямований фактор.

З одного боку — компанії-боржники спробують скоріше розрахуватися з державою за простроченими податками та стануть активно продавати валюту, щоб закрити цю заборгованість. Штрафи бізнесу не потрібні і тому активність на міжбанку серед таких компаній з продажу валюти зросте, що підтримає гривню на міжбанку.

З іншого — майбутня масштабна заливка гривні експортерам у вигляді відшкодувань ПДВ не стимулює їх до продажу валюти понад 50% обов'язкових продажів валютної виручки з прицілом на її подальше подорожчання, а багато компаній просто чекають отримання гривні від держави і не збираються розлучатися з валютою без крайньої необхідності. Це створить її нестачу на торгах та зіграє на користь зростання котирувань;

2) Активне зростання попиту на валюту з боку імпортерів. Найбільші з покупців валюти — імпортери енергоносіїв, рітейлери побутової техніки, гаджетів та продуктові мережі. Розрахувавшись з бюджетом, вони активно виходять на міжбанк з купівлею валюти для оплати своїх контрактів у великих обсягах. Особливо це характерно для імпортерів-енергоносіїв. Початок опалювального сезону і поступове зростання вартості нафти та газу на зовнішніх ринках змушує великих нафто- і газотрейдерів витрачати все більше валюти, що підсилює їх вплив на формування загального курсового тренда на міжбанку;

3) Пожвавлення готівкового ринку та ліквідність банківської системи.

Готівковий ринок без особливого завзяття сприйняв зростання котирувань міжбанку минулого тижня, але в той же час він змушений реагувати на поведінку безготівкового курсу збільшенням своїх цінників в обмінниках.

Різниця котирувань готівкового та безготівкового ринків знову робить привабливим спекулятивні переливи валюти з одного сегмента на інший.

Впирається готівковий ринок зараз тільки в два обмеження — розмір платоспроможного попиту на валюту у громадян та рівень конкуренції між обмінниками в конкретному регіоні. Через збільшення валютних ризиків в останні дні рівень спреда між котируваннями купівлі/продажу в обмінниках росте, хоча вони і продовжують працювати в основному в форматі «з обороту».

Ліквідність у банківській системі на цьому тижні буде тільки зростати за рахунок вливань відшкодувань ПДВ клієнтам. Надлишок гривні буде тиснути на курс. Як за рахунок зниження зацікавленості у продажі валюти, так і масштабних спекулятивних спроб розгойдати курс на торгах.

При нормативі резервування по системі в межах 51-52 млрд гривень, коррахунки банків перевищували вже весь минулий тиждень цей показник на 1-2 млрд в день. Як мінімум такий же гривневий навіс (в зайві 1-2 млрд гривень і вище) буде грати проти нацвалюти і в ці дні;

4) Інтервенції Нацбанку. В останні три дні минулого тижня на торгах склався чіткий девальваційний тренд по гривні, що психологічно працює проти нацвалюти.

Особливо розраховувати на надлишок пропозиції валюти в третій декаді жовтня Нацбанк не може. Розрахунки з бюджетом у компаній майже завершені, потреба в гривні знижується, а потенційний прихід додаткової гривні у вигляді відшкодувань ПДВ не буде активізувати продаж долара та євро на міжбанку.

Регулятору на цьому тижні доведеться в основному гасити валютні свічки за рахунок періодичних точкових продажів долара на міжбанку в період максимальних злетів котирувань. На особливі можливості поповнення ЗВР в ці дні Нацбанку розраховувати немає чого. Головним для нього буде — утримання долара від подальшого зростання.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень:

Більшість факторів працює зараз не на користь нацвалюти і «Мінфін» прогнозує необхідність періодичних виходів Нацбанку на торги з точковими інтервенціями з продажу долара. Застосовувати НБУ буде в основному «непублічний» Matching.

За нашими розрахунками, дефіцит долара в ці дні може досягати як мінімум $65-80 млн. Регулятор буде змушений частково витрачати резерви на стримування девальваційних процесів.

На готівковому валютному ринку курс буде орієнтуватися на реальний обсяг платоспроможного попиту громадян та ситуацію на міжбанку. Тиск на гривню посилиться і для хеджування валютних ризиків фінансисти будуть утримувати досить великий рівень спреда по долару — не менше 15-25 копійок. Деякі банки будуть утримувати навіть і більший спред — до 35 копійок.

Ми прогнозуємо коридор по долару на 22-26 жовтня в обмінниках фінкомпаній в межах 28,00-28,25 гривень, а в банках — 28,00-28,35 гривень. Незважаючи на зростання валютних ризиків більшість обмінників буде працювати тільки у форматі «з обороту» без особливої ​​гри «на підвищення» і лише в разі масштабного зростання курсу на міжбанку — вони почнуть активно задирати котирування.

Низький добробут населення та конкуренція не дозволяють зараз сильно розігратися апетитам фінансистів в частині завищення курсів продажу в обмінниках.

На міжбанку. Головну загрозу для гривні представляє вихід в банківську систему значних сум відшкодувань ПДВ.

Як і раніше, «погоду» на торгах будуть робити 10-12 найбільших гравців зі своїми ситуативними курсовими завданнями.

Враховуючи відсутність перспектив великих надходжень валюти в цей період на тлі гривневих вливань в банківську систему відшкодувань ПДВ — тактика НБУ буде повністю підпорядкована завданню утримання курсу в прийнятному для регулятора коридорі. За нашими розрахунками цей рівень для Нацбанку зараз знаходиться в межах 28,05-28,30 гривень за долар.

Для збереження цього коридору йому доведеться бути активно присутнім на торгах всі дні цього тижня з періодичними продажами валюти. Зайвої пропозиції долара не виникне. Для виходів на міжбанк НБУ буде використовувати Matching і тільки в разі «дірок» між попитом і пропозицією понад $50 млн — регулятор вийде з публічним аукціоном.

За прогнозами «Мінфіну» котирування долара на міжбанку на цей тиждень будуть в межах коридору 28,10-28,30 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок-четвер — в межах до $410-460 млн при укладанні до 520-650 угод з піками активності у вівторок та четвер;

У п'ятницю — ми очікуємо деяке зниження активності клієнтів, що традиційно для кінця тижня. Обсяги операцій будуть на рівні близько $380-395 млн при здійсненні до 480-500 угод.

Коментарі - 5

+
0
lauderdale
lauderdale
22 жовтня 2018, 9:08
#
Разве валютные ОВГЗ покупаются за валюту?????
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
22 жовтня 2018, 9:15
#
Правильно сделали, что не включали в обзор ситуацию с МВФ. Этот фактор как и ранее никак не играет роли, просто можно вздохнуть и идти далее выполнять условия.
Все деньги пойдут в резервы, важно и далее при этом уменьшать долю долга, как было начато с начала года. По результату только 2018 можно будет сделать вывод на сколько мы сократили долг.

Правильно сказано в статье, МинФин, межбанк будет жить своей жизнью, все будет упираться в ликвидность по гривне и все те факторы (НДС и т.д.), которые будут возникать или не возникать в той или иной мере.
Наличный в отличии от начала прошлой недели будет отставать от межбанка. Там сказано правильно, население сейчас не так активно покупает валюту, а больше продает (переводы, передачки и т.д. от заробитчан делают свое влияние на наличный рынок).
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/117561/
+
+15
kozyrev
kozyrev
22 жовтня 2018, 10:01
#
Для lauderdale: А за что покупаются валютные ОВГЗ? Конечно за валюту :-
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
22 жовтня 2018, 10:09
#
Если это валютные ОВГЗ — то за валюту, гривневые — за гривну.
Т.е. если Вы намерены купить валютные ОВГЗ у Вас должна быть валюта своя
+
0
kozyrev
kozyrev
22 жовтня 2018, 10:20
#
Абсолютно правильно и поэтому либо нерезы заводят ее из-за бугра, либо за счет собственной гривны резиденты и банки, либо за счет гривны, полученной от ранее погашенных гривневых ОВГЗ — они покупают валюту и за нее уже приобретают валютные бумаги Украины. Похоже в этот раз -иностранцы брали в основном за ранее полученную гривну, т.е. своими покупками еще больше де-факто давили на курс на межбанке.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися