Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 жовтня 2018, 18:50

Готівковий ринок: що відбуватиметься з курсом

Цей тиждень на валютному ринку не порадував шанувальників гривні. Не допомогли ні період бюджетних платежів, ні ситуативне зростання пропозиції валюти в середині тижня через вихідний понеділок. Всього за чотири робочих дні долар подорожчав при продажу на 22 копійки — з 27,90/27,94 до 28,14/28,16 гривень.

За вівторок і середу Нацбанк мав можливість викупити близько $25 млн через «анонімний» Matching за ціною 27,91-27,925 гривень. Але вже в п'ятницю він був змушений двічі терміново виходити на торги і продавати раніше куплену валюту за єдиною ціною в 28,19 гривень, щоб загасити ажіотаж.

За нашими розрахунками, позитивне сальдо за операціями купівлі/продажу долара за тиждень на міжбанку залишилося на користь Нацбанку. Але в період бюджетних проплат клієнтів такий стан справ та динаміка курсу дуже насторожують. Попереду — основні виплати відшкодувань ПДВ, що ще більше тиснутиме на курс.

Котирування євро і рубля на українському міжбанку в ці дні, як і раніше, залежали тільки від поведінки цих валют щодо долара. Ніякої «української специфіки курсоутворення» по ним не було. Фінансисти автоматично перераховували крос-курси євро і рубля на міжнародних ринках щодо котирувань пари долар / гривня з корекцією в цих межах пар євро / гривня і гривня / рубль.

Падіння гривні щодо долара в такий сприятливий для нацвалюти період налякало як клієнтів, так і самих фінансистів.

Власники обмінників на вихідні розширять спред за всіма валютами на побоюваннях подальшого зростання котирувань. Але працювати продовжать в форматі «з обороту». Через велику конкуренцію між обмінками і незважаючи на загальний настрій ринку «на підвищення», фінансистам все ж доведеться обмежувати свої апетити в частині зростання котирувань.

Курси валют на вихідні

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 28,00-28,08 гривень, продаж 28,15 — 28,25 гривень. Рівень спреда по долару в обмінних пунктах складе від 15 до 25 копійок.

Котирування євро. На 17 годину п'ятниці крос-курс пари євро / долар знаходився в межах 1,1485. Ми прогнозуємо рівень курсів в обмінниках по євровалюті на суботу та неділю: прийом 32,158 — 32,250 гривень та продаж 32,330 — 32,445 гривень при спреді до 30 копійок на євро.

Розраховані нами котирування можуть бути ще скориговані в межах до плюс-мінус 5 копійок на євро в залежності від конкретних завдань того чи іншого обмінника.

Котирування по російському рублю. З огляду на політичні та економічні ризики по цій валюті, фінансисти будуть викуповувати рубль у населення за цінами нижче за котирування міжбанку, а продавати — по курсам, наближеним до ціни продажу російської валюти на кінець п'ятничної сесії.

Котирування рубля на вихідні в обмінниках будуть наступними: прийом за 1 рубль — на рівні 0,427-0,429 гривень і продаж 0,430-0,432.

Розраховані «Мінфіном» курси рубля можуть ще мати відхилення в межах до плюс-мінус 0,007-0,011 гривень на рублі в залежності від завдань конкретного обмінника.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися