Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 жовтня 2018, 13:48

Аналітики зберігають оптимізм щодо обслуговування Україною держборгу в 2019 році

Майбутні в 2019 році президентські і парламентські вибори в Україні викликають занепокоєння серед інвесторів щодо подальшого своєчасного обслуговування держборгу. У той же час аналітики зберігають помірний оптимізм на тлі сприятливого ставлення до країни кредиторів, пише Інтерфакс-Україна.

Майбутні в 2019 році президентські і парламентські вибори в Україні викликають занепокоєння серед інвесторів щодо подальшого своєчасного обслуговування держборгу.
Фото: pixabay.com

За словами керуючого партнера інвесткомпанії «Капітал Таймс» Еріка Наймана, гострота питання обумовлена ​​наявністю істотного політичного впливу на фінансову дисципліну країни.

«Якщо прийде президент-популіст, то він із задоволенням оголосить дефолт перед» ненависним Заходом«. Якщо прагматик, то будемо тягнути до парламентський виборів без дефолту, будемо погоджуватися на безліч умов, в тому числі від Міжнародного валютного фонду. Адже чим більше ми відкладаємо інституційні реформи, тим більше боргів необхідно набирати. Тому подивимося, хто у нас стане президентом, а в жовтні — яка у нас буде Рада», — сказав він під час XVII Форуму фінансових директорів в Києві.

Головний економіст Альфа-Банку (Україна) Олексій Блінов вважає, що інвестори навряд чи будуть чекати до президентських виборів.

Читайте також: МВФ очікує скорочення держборгу України

«Я думаю, що точка» ікс «доводиться приблизно на весну наступного року. Ринки ніколи не чекають, коли резерви обнуляться і коли країна вже оголосить дефолт. Реакція ринку, якщо все буде залишатися як є, можлива в кінці першого кварталу наступного року. Це може запустити песимістичні сценарії, перш за все, на валютному ринку», — сказав він.

У той же час експерт звернув увагу на сприятливе ставлення кредиторів до України як позичальника, вважаючи, що це може зіграти країні на руку.

Його думку поділяє начальник керівник напрямку інвестиційного бізнесу UKRSIBBANK Сергій Ягнич.

«Говорячи про погашення, я б відзначив, що значна їх частка припадає саме на борги офіційного сектора — МВФ за старою (stand-by) і новою (EFF) програмою, а також євробондів, гарантованих урядом США. У такій ситуації достатньо стимулів, щоб офіційні кредитори, навіть при всьому поганому поводженні позичальника, зробили крок назустріч, і допомогли Україні пройти складний період», — сказав він.

Крім цього, додав експерт, незалежно від того, яка політична сила приходить до влади, і популістам, і прагматикам необхідні гроші.

«А це дуже хороший стимул, щоб в якомусь ключі рухатися далі», — підкреслив Ягнич.

Держборг

Погашення держборгу в 2019 році плануються в сумі 272,247 млрд грн (9,3 млрд доларів виходячи з очікуваного Міністерством фінансів в 2019 році курсу гривні до долара), в тому числі зовнішнього — 121,767 млрд грн (4,1 млрд доларів). Відповідні показники закладені в проекті закону «Про Державний бюджет на 2019 рік» №9000, зареєстрованому у Верховній Раді 15 вересня 2018 року.

Крім цього, 145,205 млрд грн (4,9 млрд доларів) буде направлено на обслуговування держборгу, в тому числі 56,44 млрд грн (1,9 млрд доларів) — зовнішнього.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 10

+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
19 жовтня 2018, 14:07
#
Тобто звичайний пік курсу взимку накладеться ще й на пік виплат
Ухх
+
0
Alex Axel
Alex Axel
19 жовтня 2018, 14:43
#
Еще наложится шо перед выборами $ менять будут на грн для покупки лохтората, заноса нужным людям и тд
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
19 жовтня 2018, 16:40
#
Наче завжди платили за таке з бюджету

Хто в нас такий з'явився, з доларами?
+
0
Peter Sauber
Peter Sauber
19 жовтня 2018, 17:24
#
Последние 2 года у нас пик в середине января.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 жовтня 2018, 14:41
#
Почему и важно сейчас все согласовать, в т.ч. момент по перекредитованию.
Весной с учетом выборов Президента и потом Парламента, будет явно не до этого.
+
0
mary27
mary27
19 жовтня 2018, 15:23
#
Почему я не слышу воплей ''зра-а-а-ада!!!''?)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 жовтня 2018, 15:31
#
Еще не вечер
+
+30
Maleficarum
Maleficarum
19 жовтня 2018, 17:11
#
«Я думаю, что точка „икс“ приходится примерно на весну следующего года. Рынки никогда не ждут, когда резервы обнулятся и когда страна уже объявит дефолт. Реакция рынка, если все будет оставаться как есть, возможна в конце первого квартала следующего года. Это может запустить пессимистические сценарии, прежде всего, на валютном рынке», — сказал он. " Если МВФ денег не даст более- то гораздо раньше. Уже «вчера» эти деньги Украине нужны Резервы не покрывают трёхмесячный минимум по импорту… До весны с отдачей долгов и трат-там в ЗВР ничего не останется.
+
+15
mary27
mary27
19 жовтня 2018, 18:04
#
Опоздали.
Теряете навыки, кураторы вами недовольны)
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
22 жовтня 2018, 9:25
#
«Я думаю, что точка „икс“ приходится примерно на весну следующего года» — я Вас разочарую, ее не будет!!!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися