Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 жовтня 2018, 17:43

Долар в середу: чому варто запасатися валютою

Незважаючи на дуже сприятливий для гривні момент (період бюджетних клієнтських платежів та фактично дводенний обсяг обов'язкових продажів завдяки вихідному понеділку) — нацвалюта в середу змогла тільки дуже незначно потіснити долар на валютному ринку. За підсумками дня курс з ранкових 27,905/27,935 до кінця сесії просів при продажу тільки на 0,5 копійки — до 27,91/27,93 гривень.

Незважаючи на дуже сприятливий для гривні момент (період бюджетних клієнтських платежів і фактично дводенний обсяг обов'язкових продажів через вихідний понеділка) нацвалюта в середу змогла тільки дуже незначно потіснити долар на валютному ринку.
Фото: pixabay.com

При цьому дуже сильного руху курсу протягом дня не спостерігалося. З періодичними ситуативними та невеликими відхиленнями  — долар всю активну частину торгів знаходився в дуже вузькому коридорі 27,91-27,915/27,93-27,935 гривень.

Все збільшення обсягу пропозиції валюти фактично поглинав сам ринок без особливого втручання Нацбанку. Регулятор так і не вийшов на міжбанк у більш публічному форматі аукціону — не було достатньої кількості надлишку долара. У скупці валюти крім великих імпортерів були помічені і деякі компанії-«іноземці». Вони явно чекали «дна» по котируваннях і мабуть вирішили, що час для купівлі настав. Саме зростання попиту на валюту практично не залишило надій НБУ на активне поповнення ЗВР в такий вигідний для гривні день.

Завтра підвищених обсягів обов'язкових продажів вже не буде і на користь нацвалюти буде працювати тільки необхідність бюджетних проплат у клієнтів.

«Топтання» котирувань у вузькому коридорі при тому, що всі фактори працювали на користь зростання пропозиції на міжбанку — говорить про найближення розвороту ринку в бік зростання котирувань.

Це станеться швидше за все вже з самого початку наступного тижня, коли попит буде тільки активно збільшуватися, а ось стимулів для активного продажу валюти (через завершення розрахунків з бюджетом і швидкого наближення періоду основних відшкодувань ПДВ) — вже не буде. Тим більш, що залишки на коррахунках банків вже зараз перевищують 54,6 млрд гривень, чого абсолютно достатньо як для підтримки ліквідності банків на необхідному рівні, так і для спекулятивного розгойдування курсу.

Головні події 17 жовтня на міжбанку:

1. Символічне просідання котирувань долара з ранкових декларативних 27,905/27,935 гривень до 27,91/27,93 на кінець сесії;

2. Нацбанк не виходив на міжбанк у більш публічному форматі аукціону — особливого надлишку валюти не було;

3. Довідковий курс НБУ на 12 годин становив 27,9158 гривень за долар, а офіційний на 18 жовтня оголошено регулятором на рівні 27,916894

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 9

+
+51
Maleficarum
Maleficarum
17 жовтня 2018, 17:46
#
Банки опять ссылаясь на курс МБ по налику чудили Некоторые типа «умники» поставили продажу 27.95 Само собой долларов по сей цене не продавали. Но курс -засвечен Как «пэрэмога»
+
+65
laa1999
laa1999
17 жовтня 2018, 17:53
#
Это же не госбанки — причем здесь твой бред про победу…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
18 жовтня 2018, 11:54
#
При чем тут это, ну захотел банк Инвестиции и Сбережения понты поганять.
При чем тут все и вцелом ситуация?

Сегодня кардинально все меняется
+
+21
kozyrev
kozyrev
17 жовтня 2018, 17:58
#
Думаю, разворот не за горами. Уж очень сего быстро поглощался покупателями весь рост предложения. Появилась гривна у импортеров, даже несмотря на дни бюджетных проплат. Да и возмещение основных сумм НДС уже скоро. Экспортеры опять не будут торопиться с продажей, пытаясь сыграть вверх…
+
+14
3AMMuHuCTPA
3AMMuHuCTPA
17 жовтня 2018, 20:40
#
У импортеров «появилась гривна»… пипец… наверное потому что они всегда продают свой товар на внутреннем и только на внутреннем рынке… откуда у них другая валюта то?.. и что там появилось то?.. у них всегда есть гривна… также как и у экспортеров всегда есть доллар…
+
0
DataProvider
DataProvider
18 жовтня 2018, 9:33
#
Вчера же была статистика по торговому дефициту: 5 млрд.
Это значит, что импортировали товаров на столько больше, чем экспортировали.
И продали за гривну. Вот она и «появилась».
Естественно, что эти 5 млрд. в основном были/будут куплены на МБ, чтобы иметь валюту на импорт новых партий товаров.
И когда покупать думаю зависит больше от решения импортеров, чем от того, когда «появилось».
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
18 жовтня 2018, 9:39
#
Те импортеры как малые так и крупные рассчитывали на эту неделю, особенно среду, скупиться по максимуму по хорошему курсу, потому так и произошло что всем не хватило.
Действительно сегодня-завтра и курс пойдет выше за 28. Думаю на выходных уже обменники с пониманием повышения будут ставить курсы выше.
+
0
kozyrev
kozyrev
18 жовтня 2018, 10:25
#
Я имел в ввиду то, что импортеры крупные уже рассчитались с налогами и теперь поступающая от реализации импортных товаров гривна — снова пошла на валютный рынок для закупки новой партии товаров. Отсюда и рост спроса. И процес этот пошел с 17-го числа
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
18 жовтня 2018, 11:13
#
Все верно.
Рост сегодня уже пошел.
Никто не дожидался на два последних дня и решили на опережение, но тут рынок и сам уже не готов далее падать и будет возвращаться пока к курсу, который всех устраивает.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися