Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 жовтня 2018, 10:58

Валютний ринок: чи варто розраховувати сьогодні на обвал котирувань

Основними драйверами та мотиваторами дій учасників валютних торгів у середу будуть:

Основними драйверами і мотиваторами дій учасників валютних торгів у середу будуть:1) Активізація розрахунків з бюджетом у клієнтів.
Фото: finance.bigmir.net

1) Активізація розрахунків з бюджетом у клієнтів. У компаній залишається фактично всього три дні — середа, четвер і п'ятниця. 20 жовтня вже вихідний — субота і терміни оплати бюджетних боргів через це ще більше стиснуті. Багато великих структур вважають за краще провести податкові проплати заздалегідь — не залишаючи на останній день і цим компаніям необхідна гривня. Вони все активніше продаватимуть валюту;

2) Збереження високого рівня ліквідності в системі. На ранок середи коррахунки банків знаходяться на рівні 54,7 млрд гривень, що дає певний ресурс як покупцям валюти, так і спекулянтам. Едине, що частково страхує нацвалюту в цій ситуації — концентрація цієї ліквідності в дуже обмеженому числі банків. Це не дозволяє всьому гривневому навісу тиснути на курс. У той же час поки є гривня — основна частина клієнтів не буде поспішати продавати валюту, що залишається у них після обов'язкових продажів;

3) Вихід на торги обов'язкових 50% валютної виручки за неробочий в Україні понеділок та безпосередньо за вівторок. Це призведе до зростання обсягів обов'язкових продажів і підтримає гривню на торгах.

При нашому досить малооб'ємному міжбанку — в середу основну роль при курсоутворенні гратимуть ситуативні курсові завдання та дії найбільших гравців. Саме вони своїми операціями сформують тренд на торгах.

«Мінфін» очікує на сьогодні обсяг операцій на торгах в межах до 450 млн доларів при здійсненні до 670 угод з курсовим коридором по долару в межах 27,85-27,95 гривень.

Незважаючи на те, що сьогодні виросте обсяг обов'язкових продажів — на особливе просідання котирувань нижче 27,85 гривень ми б не розраховували. В кінці минулого тижня валюта подешевшала, що збільшує кількість імпортерів, які бажають оперативно закрити свої контракти, а також і сам НБУ активно скуповує долари в ЗВР. Зростання попиту як з боку покупців, так і самого регулятора утримає валютний курс від істотного обвалу.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,80- 27,90 і продаж 27,96-28,15 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,90-28,03 гривень та продаж 28,045-28,08 гривень.

Про тенденції на торгах за 16 жовтня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої та статистика опитування наших респондентів щодо перспектив гривні залишається позитивною.

За офіційним курсом — 77% (вчора було 73%) вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. 23% респондентів поки вірять в його швидке повернення до рівня вище 28,01 гривень.

За міжбанківським курсом прогноз знову залишається набагато більш обережним, але теж позитивним для гривні. 59% (у вівторок таких було 56%) вважає, що долар буде нижче 28,00 гривень. 41% тих, хто проголосував поки впевнені в його швидкому поверненні до рівня понад 28,01 гривні.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 1

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
17 жовтня 2018, 11:11
#
Доллар на сегодня 27,87-27,97.
Евро 32,15-32,38
Рубль 0,4242-0,4290.
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/117561/

Ликвидность на высоком уровне, сегодня будет много покупателей валюты по такому курсу. Сильно просесть не дадут.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися