Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 жовтня 2018, 8:20

Тіньовий ринок та інші пастки на шляху валютної лібералізації

Новий «Закон про валюту» набере чинності в лютому 2019 року та замінить нині чинний Декрет Кабміну від 1993 року. Головний принцип нового закону — «дозволено все, що не заборонено». Швидкість та ефективність впровадження нових положень залежить від безлічі внутрішніх та зовнішніх факторів. У їх числі — кон'юнктура світових ринків товарів, відтік капіталу та прийдешні вибори.

Детально про перспективи та ризики валютної лібералізації розповів на Першому валютному форумі фінансовий аналітик Віталій Шапран. «Мінфін» публікує скорочену версію виступу.

Деякі положення нового Закону про валюту, який набере чинності 7-го лютого 2019 року, повинні запрацювати відразу ж. Це, наприклад, збільшення граничного терміну за експортними контрактами до 365 днів, спрощення операцій на суму до 150 тис. грн, заміна індивідуальних ліцензій е-лімітами, скасування санкцій за порушення термінів розрахунків. Всього 9 пунктів, вони перераховані на слайді.

Деякі з цих нововведень дійсно можуть запрацювати миттєво, так як перешкод насправді не існує. Це, наприклад, онлайн-покупка валюти. Але такі зміни, як відкриття валютних рахунків за кордоном юридичними особами або скасування індивідуального ліцензування навряд чи стануть доступними відразу ж. На те є об'єктивні причини.

Ризики для валютної лібералізації

В цілому можна виділити 7 ризиків, які в змозі перешкодити лібералізації.

Надмірне податкове навантаження на бізнес — один з ключових ризиків, який призводить до утворення великої частини тіньового ринку. По суті, учасники ринку «біжать» не від Нацбанку, а від своїх фіскальних ризиків. Чорний ринок валюти на 80% обслуговує транзакції, пов'язані з ухиленням від сплати податків та зборів.

Також слід звернути увагу на можливість провокування девальвацією банківської кризи. Це ризик, який розуміють не всі учасники ринку, що тиснуть на НБУ з метою прискорити терміни валютної лібералізації. У лютому 2015 року, коли спостерігалися дуже різкі курсові сплески, багато банків були до них просто не готові. Зараз для лібералізації цей ризик зменшився, але він все-одно є.

Рух цін на світових ринках

Якщо брати в цілому, то прогнози хороші: третій квартал для зовнішньої торгівлі України буде однозначно кращим, ніж другий. Є проблема з ростом цін на нафту: прогнози від Bank of America, Merrill Lynch та Deutsche Bank говорять, що ціна до кінця року може досягти 100 доларів. З огляду на те, що це основна стаття імпорту, від якої «танцюють» ціни на газ та інші матеріали, цінова динаміка по імпорту у нас не особливо сприятлива.

Але вона компенсується гарною динамікою по експорту. Зокрема, ціни на пшеницю та інші зернові суттєво зросли та зараз перевищують 3-х річний максимум. На цьому графіку подана динаміка за 5 років: ціни на американському ринку були дуже непоганими.

Ціни на кукурудзу залишилися приблизно такими ж, а отже, ринок також сприятливий для українських експортерів.

Ціни на залізорудну сировину останні півроку показують дуже хорошу динаміку. Згідно квартальним прогнозами світового банку, вартість однієї тонни розглядалася в ціновому діапазоні 40-50 доларів. У той час як зараз ціна в районі $69 за тонну. Якщо подивитися на графік, видно провал в липні-серпні. Це той період, коли в Україні відчувалася тривожність на валютному ринку, курс «підповзав» до позначки 29 грн за долар.

Традиційно ціни на залізорудну сировину тісно корелюють з курсом національної валюти, хоча експорт з України у світовому масштабі невеликий. Причина в тому, що ціни на залізорудну сировину пов'язані з цінами на металопродукцію, а для України це досить велика стаття експорту. Коливання залізорудної сировини показує динаміку цін на сталеву продукцію.

У підсумку Україна має ризики цінового зростання з імпорту, але, в той же час, дуже непогану ситуацію за основними експортними категоріями.

Вплив тіньового сектора

Це одна з проблем, що робить проведення лібералізації за кілька місяців або навіть років важкоздійснюваним завданням. Згідно з підрахунками, в Україні для виробництва тіньового ВВП використовується близько 7-10 мільярдів доларів. Це ті гроші, які знаходяться на рахунках офшорів за кордоном та обслуговують виробничі процеси, сектор надання послуг і т.д. За допомогою спеціальної методології МЕРТ має можливість розраховувати ці суми і включати їх у ВВП.

Також читайте: Повз касу: як Україна втрачає «заробітчан» та їхні гроші

Ще приблизно $15-20 млрд йде на обслуговування контрабанди та чорних обмінних пунктів. Контрабанду рахують так: порівнюють дані митних служб ЄС та України. Наприклад, недавно німецький журнал «Шпігель» вийшов із заголовком, що 25% експорту ЗРС відбувається контрабандою. В Євросоюзі про цей експорт звітують, а в Україні — ні.

В результаті отримуємо дуже різношерстий тіньовий сектор: готівкова валюта у «міняйл», в тіньових обмінних пунктах, офшорні рахунки за кордоном — разом це $25-30 мільярдів, які гуляють по ринку. Нацбанку буде дуже важко впоратися з цією масою.

Прогноз на 2019 рік

Валютний ринок України нарешті зрушив з мертвої точки. Обмеження, прописані у валютному декреті, на довгому відрізку часу не працюють: чорний ринок зараз формально дає гривні статус вільно конвертованої валюти. Якщо людині потрібно вивести гривню або валюту за кордон і вона готова переступити закон, ніяких проблем немає — на ринку вся інфраструктура працює. У той же час штучно створені обмеження гальмують приплив інвестицій від великих корпорацій та банків.

Кон'юнктура світового ринку в кінці 2018 — початку 2019 рр. сприятиме втіленню планів НБУ щодо лібералізації. А банківська система зараз краще підготовлена ​​до стрибків валютного курсу, ніж 3-4 роки тому.

Заважати та гальмувати лібералізацію в лютому 2019 року можуть внутрішні чинники, наприклад, вже згаданий об'ємний чорний ринок та невеликі ЗВР. У березні 2019 року сума золотовалютних резервів повинна була досягти приблизно $32 млрд. Але ми їх не набираємо, і навіть якщо до кінця року буде $20 млрд ЗВР, кардинально це ситуацію не змінить. Ну а найдеструктивнішим ризиком для валютного ринку на 2019 рік можуть стати вибори.

Коментарі - 7

+
+37
AleksandrBank
AleksandrBank
17 жовтня 2018, 9:16
#
Очень интересная статья.

Возможность покупки валюты онлайн очень сильно повлияет на рынок обменников, «менял» и т.д.
По поводу прогноза 100 дол за баррель Нефти, мне кажется врядли, только если еще кого-то из стран «зажмут», а так производство наращивает США, страны ОПЕК и Россия.
+
0
yarg
yarg
17 жовтня 2018, 11:19
#
Сомневаюсь. пару лет назад приват валюту онлайн продавал. И что? это как-то влияло на обменники?
+
+15
MaxTirpiz
MaxTirpiz
17 жовтня 2018, 10:52
#
С чего бы это покупка валюты у менялы по нормальному курсу — это переступить закон…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
17 жовтня 2018, 11:14
#
Нормальные курсы в обменниках. У менял они завышены, плюс риск что тебе фальшивку всунут. Есть такие подделки, что на «ощупь» не отличишь, только через приборы.
+
0
MaxTirpiz
MaxTirpiz
17 жовтня 2018, 11:26
#
Ну здравомыслящий человек не пойдет к меняле с вокзала. Если мне нужен меняла, я наберу номер с железной рекомендацией. по знакомству.
+
+15
yarg
yarg
17 жовтня 2018, 11:18
#
«В то же время искусственно созданные ограничения тормозят приток инвестиций от крупных корпораций и банков.»

какие это ограничения? можно поподробнее?
+
+15
yarg
yarg
17 жовтня 2018, 11:20
#
«Ну а самым деструктивным риском для валютного рынка на 2019 год могут стать выборы.»

а на что могут повлиять выборы? какая разница какая фамилия будет у президента или депутатов? вот конкретно все равно…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися