Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 жовтня 2018, 14:43

Лондонська компанія дозволила співробітникам самим встановлювати собі зарплату

Лондонський стартап Smarkets дає співробітникам можливість самим встановлювати розмір своєї заробітної плати, пише AIN.

Лондонський стартап Smarkets дає співробітникам можливість самим встановлювати розмір своєї заробітної плати, пише AIN.
Фото: flickr.com

Система працює на підставі соціального консенсусу, в рамках якого інформація про розміри зарплати всіх співробітників публічна і міститься у внутрішньому зводі компанії. У неї є свої переваги і недоліки, але за словами СЕО Джейсона Троста, ця система працює.

Систему в Smarkets запустили три роки тому. За словами Троста, ідея полягає в тому, щоб зробити корпоративні процеси всередині компанії максимально прозорими.

Як це влаштовано: на відміну від більшості компаній, де зарплата є результатом переговорів з вищим керівництвом, співробітники Smarkets самі вибирають, скільки хочуть отримувати за свою роботу. Після цього їх колеги голосують: за — якщо вважають, що така сума виправдана, або проти, якщо їм здається, що це занадто багато або мало.

Зарплата кожного співробітника вказана у внутрішньому зводі компанії, і він має можливість переоцінити її два рази на рік.

Втім, якщо співробітник попросить набагато більше, ніж отримують його колеги, то скоріше за все вони висловляться проти такого несправедливого підвищення. «Це працює, як внутрішній суд присяжних», — говорить Трост.

І хоча окремий працівник не може накласти вето на чужу зарплату, він може спробувати її заблокувати. Система покладається на соціальний консенсус — якщо тобі не подобається, скільки заробляє колега, тобі доведеться піти з ним на пряму конфронтацію.

Розробник Ангеліна Мюлет-Маркуіс, яка пропрацювала в Smarkets чотири роки, каже, що така система спровокувала чимало важких розмов між співробітниками, але в підсумку привела до того, що в колективі встановилася більш здорова атмосфера. Зрештою, якщо відомості про зарплати закриті, співробітники все одно будуть ділитися інформацією.

Звичайно, були і неприємні випадки. Одного разу співробітник, якому не сподобався проект, на який його перевели, як протест запросив зарплату в два рази вище звичайної. Зрештою, незадоволений співробітник отримав на 40 000 доларів менше. Трост називає цей інцидент «розчаровуючим, і тратою часу». Однак в більшості випадків система працює на користь всім.

На думку Троста, система особливо на користь людям, які добре працюють, але не вміють торгуватися про зарплату. Крім того, вона зменшує можливість процвітання в колективі підлабузників і підкилимної боротьби: «Набагато складніше обманювати натовп, коли всі знають зарплати один одного».

Коментарі - 5

+
+75
SergValin
SergValin
14 жовтня 2018, 15:19
#
Я так понимаю, система работает ровно до тех пор, пока результаты её работы укладываются в ожидания менеджмента и владельцев компании. А если вот сотрудники демократично решат повысить зарплаты вообще всем, скажем, на четверть, то им быстренько укажут на реальное место в пищевой цепочке.
+
+54
Влад Тугаринов
Влад Тугаринов
14 жовтня 2018, 17:27
#
Предпологаю фонд зарплаты не меняется.
+
+30
SergValin
SergValin
14 жовтня 2018, 18:26
#
У меня тоже такое сомнение появлялось, но подтверждения ему на голландским сайте (где источник) я не нашёл. Но если так, то это вообще красота: менеджменту не надо париться насчёт каких-то там материальных «хотелок» сотрудников, они там сами перегрызутся, кому поднять з/п, кому понизить.
+
0
An GenShuo
An GenShuo
15 жовтня 2018, 9:49
#
Саме так, жахливий вид соціялізму.
нажаль природа людини не дозволить всім поділити гроші як треба, і це зруйнує індивідуялізм, а з тим і компанію\департамент.
+
+15
Wless
Wless
16 жовтня 2018, 6:52
#
Реалии будущего плюс безусловный базовый доход (ББД)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися