Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 жовтня 2018, 10:59

У США вихідний: чого очікувати від долара на міжбанку

Цього понеділка ситуація на валютному ринку буде залежати від декількох факторів, частина з яких не має відношення безпосередньо до України, але буде дуже суттєво впливати на поведінку учасників торгів.

Цього понеділка ситуація на валютному ринку буде залежати від декількох факторів, частина з яких не має відношення безпосередньо до України, але буде дуже суттєво впливати на поведінку учасників ринку.
Фото: dt.ua

По-перше — в США сьогодні відзначають День Колумба і американські банки не працюють. Це змушує вітчизняних дилерів працювати по долару на умовах ТОМ (розрахунки в гривні — сьогодні, поставка валюти — завтра). Це не завжди вигідно клієнтам і тому активність на торгах буде низькою. За нашими розрахунками — обсяги операцій не перевищать 390 млн доларів при здійсненні до 510 угод. Крім цього, основну пропозицію валюти сьогодні складуть обов'язкові продажі (їх не можна перенести на завтра) і на особливі обсяги розраховувати нема чого, а от попит залишиться досить високим. Малооб'ємний міжбанк з потенційними перекосами попиту та пропозиції — благодатний грунт для спекулятивного розгойдування ринку, що може сьогодні активно зіграти протягом дня;

По-друге — досить сильно «штормить» міжнародний ринок. Курс рубля впав майже до 67 рублів за долар, а євро перебуває в межах 1,15 долара за євро — тобто американська валюта в останні години активно зміцнюється. Це додасть волатильності і українському міжбанку по курсам цих валют до гривні;

По-третє — залишки на коррахунках банків впали на 1,8 млрд гривень і на ранок понеділка знаходяться на рівні 48,3 млрд. Зниження ліквідності зіграє на користь нацвалюти.

Таким чином, за рахунок зовнішніх факторів і малооб'ємного ринку  — дії і ситуативні курсові інтереси найбільших гравців зроблять сьогодні «погоду» на міжбанку. Готівковий ринок поки майже «спить» і особливо на поведінку безготівкового курсу впливати не буде. Зараз обмінники працюють тільки в режимі «з обороту» і особливої гри «на підвищення» або «на пониження» не проводять. Вони повністю працюють тільки в межах платоспроможного попиту з боку громадян, який дуже обмежений.

На обвал курсу ми сьогодні не розраховуємо, але періодичні спроби покачати ринок з боку великих спекулянтів будуть. Якщо з'явиться ситуативний надлишок валюти — Нацбанк почне його скуповувати через Matching, що підтримає курс на торгах. Якщо ж хтось із великих фінустанов спробує підвищити котирування — регулятор не буде втручатися. Йому немає сенсу витрачати ЗВР на погашення таких ситуативних коливань в фактично обмежений та малооб'ємний день на торгах.

Ми прогнозуємо на 8 жовтня різке зниження активності за рахунок роботи по долару на ТОМі і коридор по долару в межах 28,05-28,20 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,90- 28,03 і продаж 28,11-28,25 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,00-28,07 гривень та продаж 28,099-28,17 гривень.

Про тенденції на торгах за 5 жовтня можна подивитися тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — відстежити тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої по перспективах гривні залишаються позитивними для нацвалюти. Більшість респондентів очікують поступового її зміцнення.

За офіційним курсом і за міжбанківським — близько 91% вважає, що долар буде нижче 28,25 гривень. Тільки 9% респондентів ще вірять в його повернення до рівня котирувань понад 28,26 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 1

+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
8 жовтня 2018, 11:05
#
Сегодня будет слегка спящий рынок:
Доллар 28,05-28,16
Евро 32,20-32,45
Рубль 0,4175-0,4230

Рубль проседает вместе с Евро. Так что наша Гривна уверенно держится на их фоне.
В США выходной, но у нас ликвидность упала ближе к 48 млрд.грн., что не дает качать рынок. Голод по гривне удерживает курс далее.
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/117561/
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися