Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 жовтня 2018, 19:19

Валюта у вихідні: чи є загрози для гривні

На цьому тижні на міжбанку особливої стабільності курсу знову не спостерігалося. З понеділка і до першої половини сесії середи долар активно дорожчав — з 28,21 / 28,26 до 28,31 / 28,36 гривень. Але вже з другої половини 3 жовтня ринок різко розвернувся. До кінця п'ятничної сесії курс просів до 28,075 / 28,10.

НБУ періодично викуповував ситуативний надлишок валюти через «анонімний» Matching. Регулятор був присутній на ринку, як мінімум, три дні — 1-го, 4-го та 5-го жовтня. Сказати, що він дуже серйозно поповнив ЗВР ми не можемо — основна пропозиція все ж поглиналася самим ринком. Але, за нашими розрахунками, він купив не менше $ 35 млн.

Основною причиною росту котирувань на початку тижня були купівлі валюти «дочками» іноземних компаній під вивід дивідендів. В подальшому курс знизився через ситуативне зростання надходжень і продажів валюти від аграріїв та металургів на фоні «гривневого голоду» у більшості банків.

У підсумку безготівковий долар за тиждень подешевшав при продажу на 16 копійок з 28,21 / 28,26 гривень до 28,075 / 28,10 гривень.

Котирування євро та російського рубля весь тиждень залежали тільки від одного фактора — крос-курсу євро та рубля на міжнародних ринках щодо долара і автоматичного перерахунку котирувань цих валют в прив'язці до котирувань долара щодо гривні. І тільки в цю п'ятницю пару євро / долар лихоманило на статистиці ринку праці в США. Вона виявилася досить суперечливою, що призводило до валютних ралі протягом американської сесії. І може ще привести до деяких коливань пари євро / долар на азіатській частині міжнародних торгів.

Настрій учасників українського ринку до кінця п'ятничної сесії залишився позитивним в частині зміцнення позицій гривні на найближчий час і фінансисти не очікують особливих валютних ризиків по долару на ці вихідні. Можлива звичайно корекція по курсу євро за результатами азіатській сесії, але схоже що американські новини вже на момент написання цієї статті своє відіграли і в подальшому можлива тільки незначна корекція.

Тому власники обмінників працюватимуть у форматі «з обороту» з низьким рівнем спреду. Особливого попиту на валюту з боку населення зараз не спостерігається і щоб заробити в умовах жорсткої конкуренції на цьому сегменті ринку — обмінки будуть змушені зменшувати різницю між котируваннями прийому та продажу.

Курси валют на вихідні


Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 27,95-28,05 гривень, продаж 28,12 — 28,18 гривень. Рівень спреда по долару в обмінних пунктах складе від 13 до 17 копійок.

Котирування євро. На вечір п'ятниці крос-курс пари євро / долар (після основної частини валютних ралі після оголошення статистики ринку праці в США) знаходився в межах 1,1537. Нових інформаційних приводів в період проведення азіатської (нічної для України) сесії не очікується, що дає можливість фінансистам орієнтуватися на поточний стан котирувань. Ми прогнозуємо рівень курсів в обмінниках по євро на вихідні: прийом 32,245 — 32,361 гривні та продаж 32,442 — 32,511 гривні з рівнем спреду від 22 до 30 копійок на євро.


Розраховані нами котирування можуть бути ще скориговані в межах до плюс-мінус 15 копійок на євро в залежності від конкретних завдань того чи іншого обмінника, а також у разі несподіваних стрибків пари євро / долар під час нічної азіатській сесії.


Котирування по російському рублю. Ця валюта залишається ризикованою для українського готівкового ринку як в силу політичних, так і економічних причин. Тому для мінімізації можливих втрат по рублю фінансисти будуть купувати рубль у населення за цінами значно нижчими за котирування міжбанку, але продавати цю валюту вони будуть за цінами продажу рубля на кінець п'ятничних торгів.

Котирування рубля у вихідні будуть наступними: прийом за 1 рубль — на рівні 0,419-0,421 гривень і продаж 0,422 — 0,423.

Розраховані «Мінфіном» курси рубля можуть ще мати відхилення в межах до плюс-мінус 0,003-0,007 гривень на рублі в залежності від завдань безпосередньо цієї точки обміну валют.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися