Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 жовтня 2018, 18:45

Найбільший банк Данії допоміг росіянам вивести 8,5 мільярда євро з РФ за рік

Найбільший у Данії Danske Bank провів сумнівні «дзеркальні угоди» для російських клієнтів на 8,5 мільярдів євро. І це лише за один рік, повідомляє Уніан.

Найбільший у Данії Danske Bank провів сумнівні «дзеркальні угоди» для російських клієнтів на 8,5 мільярдів євро.
Фото: pexels.com

На це, як пише Financial Times, вказує внутрішня записка банку, яка проливає світло на масштаби й тактики скандального відмивання 200 мільярдів євро. У ній підкреслюється, що «надзвичайно дохідна» стратегія була ризикованою, адже банкіри Danske не знали нічого про особистість кінцевих клієнтів, що було недоречним при переведенні таких великих сум з Росії.

Проведені дзеркальні угоди для російських клієнтів передбачали купівлю цінних паперів в рублях, а потім продаж ідентичних активів за іноземну валюту, зокрема долар США. Такі угоди цілком законні, однак вони завжди були сигналом для прокурорів про те, що відбувається можливе відмивання грошей.

В записці, яка опинилася в руках Financial Times, вказано, що Danske Bank заробив у 2013 році 10 мільйонів євро завдяки проведенню дзеркальних угод. В них були використані російські урядові бонди, щоб дозволити клієнтам провести міжнародні платежі «швидше, дешевше і в більш надійний спосіб».

«Існує потенційний репутаційний ризик від можливості бути розціненими в якості помічника у процесі «відтоку капіталу» з Росії. Але у будь-якому разі це ризик, на який ми йдемо в інших частинах нашого бізнесу з нерезидентами, де природний потік валюти завжди витікає з Росії. Зважаючи на надійний дохід від рішення, баланс ризику і вигоди здається дуже привабливим», — йдеться в записці Danske Bank.

Масштаб дзеркальних угод посилює тиск на банк і його менеджмент у скандалі, який вже коштував посади виконавчому директору Danske Bank Томасу Боргену. Видання також нагадує про початок розслідувань щонайменше у шести країнах включно зі США після того, як банк визнав, що 200 мільярдів євро з Росії й інших країн пройшли через невелику гілку в Естонії.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 3

+
+30
Qwerty1999
Qwerty1999
5 жовтня 2018, 22:53
#
Скандал набирает обороты — 200 миллиардов евро не такие уже и мелочи, чтобы от них отмахнуться и не замечать очевидного.
+
0
mary27
mary27
6 жовтня 2018, 20:39
#
И снова европейский банк, и снова в Прибалтике, и снова русские, и снова «зеркальные схемы».
Суть которых недавно объясняли одному гражданину.
+
0
987
987
8 жовтня 2018, 17:41
#
Так новость про тот же банк, только с дополнением.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися