Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 жовтня 2018, 9:25

Як легально інвестувати за кордон за допомогою е-ліцензій

Українці все активніше інвестують за кордон. За словами першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової, тільки цього року наші співвітчизники офіційно вклали в іноземні активи $ 25 мільйонів.

Щоб стати інвестором, потрібно отримати електронну ліцензію в Нацбанку. За рік можна вивести за кордон не більше $ 50 000. Кому НБУ видає ліцензії і як отримати цей документ, на Першому валютному форумі розповів керівник проекту Privat banking Правекс банку Дмитро Кононець.

7 лютого 2019 року набере чинності новий Закон «Про валюту і валютні операції». У рамках валютної лібералізації регулятор пропонує замінити індивідуальні валютні ліцензії системою електронних лімітів. Така система вже працює для фізосіб із червня 2017 року, дозволяючи інвестувати за кордон до $ 50 тис. на рік.

Для яких цілей оформлюється електронна ліцензія:

  • розміщення коштів на власному рахунку за кордоном;
  • проведення інвестиційних операцій за кордоном;
  • виконання зобов’язань перед нерезидентами за договорами страхування.

Для звичайного споживача це практично базовий SWIFT платіж, але з певними дозвільними нормами.

ДЕПОЗИТИ У ВАЛЮТІ. ЯК ЗАРОБИТИ ПО-МАКСИМУМУ

Які операції банки вважають інвестиційними:

  • робота з компаніями-нерезидентами — заснування, придбання корпоративних прав;
  • інвестиції в різні ринки цінних паперів через рахунки, які клієнт відкриває у брокера;
  • операції за інвестиційними контрактами з брокером;
  • придбання нерухомості.

Відповідно до закону, клієнт може перевести свої гроші в компанію, яка є суб’єктом електронних грошей, але має IBAN і працює за системою SWIFT.

Порядок реєстрації та перелік документів, необхідних для отримання е-ліцензії

Клієнт обирає банк, де він уже має рахунок або хоче його відкрити. Потім подає в банк заяву на отримання електронної ліцензії у форматі, затвердженому Нацбанком.

Щоб стати інвестором, важливо документально підтвердити джерело походження коштів. Це можна зробити за допомогою декларації про доходи, у тому числі для ФОП. До речі, ФОП також може отримати електронну ліцензію, якщо ця операція не пов’язана з його підприємницькою діяльністю. Як джерело підтвердження грошових коштів приватна особа-підприємець може подати свою податкову декларацію, яка покриває обсяг бажаної суми інвестування.

Працевлаштованим фізособам потрібно взяти в податковій службі відомості про суми виплачених доходів і утриманих податків. Довідка з місця роботи не підходить: банк повинен бути впевненим, що ваша компанія платить податки і ваші кошти «чисті».

У якості підтвердження походження грошових коштів потенційний інвестор може надати документи про продаж рухомого або нерухомого майна. Приймається до уваги і сімейний дохід: клієнт, який має рахунок за кордоном, може подавати заяву на ліцензування, посилаючись на офіційний дохід свого партнера.

Якщо ви купуєте готівкову валюту, необхідно зберегти квитанцію, що підтверджує операцію валютообміну. В іншому випадку банки можуть відмовити в наданні дозволу. Існує інструмент для вирішення цього питання — міжбанківський валютний ринок: банк, у якому відкрито гривневий рахунок, виходить на міжбанк і купує для клієнта бажаний обсяг валюти.

Мету інвестування також необхідно підтверджувати документально. Якщо клієнт інвестує за кордон через брокера, наприклад, у фондовий ринок США, у нього повинен бути договір із брокером. Якщо клієнт засновує або купує корпоративні права в компанії-нерезидента, у нього повинен бути з нею контракт на здійснення цієї операції. Документами, що підтверджують мету інвестицій, є договори, контракти, інвойси, в яких чітко прописана суть переказу і платіжні реквізити отримувача.

Банк аналізує пакет документів, використовуючи валютний контроль і фінансовий моніторинг. Протягом 3-х банківських днів клієнт отримує відповідь про проведення, або ж відмову в даній операції.

Переказуючи власні кошти на свій рахунок за кордоном, підтверджувати мету переказу не потрібно.

Важливо пам’ятати, що в рамках чинного валютного законодавства скасовано обмеження за призначенням переказу «фінансова допомога родичам». У цьому випадку сума переказу не лімітована: допускається той обсяг коштів, походження яких підтверджено документами.

Обмеження

Протягом календарного року дозволено переказувати не більше $ 50 000. Але якщо інвестувати $ 50 тис., наприклад, 31 грудня, то 1 січня можна інвестувати ще $ 50 тис.

Щоб швидше накопичити потрібну суму, скористайтеся акцією «Бонус до депозитів»

Ліцензія видається виключно на ім’я відправника або заявника, без права передачі іншим особам. Запис у реєстрі робиться в день виконання валютного платежу.

Структура переказів, дані клієнтів Правекс Банку

Перекази на власні рахунки за кордон складають 60% портфеля. 16% — це інвестиції в ринки цінних паперів, а 20% — робота з нерезидентними компаніями, корпоративні права. Придбання нерухомості займає всього 4%. Це пояснюється тим, що сума лімітована $ 50 тис., а за кордоном складно підібрати об’єкт у такому ціновому діапазоні.

Коментарі - 5

+
+15
eksampay
eksampay
3 жовтня 2018, 20:21
#
Цитата из предыдущей статьи «»"«Наиболее болезненные ограничения, например, по инвестированию за границу и внешнеэкономических операций, будут отменены сразу после введения закона в действие.
В частности, бизнес и физические лица смогут инвестировать за границу в ценные бумаги, недвижимость и имущественные права, а также размещать на зарубежных счетах валюту без индивидуальных лицензий Национального банка.»«»"

Написано что без индивидуальных лицензий. А по факту вместо лицензии нужна налоговая декларация??
Ну и что же тут поменялось?? Лимит в 50 000 USD как был так и остался.

Не понятно что автор статьи хотел донести до людей?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
5 жовтня 2018, 12:29
#
Что же тут непонятного — инвестировать можно только законные доходы,
с которых уплачены соответствующие налоги.

+
+42
vadymbanker
vadymbanker
4 жовтня 2018, 11:05
#
Да согласен, бред. Неужели в нбу не понимают если человек захочет перевести валюту заграницу он всегда это сделает, во все времена, смысл в таких ограничениях, уже бы разрешили полностью и банки зарабатовали да и статистика была бы более менее реальной.
+
0
Ladoga
Ladoga
4 жовтня 2018, 18:48
#
Не понимаю зачем они вообще ногами дёргают? Давно, без них люди нормально всё переводят, споймать за руку- нереально. Забугорные банки на те крохи что мы используем- инфой не делятся. Anti-laundry наши не подписывают, ибо свои попцы сразу подставят, так что лафа.
+
0
ballistic
ballistic
5 жовтня 2018, 1:12
#
"Структура перекладів, дані клієнтів Правекс Банку"
— перекладачу «двійка» :)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися