Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 жовтня 2018, 8:02

Початок жовтня. Чи падатиме долар

Минулого тижня валютні котирування на міжбанку поступово зростали. Гривня пручалася і навіть періодично відвойовувала свої позиції, але в цілому — долар подорожчав.

Минулий тиждень на міжбанку знову пройшов під знаком поступового зростання валютних котирувань.
Фото: dreamstime

Частково це було очікувано — йшов активний період відшкодувань ПДВ експортерам, що додало гривневої ліквідності експортерам і знизило їх бажання продавати валюту понад обов'язкових 50%.

Компанії не поспішають розлучатися з доларом, особливо після рішення ФРС США про підвищення відсоткової ставки до 2,25% і заяви його керівництва про те, що в наступному році вони планують це зробити ще як мінімум тричі. Це потенційно призведе до чергового відтоку капіталів з ринків, що розвиваються, на американський і подорожчання валюти. Клієнти це розуміють і бережуть валюту.

Такий розвиток подій відбувається на тлі зростання цін на енергоносії в світі і призводить до того, що Україні доведеться більше витрачати валюти на закупівлю того ж обсягу нафти і газу, що спровокує зростання попиту на валюту на міжбанку і спрацює проти гривні.

До негативу можна віднести і поки що «зависле» питання про подальший формат співпраці з МВФ та обсяги надходжень від інших міжнародних організацій. На тлі популістських заяв уряду і передвиборних обіцялок — це не вселяє великого оптимізму щодо курсу до кінця року. Бізнес нервує та вважає за краще вичікувати, що відбивається як на показниках розвитку країни, так і на поведінці валютного ринку на всіх його сегментах.

В цілому, за минулий тиждень долар на міжбанку виріс на 8 копійок при купівлі і на 6 копійок при продажу — з 28,12 / 28,17 до 28,20/28,23 гривень.

Що вплине на курс у найближчі дні

1) Початок нового звітного періоду. У перший робочий день жовтня клієнти будуть підводити підсумки минулого кварталу і місяця, що зазвичай знижує їх активність на міжбанку. З другого числа компанії вже входять в звичний діловий ритм і обсяги операцій починають рости;

2) Необхідність фінансування поточних витрат господарської діяльності у підприємств. Вони будуть змушені активно витрачати гривню для фінансування операційної діяльності, виплат зарплати персоналу за вересень, оплати оренди і т.д. Це змусить експортерів активніше продавати валюту понад обов'язкових 50% виручки. Частково ці ж завдання знизять і активність імпортерів в частині купівлі валюти. Після того, як компанії витратять суми відшкодувань ПДВ — зростання пропозиції валюти при частковому зменшенні попиту спрацює на користь гривні. Але загальний тренд на торгах як і раніше будуть формувати заявки двох-трьох десятків найбільших компаній країни;

3) Готівковий ринок. Цей сегмент валютного ринку продовжить працювати в основному у форматі «з обороту» з досить низьким рівнем спреду і тільки в період різких стрибків курсів на міжбанку — буде реагувати короткостроковим зростанням цінників в обмінниках. На цьому тижні ми не бачимо особливих загроз з боку готівкового ринку. Він як і раніше впирається в платоспроможний попит населення, який в даний час дуже невеликий. Якщо не буде будь-яких політичних сюрпризів з гучними заявами — готівковий сегмент в частині котирувань продовжить бути відносно стабільним;

4) Рівень ліквідності в банківській системі і дії Нацбанку. Коррахунки банків зросли за рахунок вливань відшкодувань ПДВ в кінці вересня, але ці кошти компанії швидко витратять на фінансування поточної діяльності. Тому ми очікуємо деякого зниження тиску на курс і не прогнозуємо активного спекулятивного розгойдування ринку. Але НБУ доведеться періодично втручатися в ситуацію на ринку для згладжування ситуативних перекосів попиту і пропозиції.

Прогноз готівкового та безготівкового курсів на тиждень

На готівковому валютному ринку курс буде орієнтуватися на реальний обсяг платоспроможного попиту на валюту і тільки частково — на поведінку міжбанку. Ми очікуємо збереження котирувань обмінників приблизно на рівні минулого тижня. Просідання готівкового курсу «Мінфін» не прогнозує, але й для особливого зростання котирувань — передумов немає. Коридор по долару на 1-5 жовтня швидше за все буде в межах 28,00-28,35 гривень. Спред по долару в банках складе 20-30 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 20 копійок. Більшість обмінників буде працювати тільки у форматі «з обороту», без особливих спроб грати «на підвищення» або «на пониження». У громадян напередодні опалювального сезону вільних грошей немає і їх можливості по скупці валюти дуже обмежені.

На міжбанку. Ситуативні курсові інтереси великих гравців і дії Нацбанку щодо виходу на торги з інтервенціями при перекосах попиту і пропозиції на міжбанку — будуть повністю диктувати поведінку котирувань на торгах. Ми прогнозуємо середній рівень валютних коливань на міжбанку. Нацбанк періодично буде виходити на торги з інтервенціями для згладжування стрибків котирувань, вважаючи за краще все той же «анонімний» формат через Matching.

«Мінфін» орієнтується на котирування безготівкового долара на цей тиждень в межах коридору 28,05 -28,35 гривень.

За нашими розрахунками обсяги щоденних операцій на міжбанку складуть

1) У понеділок за рахунок ефекту першого робочого дня нового періоду до $380-420 млн при укладанні до 460-520 угод. І банки, і клієнти будуть підводити підсумки кварталу і визначатися зі своїми планами на жовтень і четвертий квартал;

2) З вівторка по четвер — компанії увійдуть в звичайний діловий ритм і активізуються на міжбанку. Ми очікуємо поступове зростання обсягів операцій в межах $420-450 млн при укладанні до 560-600 угод;

3) У п'ятницю вони знизяться через фактор закінчення тижня — до $400-410 млн при здійсненні 490-510 угод.

Коментарі - 1

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
1 жовтня 2018, 10:37
#
Если подвести итог, то рост на 8 коп за неделю с учетом вливания НДС, — это не скачек и не рост. А по сути спокойный рынок, да были скачки по 13 коп, но итог недели по росту смешной.
Начало месяца как всегда обычно спокойное, сегодня вообще 1-е число, многие еще прошлый месяц закрывают. В т.ч. по расчетам с контрагентами, и по зарплатам кто сегодня выплачивает, кто в течении недели. Кстати сейчас в отличии от начала сентября, часть гривны пойдет в валюту. пока она держит такой курс как в доллар так и в Евро.
Если остатки будут в норме, и не будет далее выплат НДС, то рынок будет вцелом спокоен. Ситуация в с тем что отложили повышение цен на газ для населения, и то что нет ответа от МВФ пока не приносит понимания что далее будет по курсу.

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/117561/
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися