Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 вересня 2018, 11:07

Паркуватися по-новому: що потрібно знати водіям

27 вересня набуває чинності Закон України № 2262 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів». Закон передбачає фотовідеофіксацію порушень ПДР та паркування, а також удосконалює механізм притягнення до адміністративної відповідальності власників авто.

27 вересня набуває чинності Закон України № 2262 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів».
Фото: Факты ICTV

Редакція «Економічної правди» пояснила, чого очікувати водіям, і як паркуватися, щоб авто не забрав евакуатор.

Нове нарахування штрафів за порушення правил паркування

Зміниться порядок нарахування штрафу за несплату паркування: прив'язка буде не до неоподатковуваного мінімуму, а до вартості користування паркувальним місцем, на якому стоїть авто. Штраф нараховуватиметься у 20-ти кратному розмірі вартості однієї години паркування. Фактично штрафи у Києві знизяться з 136-204 грн до 100-200 грн за одне порушення. Крім того, при фотофіксації порушень діятиме 50% знижка, якщо штраф сплачено у 10-денний термін.

Матеріали фотовідеофіксації мають надходити до Реєстру адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху, який буде вести МВС. Поки реєстр не створено, правові аспекти його роботи не врегульовано, а відеокамери на встановлено, притягнути власника авто до відповідальності згідно новим правилам неможливо.

За розрахунками, перші «листи щастя» можуть надійти на адреси порушників не раніше початку 2019 року. А поки що інспектори з паркування зможуть штрафувати тільки за несплату паркування і лише на місці правопорушення.

Коли чекати на евакуатор

Загалом існує 17 випадків, коли машину можуть забрати на спецмайданчик. Серед них паркування на залізничних переїздах, трамвайних коліях, на мостах та естакадах і під ними, в тунелях, на пішохідних переходах, біля зупинок громадського транспорту, на місцях для осіб з інвалідністю та ін. В усіх випадках метою є зменшення заторів, запобігання створенню аварійних ситуацій, що загрожують життю і здоров’ю громадян, та порушенню прав осіб з особливими можливостями.

Евакуація може проводитися лише за умови фіксації обставин порушення у режимі фотозйомки або відеозапису. Крім поліцейських, право евакуювати автівки отримають інспектори з паркування. Але реалізувати це право на практиці інспектори зможуть лише після початку функціонування Реєстру адмінправопорушень МВС. Без задокументованого підтвердження евакуація може бути визнана в суді незаконною. Крім того, якщо водій з'являється на місці порушення і може забрати авто, евакуація не проводиться.

Плата за транспортування і зберігання авто на спецмайданчику встановлена спільним наказом МВС, Мінфіну та Мінекономрозвитку і становить для авто вагою до 2 т — 720 грн за евакуацію, 144 грн за кожну добу у перший тиждень зберігання та 24 грн на добу, починаючи з восьмого дня

Як діятиме система штрафних балів

У разі фіксації в автоматичному режимі кожному водієві дозволено три порушення ПДР на рік без застосування грошового штрафу. Така модель суперечить діючим у ЄС та США системам штрафних балів, спрямованим на облік грубих порушень та виявлення водіїв з небезпечним стилем керування.

Підвищити безпеку на дорогах України та зменшити кількість ДТП від впровадження стаціонарних камер фотовідеофіксації можна лише за умови законодавчих змін у підходах до системи застосування штрафних балів.

Коментарі - 6

+
+29
AleksandrBank
AleksandrBank
27 вересня 2018, 11:35
#
Кстати фото зачем, зимой будет еще веселее с учетом снега
+
+66
tomsfsb
tomsfsb
28 вересня 2018, 8:30
#
Давно пора.Во всем мире эта система работает.Но в Украине я сомневаюсь, что будет работать, как и все законы не соблюдаются.Всем наплевать на все, вот так и живем.
+
+57
Danconia
Danconia
28 вересня 2018, 9:41
#
А в чем собственно улучшение жизни в этом усматриваете с т.з. водителя или пешехода??
1. штрафы за неоплаченную парковку это просто набивание карманов тех кто эти парковки прихапал, люди боясь штрафов будут оплачивать паркинг, но городу это как обычно ни копья денег не принесет…

2. как парковались на тротуарах так и будут — тут спасает только ограничители от въезда на тротуар.

+
+15
tomsfsb
tomsfsb
28 вересня 2018, 20:09
#
Я об улучшение ничего не писал.А что мешает ставить машину на стоянку или оплачивать парковку в белую.Да я против тех ходящих собирающих дань не понятно куда (все мы понимаем, что эти деньги ложатся в карман дельцам). Все сводится к соблюдению закона, как простого народа, так и всяких депутатов.Я считаю должны создать муниципальную парковочную службу и деньги(они колосальные) должны идти в бюджет города (как работает это во всей Европе).
+
+59
ugoda
ugoda
28 вересня 2018, 12:19
#
Бред! Имеют народ уже по-всякому.Если первую неделю по 144 грн в сутки за парковку, а со второй недели по 24 гривны в сутки.В чем логика и кто это придумал? Что меняется для самой штрафплощадки на восьмой день и далее? Акции и скидки начинаются от государства? Идем непонятно каким путём, непонятно куда и непонятно для кого.Каждую неделю появляются всё новые и новые обязательства.Всё строится для взыскания денег с граждан под любым предлогом.При этом, налоговую нагрузку никто не отменял.Всё всех устраивает. Вся страна кидает в общий котёл, а единицы избранных-уполномоченных оттуда вытаскивают.В Конституции прописано, что сужение прав и свобод человека не допускается.Похоже, пора переписывать основной закон и этот пункт исключить. Так как сужение или ограничение этих самых прав и свобод происходит регулярно и при любой власти.И напоследок.Те, кто принимает законы и другие нормативно-правовые акты, кто они такие по сути и по определению?! Не похоже, что представители народа с делегированными полномочиями от него же.Как выборы, так выбирайте меня, я обещаю и всё решу. Как выборы проходят, резко забывают, кто им дал власть и за чем они туда пошли.Личное обогащение, новые обязы для народа и бесконечная тема коррупции по вечерним новостям.Куча экспертов на ТВ и форумах, все обо всем кричат, доказывают, делятся опытом, но ничего из года в год не меняется.Оно и не поменяется никогда с таким подходом.И журналистам всегда будет работа, и чиновникам, и поговорить.Слава Богу, что не хуже!
+
+40
Pens
Pens
29 вересня 2018, 3:38
#
Ну вот на фото явно видно неправильно припаркованный трамвай. И как его собираются эвакуировать?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися