Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 вересня 2018, 10:01

У Києві стартував Перший український валютний форум

На Форумі зібралися представники та фінансового ринку, профільних асоціацій та Національного банку.

Вони обговорять перспективи вступу в силу нового валютного законодавства та зміни, які відбудуться на валютному ринку з початку 2019 року.

Організатори заходу — Bank Online і фінансовий портал «Мінфін», за участю Всеукраїнської асоціації фінансових компаній.

У червні 2018 року депутати прийняли закон «Про валюту і валютні операції», який повинен стати запорукою для лібералізації валютного ринку. Головний принцип, який лежить в основі документа — «Дозволено все, що прямо не заборонено». Він почне діяти 7 лютого 2019 року і замінить собою старий антикризовий Декрет Кабміну від 1993 року.

Закон визначає загальну концепцію майбутнього валютного регулювання. Її деталізація залежить від НБУ. Банківський регулятор зараз розробляє нову нормативно-правову базу — ті самі постанови, які будуть визначати свободу ринку. Передбачається, що 56 нині діючих нормативно-правових актів замінять всього 7 нових документів.

Перед тим, як НБУ затвердить постанови, їх потрібно обговорити з експертним співтовариством: представниками комерційних і державних банків, мікро-фінансових компаній, асоціацій ВАФК і НАБУ. Вироблення загального погляду на підходи і принципи валютного регулювання — і є головне завдання сьогоднішнього форуму.

Захід пройде у форматі прямого діалогу. Регулятор розповість про свої напрацювання, представники ринку — зможуть висловити свої пропозиції щодо підготовки документів.

Як заявила перший заступник голови правління НБУ Катерина Рожкова, відкриваючи Форум, прийняття закону про валюту — один з найсерйозніших кроків, який за роки незалежності зробив банківський регулятор за підтримки Верховної Ради.

«Новий закон про валюту — це величезний крок вперед, який буде стимулювати і фінансовий сектор, і банки, і небанківські фінустанови, буде стимулювати нашу економіку, зробить розрахунки фізичних та юридичних осіб, експортно-імпортні операції, інвестування за рубіж набагато простіше. Все це стимулюватиме розвиток економіки », — вважає Рожкова.

Коментарі - 2

+
0
Million Dollarov
Million Dollarov
26 вересня 2018, 11:49
#
Хотелось бы присутствовать, очень влиятельные спикеры и гости.
+
0
zakaliuzhna
zakaliuzhna
26 вересня 2018, 21:50
#
Было интересно и конструктивно! Спасибо организаторам!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися