Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 вересня 2018, 12:46

Як відрізнити сертифікований iPhone від несертифікованого

Перед покупкою дорогого телефону українці часто цікавляться, що означає «сірий», і чим подібний гаджет відрізняється від «білої» техніки.

Перед покупкою дорогого телефону українці часто цікавляться, що означає «сірий», і чим подібний гаджет відрізняється від «білої» техніки.
Фото: cnet.com

Сірими мобільними називають несертифіковані пристрої, ввезені в країну контрабандним шляхом. Це означає, що за апарат не платили розмитнення і не реєстрували його в Українському Державному Центрі радіочастот.

Зазвичай це смартфони, вироблені для ринку однієї країни (Німеччини, наприклад), а реально використовувані в інший — Україна. Тільки сертифікація підтверджує, що засіб зв'язку відповідає стандартам якості і безпеки для покупця і екології. Тоді пристрій потрапляє в білий список, в іншому випадку після нелегального використання — виявляється в сірому.

Ознака Офіційний Неофіційний

Напис Apple Authorised Reseller або Apple Premium Reseller в точці продажу

Є Немає

Гарантійний талон офіційного дистриб'ютора Asbis

Є Немає

Інформаційна наклейка на українській мові

Є Немає

На зворотному боці упаковки наклейка з кодом товару

Є Немає
 

Перед тим як вирішити, чи варто купувати сірий Айфон або телефон іншої марки, потрібно проаналізувати проблеми, з якими стикаються власники несертифікованих гаджетів.

Оформити кредитну карту онлайн

Чи варто купувати сірий телефон?

Мінуси контрабандних пристроїв:

  • Про фірмовому гарантійному обслуговуванні можна забути. Деякі торговельні точки і приватні продавці обіцяють гарантію на пристрій, але це аж ніяк не те саме, що гарантія від виробника. Залежно від того, хто продає, гарантійний термін коливається від одного місяця до року. При цьому, в разі несправності авторизовані сервісні центри апарат в ремонт не приймуть, в майстерні продавця можуть бути відсутні потрібні деталі. Крім того, їх ціна іноді становить третину або половину вартості гаджета. У кращому випадку для лагодження використовують дешеві аналоги виробництва КНР. У гіршому — доведеться витратити час і гроші на пошуки ремонтника, який погодиться повозитися.
  • Нелегальний апарат може бути перепрошитим, і не факт, що без помилок в процесі. Це негативно позначиться на якості зв'язку та роботі пристрою в цілому. До того ж, на перепрограмованих телефонах можуть бути відсутніми і бути недоступними для скачування потрібні програми, які встановлені за замовчуванням і безкоштовно в пристроях, що поставляються офіційно.
  • Джерело посилань гаджета часто завдає чимало проблем власникові. Адже девайс міг бути вкрадений перед тим, як потрапити на прилавок, а не просто ввезений в країну в валізі. Та й якщо «сірий» телефон вкрадуть у нового власника, пошуки будуть складними — ідентифікатора пристрою в базі даних УДЦР не виявиться.

Як перевірити сертифікацію телефону?

Способи перевірити сертифікацію телефону по IMEI:

  • набрати комбінацію *#06#
  • власники iPhone можуть знайти код в розділі «Інформація про пристрій», який розташований в основних налаштуваннях

В обох випадках IMEI повинен збігатися із зазначеним на упаковці гаджета.

Коментарі - 7

+
+15
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
23 вересня 2018, 13:09
#
Дивлячись, на те як себе поводять власники крупних магазинів — тільки через це пропадає бажання купувати в них щось
+
+73
Cez
Cez
23 вересня 2018, 14:34
#
Минфин, не позорьтесь!
Как минимум, укажите, что заметка носит рекламный характер.
Кроме того, написан бред, очередные страшилки.
Неужели еще не перевелись простофили, которые верят в «Украинский Государственный Центр Радиочастот»?
Раздел «Как проверить сертификацию телефона?» — курам на смех.
Про гарантию от производителя тоже бред.
+
+30
Anko
Anko
23 вересня 2018, 14:49
#
Будет в пару раз дешевле купить тело на ибее/амазоне, и в центр радиочастот написать заяву и приложить документы о попупке — тело сразу станет белым :)
«Только сертификация подтверждает, что средство связи соответствует стандартам качества и безопасности для покупателя и экологии» — ну рассмешили.
+
0
Drukar
Drukar
24 вересня 2018, 11:05
#
Особенно это доставляет в контексте «Обычно это смартфоны, произведенные для рынка одной страны (Германии, например),» ну написали бы хоть зимбамбе, потому как если предположить что для разных рынков выпускают разные айфоны, и сравнить наш рынок и рынок Германии, что то мне подсказывает что для рынка Германии телефон будит лучше
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
23 вересня 2018, 20:17
#
Ценники как мне сказали у нас хотят срубить с голодных по 2800$
Это правда?
+
0
Cez
Cez
23 вересня 2018, 20:27
#
Видел объявление о продаже первых Xs Max 256GB в Киеве по $3500.
О ценах в Цитрусе писали на Минфине:
«Как отметили в компании, стоимость iPhone XR будет начинаться от 29 999 гривен, iPhone XS – от 39 999 гривен, iPhone XS Max – от 44 999 гривен.»
+
0
Nick N
Nick N
24 вересня 2018, 1:10
#
Такая себе честно говоря статья)
что касается ситуации, если я купил смарт в Германии то я щастливый человек, мой гаджет будут в любом сертифицированным сервисном центре даже Зимбабве, обслуживать по гарантии…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися