Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 вересня 2018, 15:17

Валютний ринок-2019: ключові зміни

Нова модель валютного регулювання запрацює у лютому 2019 року. Українці зможуть купувати та продавати валюту онлайн, а індивідуальні валютні ліцензії замінить система електронних лімітів.

Новая модель валютного регулирования заработает в феврале 2019 года.
Фото: Укринформ

Які ще нововведення очікують валютний ринок України вивчила редакція «Фінансового клубу».

НБУ представив банкам концепцію валютного регулювання, яка почне діяти з 7 лютого 2019 року. У планах Нацбанку — заміна існуючих 56 нормативно-правових актів на 7 нових регуляцій. Проект кожного з постанов попередньо обговорять з банківським та експертним співтовариством.

У пріоритеті — суб'єкти ЗЕД

Валютне послаблення в першу чергу торкнеться юросіб, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю. Деякі валютні послаблення запрацюють відразу ж. Наприклад, термін розрахунків за експортно-імпортними контрактами розширится з 180 до 365 днів. Це важливо для компаній, що укладають зовнішньоторговельні операції з країнами, поставка в які (або з яких) займає багато часу. Наприклад, постачальнику продукції в/з Китаю складно впливати на терміни перевезення, що часто призводить до порушення законодавчо встановлених термінів розрахунків. У результаті цих змін валютна виручка від частини експортерів буде надходити пізніше, але це навряд чи істотно вплине на валютний ринок.

Валютний нагляд за експортно-імпортними операціями на суму до 150 тис. грн приберуть, що дозволить дебюрократизувати ринок та допоможе ефективніше реагувати на динаміку платіжного балансу і ринкової кон'юнктури.

Індивідуальні валютні ліцензії замінить система електронних лімітів

Чіткого механізму проведення таких операцій ще немає, але він, швидше за все, буде аналогічний е-ліцензуванню для фізосіб. Зараз будь-яка фізособа може отримати е-ліцензію на вивід до $50 тис. на рік, якщо доведе легальність походження цих грошей. Що стосується банків, у них з'явиться додаткова відповідальність за прийняття рішення щодо правомірності видачі е-ліцензії клієнтам.

Валютні операції онлайн

Вже у лютому фізособи зможуть купувати іноземну валюту в онлайн режимі. Таку можливість своїм клієнтам раніше надавав ПриватБанк через інтернет-банкінг Приват24. Інші учасники ринку не хотіли запускати послугу із сумнівною правовою базою. Через 8 місяців після націоналізації ПриватБанк прибрав послугу купівлі валюти, але готовий її відновити в перший же день старту нових правил, як і ряд інших банків. Деякі учасники поки не планують допрацьовувати свої інтернет-банкінги, вважаючи, що онлайн-послуга з обміну валют не матиме попиту.

НБУ дозволить купувати і продавати онлайн до 150 тис. грн на добу (ліміт операцій, які не підпадають під фінансовий моніторинг) — це близько $5,3 тис.

Зміни у сфері страхування життя

Страхові компанії зможуть укладати накопичувальні договори страхування життя у валюті, що дозволить клієнтам захистити свої накопичення від інфляції. Зараз клієнти можуть користуватися програмами страхування життя з прив'язкою до долара та євро, але оплата і виплата за ними здійснюється за курсом НБУ. В цьому випадку страхувальники втрачають на курсовій різниці. 

Повної лібералізації у 2019-му не передбачається

З огляду на те, що Нацбанк планує продублювати у нових нормативно-правових актах майже всі діючі зараз валютні обмеження, повної валютної дерегуляції у 2019 році очікувати не варто. Виконавчий директор НАБУ Олена Коробкова вважає, що поступова лібералізація — єдиний правильний шлях в умовах нестійкого валютного ринку.

Проблем при роботі з гривнею у нерезидентів може стати навіть більше: замість звичайного рахунку у них будуть окремі рахунки з обмеженими можливостями. Крім того, юрособам як і раніше буде заборонено купувати валюту «про запас», не підтверджуючи її валютними контрактами.

На думку виконавчого директора Центру економічної стратегії Гліба Вишлінського, НБУ обмежився лібералізацією, яка прямо продиктована законом, а також усунув очевидно неадекватні обмеження — на зразок заборони на валютообмінні операції онлайн. При цьому новий закон дає НБУ повну свободу у валютному регулюванні.

«До 7 лютого 2019 року, коли закон і нова нормативка наберуть чинності, у банків та їх клієнтів є всі можливості тиснути на НБУ, вимагаючи більшої свободи в остаточній версії регуляторних документів. В іншому випадку гарна фраза президента, що цей закон дозволяє все, що не заборонено, стане гіркою іронією: всі можливості заборонити будуть використані повною мірою», — попереджає Гліб Вишлінський.

Зустрітися з представниками НБУ тавнести свій вклад у формування валютного ринку можна на Першому валютному форумі, який відбудеться 26 вересня у Києві.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися