Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 вересня 2018, 19:10

У НБУ розповіли про складнощі при продажі держбанків

Частка держави в фінансовому секторі не повинна перевищувати 30%, тоді як після приватизації ПриватБанку вона наблизилася до 60. Про це заявила на Українському фінансовому форумі перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова, передає кореспондент «Мінфіну».

Частка держави в фінансовому секторі не повинна перевищувати 30%, тоді як після приватизації ПриватБанку вона наблизилася до 60.
Фото: epravda.com.ua

Вона визнала, що приватизація — найкращі ліки від «поганого корпоративного управління». Однак зазначила, що швидко продати держбанки не вийде.

Як приклад Катерина Рожкова привела Укргазбанк, який зараз ближче інших держбанків підійшов до процесу приватизації. За її словами, будь-який приватний інвестор пред'являє вимоги до структури активів банків.

«Але ми знаємо, що держмонополії сьогодні обслуговуються і кредитуються в держбанках. І на прикладі Укргазбанку, ми бачимо побажання потенційного інвестора, щоб баланс фінустанови був зменшений на частку держмонополії. Але тоді виникає питання, — а куди діватися держмонополіям? Якщо ми приватизуємо держбанки, де вони будуть обслуговуватися, отримувати кредити?», — говорить Рожкова.

Вона також зазначила, що доступ на зовнішні ринки для держкомпаній зараз утруднений, а у деяких з них, наприклад, Укрзалізниці, є проблеми з обслуговуванням старих боргів.

«Тому питання про приватизацію держбанків безпосередньо пов'язане з проблемою корпоративного управління в держмонополіям», — вважає Рожкова.

Незалежні наглядові ради підприємств повинні визначити стратегічні плани їх розвитку, розібратися зі старими боргами, і почати рухатися в правильному напрямку. Тоді у держмонополії з'явиться можливість залучати фінансування на внутрішньому і зовнішньому боргових ринках, а не використовувати для цього виключно держбанки.

У цьому випадку, у держави буде більше шансів приватизувати підконтрольні Мінфіну фінустанови.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися