Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 вересня 2018, 13:41

Яким буде курс гривні до кінця 2018 року

Складаючи держбюджет — 2018, уряд спрогнозував курс: за розрахунками чиновників, до кінця року долар подорожчає до 30,1 грн за долар.

Гривня традиційно «просідає» восени — ця сезонність пов'язана зі специфікою зовнішньоекономічних операцій і закупівлями енергоносіїв на зимовий період. Але в цьому році девальвація національної валюти почалася ще в липні. У НБУ пояснили ситуацію збільшенням попиту на валюту з боку імпортерів, перерахуванням дивідендів за кордон «дочками» західних компаній і розпродажем ОВДП нерезидентами.

Звичне осіннє зниження курсу гривні в цьому році погіршилося низкою зовнішніх і внутрішніх факторів: тривалі переговори з МВФ, прийдешні вибори 2019 року, глобальне зростання долара в світі та ін. У такій ситуації передбачити поведінку національної валюти навіть на найближчі місяці досить складно. «Мінфін» попросив експертів дати кілька сценаріїв розвитку ситуації на валютному ринку.

Віктор Ярлик, керівник казначейства Конкорд банку

Найважливіший вплив на формування курсу здійснить рішення МВФ провиділення Україні траншу — в рамкахдіючої програми співпраці або, що також можливо, запуск нової програми. Стабільність гривні багато в чому буде залежати від суми і періоду перерахування коштів. Наприклад, $1-1,5 млрд в кінці листопада-початку грудня дозволять поповнити валютні резерви НБУ і вирішити питання майбутніх виплат за зовнішніми зобов'язаннями. Це дасть сигнал іншим міжнародним фінансовим інститутам пронадійність України. Знизяться девальваційні очікування бізнесу і населення, що підштовхують зростання курсу інвалюти.

Котирування долара залежать від зовнішнього економічного і фінансового середовища. Якщо ФРС реалізує плани планомірного підвищення ставок, це може призвести до згортання стратегії Carry trade в країнах, що розвиваються. Наприклад, велика частина гривневих ОВДП, придбаних в травні і лютому поточного року, могли бутикуплені на кошти, отримані від продажу доларів США. Погашені вони будуть відповідно 7 листопада (5,59 млрд грн) і 28 листопада (5,28 млрд грн) 2018 року. Після чого, цілком ймовірно, знову конвертуються увалюту.

На користь зростання долара може зіграти збільшення цін на нафту тагаз, як і можливе зниження цін на продукцію металургів. Якщо у 4-му кварталі курс російського рубля і турецької ліри значно знизиться, експортери цих країн отримають конкурентну перевагу перед українськими. Що, в свою чергу, може скоротити обсяги продажів українських виробників металу та обсяги експортної виручки.

Значну роль при формуванні обмінного курсу буде відігравати НБУ. Регулятор може допомогти гривні зміцнитися, підвищуючи облікову ставку і регулюючи співвідношення попиту і пропозиції валюти на міжбанківському ринку за допомогою інтервенцій. Це згладить сплески котирувань, викликані можливими спекулятивними атаками або ажіотажним попитом населення.

З огляду на можливий вплив названих чинників, результатом позитивного сценарію курсу гривні до кінця року можна вважати рівень 28,30-28,80 грн/$, негативного — 29,70-30,20 грн/$. Але з більшою ймовірністю за долар США до кінця року будуть давати 29,00-29,50 гривень.

Олег Курінний, директор казначейства Банку Кредит Дніпро

Гривня чутлива до кон'юнктури світових сировинних ринків та реагує на економічну ситуацію у країнах-торговельних партнерах України. Дефіцит торгового балансу підсилює зростання цін на енергоносії, який випереджає зростання вартості товарів українського експорту — продукції ГМК та АПК. Це негативно позначається на курсовій динаміці. А розбіжність «високих сезонів» з експорту та імпорту проявляється циклічним сезонним зміцненням курсу гривні навесні-влітку і його просіданням восени-взимку.

Також не слід недооцінювати політичні та популістські ризики передвиборчого періоду. Проти гривні працює психологічний фактор «саморозкручуваної спіралі»: в період зростаючого попиту пропозиція валюти максимально скорочується. При цьому запас гривневої ліквідності вистачає, що дозволяє спекулятивно розгойдувати курс.

Подальші курсові тренди будуть визначати дані щодо врожаю, динаміка цін на продукцію українського експорту і отримана виручка, перспективи співпраці з МВФ, глибина девальваційних настроїв бізнесу і населення, жорсткість монетарної політики НБУ.

Курс, закладений в бюджет-2018, з запасом враховує можливі сценарії і комбінації зазначених факторів. При відсутності економічних і політичних шоків, курс не вийде за рамки діапазону 28-29 грн. за долар США.

Більше про ситуацію на валютному ринку дізнайтесь на Першому Валютному форумі, що пройде у Києві 26 вересня.

Андрій Шевчишин, старший аналітик ГК Forex Club

Основний фактор негативного впливу на гривню — це ситуація на глобальних ринках, яка призводить до падіння цін на український експорт та обсяги його поставок. Тиск також надає закупівля енергоресурсів і великі обсяги споживчого імпорту. Доробок для стабілізації курсу гривні дають: очікування щодо співпраці з МВФ, вирівнювання ситуації в агрокомплексі завдяки врожаю кукурудзи, оптимістичні очікування щодо відкриття ринку землі.

У базовому сценарії, ймовірність якого становить 60%, ми розглядаємо курс на 4 квартал в діапазоні 28-30 грн/$. Згідно з оптимістичним сценарієм, з імовірністю 25% курс не вийде за межі 27,75-28,5 грн/$. Песимістичний сценарій передбачає, з імовірністю 15%, що курс досягне 29-32 грн/$.

Євгенія Ахтирко, аналітик Concorde Capital

Наш прогноз курсу на кінець року — 29,5 грн/$. В основі базового сценарію — отримання кредиту МВФ в розмірі $1,9 млрд в жовтні-листопаді поточного року. Також ми припускаємо, що до кінця року Україна отримає 0,5 млрд євро від ЄС і $0,8 млрд від Світового банку. Ці надходження знімуть напругу з валютного ринку, покращаться очікування учасників ринку. Крім того, ми очікуємо розміщення євробондів на $1,5 млрд.

У той же час в четвертому кварталі очікується розширення дефіциту рахунку поточних операцій платіжного балансу. Це буде посилювати девальваційний тиск на гривню і стимулювати зростання курсу до кінця року. </span>>

Песимістичний сценарій імовірний в разі неотримання кредиту МВФ. Тоді надходжень від ЄС і Світового банку також не буде. При реалізації такого сценарію, курс на кінець року досягне близько 32 грн/$.

Курс на кінець року, який закладений в бюджеті, ближче до нашого базового сценарію, ніж до песимістичного.

Максим Пархоменко, аналітик Alpari

Ймовірність того, що курс гривні до кінця року досягне рівня 30,1 nderline"="" data-rule=«r0»>rline" data-rule=«r16»>грн/долар, вкрай висока. Це обумовлено рядом негативних чинників — як зовнішніх, так і внутрішніх. Серед них — майбутні вибори в Україні, невизначеність з отриманням траншу МВФ, підвищення процентної ставки в США.

Базовий сценарій передбачає зростання долара до позначки в 30 гривень. Умови його реалізації: зовнішні ринки стабільні, додатковий транш від МВФ не схвалений.

Оптимістичний сценарій: ми отримуємо транш від МВФ, ситуація на зовнішніх ринках поліпшується. В цьому випадку гривня зможе зупинити падіння і зафіксується на поточних значеннях.

Песимістичний сценарій: гривня просяде до 32 гривень за долар. Причини: відсутність траншу МВФ, нестабільність світових ринків, ескалація бойових дій на сході.

Прогноз «Мінфіну»

Основними загрозами для гривні до кінця цього року будуть:

1) Зростання негативного сальдо платіжного балансу України. За даними НБУ, дефіцит поточного рахунку збільшився в липні до $ 1,1 млрд і до $ 1,7 млрд за сім місяців з початку року. Обсяги ЗВР впали до $ 17,231 млрд на 1 вересня. Негатив буде наростати в осінньо-зимовий опалювальний період за рахунок збільшення імпорту енергоносіїв, які дорожчають на світових ринках.

Частково збільшення витрат по закупкам палива буде перекриватися надходженнями від реалізації врожаю, продажу металопродукції і перекладами заробітчан, але в цілому — відтік валюти з країни продовжиться. 

Латати валютні діри Україна буде за рахунок фактично «перекредитування» заборгованостей перед МВФ при запуску нової програми співпраці з фондом, надходжень від інших міжнародних кредиторів і виходів на міжнародні ринки з новими запозиченнями;

2) Проблеми збільшення дефіциту бюджету через невиконання плану надходжень, в тому числі і провалу приватизації великих держпідприємств. При цьому витратна частина зберігається на колишньому рівні. Як не сумно, але уряду зараз не вигідно істотне зміцнення нацвалюти. Значна частина доходів бюджету — податкові надходження, прив'язані до курсу — митні збори, деякі акцизи і т.д.;

3) Популістка рішення уряду і Верховної Ради без їх підкріплення реальними джерелами фінансування при тому, що вже де-факто стартувала виборчої компанії; 

4) Зовнішні та внутрішні виплати Україною своїх боргів до кінця цього року. Валовий зовнішній борг України, за даними НБУ, на 01.07.2018 року становить $113,751 млрд. Чиновники планують проводити поточні виплати за рахунок нових запозичень і «перекредитування» в МВФ, але в цілому боргове навантаження до кінця цього року буде тільки наростати. Це психологічно тиснутиме на курс;

5) Ситуативна поведінка валютного ринку в періоди активної скупки валюти великими імпортерами — продуктовими торговими мережами, продавцями електроніки, побутової техніки, автомобілів і т.п. перед новорічним сезоном.

Все це буде працювати проти гривні до кінця року.

«Мінфін» дотримується помірно консервативної точки зору за прогнозом по курсу долара до кінця 2018 року. Ми не прогнозуємо зростання котирувань до 30 гривень і вище. Швидше за все — непогана кон'юктура сільськогосподарського ринку дозволить частково закривати потребу у валюті за рахунок заходу виручки аграріїв. Таким чином, у Нацбанку не буде постійної необхідності в розпродажу ЗВР для стримування стрибків курсу. Регулятор буде періодично навіть поповнювати їх при ситуативному надлишку долара на ринку.

На нашу думку, найбільш ймовірний коридор по долару на міжбанку до кінця цього року буде в межах 28,50-28,80 гривень, а курс в обмінниках не перевищить 28,60-29 гривень за долар.

Волкова Світлана

Коментарі - 11

+
+66
AleksandrBank
AleksandrBank
20 вересня 2018, 14:09
#
Я так понял у многих оптимистический прогноз до 29 грн под новый год, если нам дают денег и все проходит хорошо.

Парочка моментов, Топливо в хранилища давно закупается целый год, потому хватит это фактор приводить в пример, он присутствует целый год. Заправки также покупают топливо целый год, и то они по умному делают — закупаются в моменты минимальных курсов.

Импортеры ритейл и т.д. давно заказали многие товары под новый год еще в июле-августе, часть еще в сентябре. По автомобилям зачастую под заказ клиента, или автосалоны сами заказали в начале году по хорошему курсу (сам узнавал в автосалонах что то что они заказали в марте, только сейчас им прийдет; хотя вариантов море — они могут быть уже готовы на складах производителя).
+
+35
AleksandrBank
AleksandrBank
20 вересня 2018, 14:26
#
Если курс до Нового года удержат до 29,00 — то можно это будет назвать экономическим чудом и победой власти, с учетом вызовов внешний и внутренних.
+
0
SergS7
SergS7
20 вересня 2018, 19:36
#
Цікаво, що у банкірів прогнози завжди більш оптимістичні, ніж у так званих аналітиків із форекс-кухонь. Ви не знаєте, із чим це пов'язане?
+
+13
AleksandrBank
AleksandrBank
21 вересня 2018, 10:35
#
Это связано с тем, что аналитикам с форекс-кухонь нужна хорошая разница, чтобы завлечь клиента, чтобы показать разницу выгоды.
Вот они и строят истории глобальных изменений и скачков.
+
+42
Lexa9992018
Lexa9992018
20 вересня 2018, 14:39
#
Ха-ха если удержат до 29 — то это «чудо перемога»
+
+30
Александр Данилович
Александр Данилович
20 вересня 2018, 17:34
#
Боюсь, что «экономическое чудо» это не про Украину. С учетом того, чтоМВФ хлопнул дверями, то транша до выборов уже не будет и точка. А значит очень скоро начнется нереальное ралли.
+
+59
AleksandrBank
AleksandrBank
20 вересня 2018, 17:39
#
Что есть официальное заявление? Все решения принимаются в Брюсселе.
+
0
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
21 вересня 2018, 13:24
#
Заявления а-ля «вы не оправдали нашего доверия и денег вам не будет» там не делают. Дипломатично называя провал «продолжением переговорного процесса».
+
+61
Lexa9992018
Lexa9992018
20 вересня 2018, 18:04
#
Все решения принимаются не в каком-то Брюсселе и даже не в МВФ а в американском в Белом Доме!!! маленькой европе далеко до большой америки
+
+29
SergS7
SergS7
20 вересня 2018, 19:29
#
А великій рашці ще дальше і це добре для нас
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
21 вересня 2018, 10:35
#
Если в США, нам еще лучше. Что плохого?!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися