Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 вересня 2018, 13:56

Рахунки ФОПів. Про що банкіри рапортують податковій

Нещодавно в Україні почав працювати новий механізм: банки почали надавати Державній фіскальній службі інформацію про рахунки фізосіб-приватних підприємців.

Finclub дослідив, що саме банки повідомляють податковій службі і чим це загрожує їхнім клієнтам.

Якими даними банки діляться з ДФС

Як з’ясувалося, банки передають у ГФС тільки ту інформацію, яку їм повідомляють самі вкладники. А це дані про відкриті рахунки фізичних осіб — підприємців (ФОП). Попередній аналіз отриманих від банків даних показав, що лише третина рахунків відкрита для ведення підприємницької діяльності.

Банки зобов’язані інформувати податкову про відкриття або закриття всіх рахунків ФОП. А також надавати інформацію за іншими відкритими рахунками клієнтів-підприємців за запитом ДФ. Тобто якщо клієнт відкрив рахунок ФОП у січні, а в травні оформив звичайний рахунок фізособи, вказавши, що він підприємець, — у податкову службу надійде інформація щодо обох рахунків. Такі вимоги містить стаття 69 Податкового кодексу.

Водночас підприємець не зобов’язаний повідомляти банку про свій статус. Тоді інформація про відкриття рахунку не надійде у ДФС: згідно із законодавством банки не подають дані щодо рахунків звичайних фізосіб, хіба що за запитом від фіскальної служби.

Інформація про банківські рахунки — не привід для податкової перевірки

Навіть якщо у підприємця крім рахунку ФОП відкрито кілька рахунків на фізособу, — це ще не привід для хвилювання. ДФС навряд чи зможе довести ухилення від податків, маючи тільки дані про наявність рахунків і дату їх відкриття / закриття. Адже спочатку потрібно встановити факт порушення: отримання доходу, що оподатковується, а також недотримання порядку й термінів сплати податкових зобов’язань. Однак наявність у підприємця великої кількості рахунків на фізичну особу може привернути увагу фіскалів і підштовхнути їх до проведення перевірки.

Отримуйте більше грошей з вигідними депозитами — беріть участь в акції від «Мінфіну» Бонуси до депозитів

Хто у «групі ризику»

Опитані ФінКлубом банки запевнили, що не надають ДФС інформацію про кількість грошей на рахунках клієнтів або про рух коштів. Таку інформацію податкова служба може отримати тільки на підставі рішення суду. За словами представника компанії KPMG в Україні, в цьому випадку податківці можуть подати запит на дані щодо обсягів та обігу коштів на рахунку, договорів боржника про зберігання цінностей, а також щодо надання боржнику в оренду індивідуального банківського сейфу.

Варто побоюватися пильної уваги ДФС вкладнику, у якого є податковий борг: вчасно не надані податкові декларації, порушення податкових зобов’язань та ін. У цьому випадку банк може надати інформацію про кількість і рух грошових коштів на рахунках фізичної особи протягом 5 днів після відповідного запиту від фіскалів.

Зарахування грошей на рахунки підприємця, відкриті для фізособи, можуть розцінюватися як отримання доходу. Тоді вони повинні обкладатися податком на доходи фізичних осіб (18 %) і військовим збором (1,5 %). Якщо перевірка встановить, що вкладник не сплатив податки з отриманої суми доходу, його можуть притягнути до відповідальності, у тому числі кримінальної.

Коментарі - 6

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 вересня 2018, 14:51
#
«Зачисление денег на счета предпринимателя, открытые для физлица, могут расцениваться как получение дохода. В этом случае он облагается налогом на доходы физических лиц (18%) и военным сбором (1,5%). Если проверка установит, что вкладчик не уплатил налоги с полученной суммы дохода, его могут привлечь к ответственности, в том числе уголовной.» — судя из статьи, доступ к этому может быть предоставлен банку. только на основе решения суда.
+
0
irakez
irakez
19 вересня 2018, 16:00
#
Любой перевод от неродственника или родственника не первой степени родства любому физическому лицу по закону должен облагаться НДФЛ и военным сбором. Наличие или отсутствие статуса предпринимателя не имеет никакого значения. Именно поэтому этот налог и называется налог на доходы физических лиц, а не налог на доходы предпринимателя.
+
+61
yarg
yarg
19 вересня 2018, 18:15
#
Не любой частный перевод является доходом.
смотрим статью 164.2 налогового кодекса. Там есть четкий перечень — с чего платится ндфл.
+
0
blago
blago
19 вересня 2018, 21:34
#
Обычно, если возникают вопросы у финманиторинга, отвечаешь что собираешь старые долги. Доказать что это прибыль не так просто
+
0
yarg
yarg
19 вересня 2018, 21:39
#
Финмониторингу как раз и хорошо если это прибыль. Вот человек собирающий старые долги — гораздо подозрительнее.
+
0
Ladoga
Ladoga
21 вересня 2018, 11:44
#
Мониторить все счета- побоятся, ибо коммерсов немеряно поляжет. Там гляди: золотой батончик-вокзал-швейцария.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися