Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 вересня 2018, 9:03

НБУ вивчає варіанти зміни дизайну монетарної політики

Комітет монетарної політики Нацбанку вивчає варіанти зміни операційного дизайну монетарної політики в разі виникнення дефіциту ліквідності в банківській системі. Про це передає «Інтерфакс-Україна».

Комітет монетарної політики Нацбанку вивчає варіанти зміни операційного дизайну монетарної політики в разі виникнення дефіциту ліквідності в банківській системі.
Фото: ukrinform.ua

Відповідне питання члени комітету обговорили на черговому засіданні 5 вересня 2018 року.

Згідно з протоколом засідання, з середини літа 2018 року в Україні спостерігається зниження профіциту ліквідності банківської системи і, як наслідок, зростання вартості гривневих ресурсів на міжбанківському кредитному ринку.

Згідно з очікуваннями НБУ, тенденція до скорочення профіциту ліквідності триватиме до кінця цього року, а в 2019 році банківська система може перейти від профіциту до дефіциту ліквідності.

Читайте також: Банкіри помітили сигнали НБУ

«З огляду на можливу зміну структурної позиції банківської системи, учасники комітету розглянули можливі зміни до операційного дизайну монетарної політики для збереження ефективного впливу процентної ставки НБУ на процентні ставки міжбанківського кредитного ринку», — зазначено в протоколі засідання.

Основним інструментом монетарної політики центробанку є облікова ставка, яка є ключовою або ставкою за основними операціями регулювання ліквідності банків.

В умовах профіциту ліквідності в банківській системі за цією ставкою проводяться розміщення двотижневих депозитних сертифікатів НБУ.

«Мінфін» знає, як заробити на депозиті більше. Ті, хто оформить депозит через наш сайт, зможе отримати додатково до 2% бонусу до річної ставки. Оберіть банк та отримайте бонус.

Коментарі - 2

+
0
Cactuz
Cactuz
18 вересня 2018, 9:37
#
«дизайна монетарной политики» — что означает это хитросплетение слов, как по мне, в случае возникновения дефицита ликвидности они будут рисовать радостные картинки как все у нас хорошо и какие мы молодцы…
+
+15
bampi
bampi
18 вересня 2018, 10:08
#
«тенденция к сокращению профицита ликвидности продлится до конца этого года, а в 2019 году банковская система может перейти от профицита к дефициту ликвидности» — основной инструмент — это не только процентная ставка, а операции на открытом рынке и различного рода требования, которые в сейчас и будут влиять не только на МБК, но и на ликвидность многих операций — это требования по LCR, HQLA и плечу. При чем следует ожидать падения операций репо на внебиржевом рынке (без ЦК это приведет к увеличению плеча, не говоря уже за лимиты). То есть, если смотреть чувствительность к риску по banking book и trading book по банкам, то веселые времена у них только начинаются без возможности трансформации фикс ставки на плавающую репо при задергивании ключевой в случае не очень хороших событий к 25-30%.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися