Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 вересня 2018, 8:08

Депутати пропонують посилити наглядову функцію НБУ

Народні депутати хочуть посилити наглядову функцію Нацбанку, а також унеможливити зупинку або припинення розпочатої процедури тимчасової адміністрації або ліквідації банку.

Народні депутати хочуть посилити наглядову функцію Нацбанку, а також унеможливити зупинку або припинення розпочатої процедури тимчасової адміністрації або ліквідації банку.
Фото: flickr.com

Про це йдеться в законопроекті №9067, зареєстрованому у Верховній Ради 7 вересня 2018 року.

Що нового: Законопроект регулює питання, пов'язані з введенням Нацбанком кураторів в банки. Якщо таке рішення буде прийматися НБУ щодо банку, то воно відтепер може супроводжуватися вимогою за поданням фінустановою плану заходів у встановлений термін.

Також Нацбанку буде надано право залучати до нагляду за банками іноземні установи та фізосіб. Якпише finclub, широкі повноваження будуть надані перевіряючим Національного банку, які в законопроекті мають визначення «уповноважений службовець».

В рамках безвиїзних перевірок вони отримаютьвільний доступ:

  • у всі приміщення банку;
  • до інформації банку про його діяльність і про проведення нею будь-яких операцій, а також всіх документів банку, в тому числі що містять інформацію з обмеженим доступом, як в паперовому, так і в електронному вигляді;
  • до систем автоматизації банківських операцій.

Ревізор Нацбанку зможе вилучати (виносити за межі банку) копії документів банку і бути присутнім на загальних зборах учасників, засіданнях ради, правління і комітетів банку. Такий широкий доступ уповноваженим службовцям НБУ повинні забезпечувати керівники банку.

Законопроектом пропонується врегулювати питання безперервності процедури тимчасової адміністрації або ліквідації банку, навіть в разі скасування судом відповідного рішення, на підставі якого такі процедури були розпочаті.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися