Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 вересня 2018, 10:54

Нове ПЗ для українського фондового ринку: чого чекати гравцям

Національний депозитарій України підписав контракт на розробку нового програмного забезпечення для депозитарної системи фондового ринку. Остаточний запуск вже не за горами — 5 серпня 2019 року.

Про те, що в зв'язку з цим очікує українські депозитарні установи, «Мінфіну» розповів голова правління Національного депозитарію України Міндаугас Бакас.

Без надійної основи неможливий сталий розвиток. Фундамент українського фондового ринку — його інфраструктура, автоматизацію якої сьогодні важко назвати задовільною. Складні і часто нечіткі процедури (правила) руху цінних паперів і неузгодженість окремих нормативних документів — все це ускладнює роботу і викликає недовіру до українського ринку як у внутрішніх, так і у зовнішніх гравців.

Між тим, сьогодні іноземні інвестори відчувають великий інтерес до України, про що говорять, наприклад, транзакції, пов'язані з покупками ОВДП. Однак, щоб реалізувати цей потенціал нам необхідно привести основи роботи нашої інфраструктури у відповідність з нормами класичної європейської практики пост-трейда.

Рухаючись в даному напрямку, Національний депозитарій України підписав контракт на розробку нового програмного забезпечення для депозитарної системи фондового ринку з британською компанією Percival Software Limited. У листопаді 2018 року відбудеться перша поставка системи, яка буде називатися DEPEND. Остаточний запуск теж не за горами — 5 серпня 2019 року. Час розбиратися, що в зв'язку з цим очікує українські депозитарні установи.

Перш за все, три головних аспекти:

  1. Сьогодні всі клієнти НДУ обов'язково використовують програмне забезпечення, надане Центральним депозитарієм. Однак багато депозитарних установ (ДУ) неодноразово висловлювали бажання мати можливість здійснювати свою діяльність, використовуючи власне ПЗ (розроблене самостійно і чи придбане). DEPEND дозволяє обирати між ПЗ від НДУ або використовувати будь-які інші розробки. Це розширює можливості для ДУ конкурувати за рахунок технологій, швидкості надання послуг на локальному ринку.
  2. Нове ПЗ дасть можливість реалізувати на українському фондовому ринку повноцінне використання SWIFT-формату при взаємодії з Центральним депозитарієм. (Нинішнє ПЗ такого не дозволяє). Це також вплине на активність іноземних гравців на фондовому ринку України, оскільки SWIFT — загальноприйнятий світовий стандарт, зрозумілий будь-якому гравцеві.
  3. Система DEPEND досить гнучка з точки зору конфігурації. З огляду на те, що на даний момент ми маємо тільки концепцію майбутньої інфраструктури, нюанси якої ще розробляються, це важлива характеристика.

Зрозуміло, НДУ бере на себе зобов'язання допомогти в успішній і максимально безболісній міграції на нове ПЗ всім своїм клієнтам. З іншого боку, Центральний депозитарій закликає до активного діалогу зацікавлених учасників ринку. Вже на ранніх стадіях розробки ПЗ було проведено кілька зустрічей і дискусійстворена Спеціальна група Q&A у Facebook для публікації новин на цю тему і обміну думками (посилання можна знайти на сторінці НДУ). Також при Центральному депозитарії працює рада учасників, завдання якої— детальне обговорення з емітентами та депозитарними установами всіх кроків щодо розробки і впровадження нового програмного забезпечення. На електронну пошту DependQ@csd.ua можна також відправляти пропозиції і запитання. Тобто, по суті, процес максимально інтерактивний, що можна назвати небувалим прецедентом.

Важливо відзначити, що впровадження нового ПЗ також буде вимагати певних змін на законодавчому рівні. Робота системи реалізує європейські принципи пост-трейда, отже, нам необхідно привести у відповідність з ними певні українські юридичні норми. Перш за все, мова йде про базовий документ — Положення про здійснення депозитарної діяльності. НКЦБФР також попрацює над ліцензійними вимогами. Ймовірно, що змін зажадають ще деякі підзаконні акти, які регулюють діяльність НДУ і депозитарних установ.

Модернізація ПЗ Центрального депозитарію — це довгострокова інвестиція, мета якої забезпечити учасників ринку ефективним і зручним інструментарієм. Багато даних не потрібно буде вводити вручну — це скоротить час виконання дій. Взаємодія з системами грошових розрахунків буде підтримуватися спеціальним набором функцій. ДУ зможуть пропонувати своїм клієнтам новації. Наприклад, відкриття індивідуальних рахунків власників на рівні НДУ, що забезпечить додаткові гарантії збереження права власності. Депозитарна система гостро потребує розширення набору продуктів та послуг. Прихід до загальноприйнятих стандартів — фундамент інтеграції з міжнародним фінансовим простором, без якого активізація нашого фінансового ринку неможлива.

Коментарі - 5

+
+29
yarg
yarg
13 вересня 2018, 12:09
#
ПО…
Читаю и восторгаюсь — оказывается все проблемы фондового рынка были не в том, что на нем отсутствуют инвесторы и обьекты для инвестиций (иначе говоря ни покупателей, ни акций) — есть только кучка скучающих брокеров, гоняющих друг-другу пакеты «технических бумах» для «оптимизации налогообложения» — проблемы в ПО…
+
0
livefree
livefree
13 вересня 2018, 15:40
#
Бить по клавишам сейчас безценно.
Сайтик заказую и мне от 20т$ до 60т$.
Представляю cколько хm$ отвалят, и откат директору биржи.
+
0
uvellir
uvellir
13 вересня 2018, 18:41
#
Думаю просто все сейчас по максимуму делят и распределяют по дешовке всем своим. Подготовлят все предприятия и будут уже до августа по завышеным ценам толкать на рынке с ПО.
Обычная практика.
+
0
combojack911
combojack911
14 вересня 2018, 8:47
#
Как там с инсайдерской торговлей?
+
0
yarg
yarg
14 вересня 2018, 10:18
#
Никак. она бывает только на настоящих биржах.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися