Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 вересня 2018, 19:48

Бізнес закликає НБУ, Мінфін і ДФС розробити методику округлення сум в чеках

Бізнес-співтовариство закликало Національний банк, Міністерство фінансів та Державну фіскальну службу розробити методику округлення сум в чеках. Про це йдеться в повідомленні Європейської Бізнес Асоціації, пише Уніан.

Бізнес-співтовариство закликало Національний банк, Міністерство фінансів та Державну фіскальну службу розробити методику округлення сум в чеках.
Фото: from-ua.com

Як зазначається, за станом на 7 вересня округлення сум в чеках не відбувається через відсутність роз'яснень до постанови Нацбанку №25 «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів».

«Для бізнесу важливо розуміння особливостей бухгалтерського обліку та оподаткування сум округлення. А саме: як суми округлення вносити до податкових накладних по ПДВ, можна проводити округлення мінімальних та максимальних цін на підакцизні товари, як вести податковий облік сум округлення?», — йдеться в повідомленні.

Так, наприклад, за словами представників Ритейл комітету Європейської Бізнес Асоціації, на алкоголь є мінімальна роздрібна ціна, яку не можна округляти в меншу сторону, на тютюнові вироби — навпаки, в більшу сторону.

«В іншому випадку це буде порушенням законодавства, за яке передбачено штраф», — зазначили у ЄБА.

Оформити кредитну карту онлайн

Разом з тим в асоціації зазначили, що немає чіткої позиції Фіскальної служби, Міністерства фінансів та Національного банку України з питань обліку округлення сум і сум після округлення. У Податковому комітеті ЄБА попереджають, що гальмування цих процесів може стати серйозною проблемою для бізнесу в цілому, коли перестане вистачати дрібних монет.

«Адже вони мають властивість зношуватися і губитися. А з 1 липня припинився випуск монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок. За даними Нацбанку, на початку червня в обігу перебувало 2,4 мільярда штук однокопеечных монет, 1,4 мільярда двокопійчаних, 1,9 мільярда пятикопеечных монет і 1,7 мільярда — 25-копійчаних», — додали в асоціації.

Також стурбованість у бізнесу викликають перевірки фіскальних органів, в той час як законодавчо це питання залишається не врегульованим, хоча штрафи за порушення вже існують.

«Європейська Бізнес Асоціація в черговий раз звертається до Національного банку України, Міністерству фінансів України та Державної фіскальної служби з проханням підготувати та оприлюднити відповідні роз'яснення про правила округлення та застосування штрафів. Пропонуємо спочатку оголосити і прийняти на відповідному рівні правила обліку і оподаткування операцій з округленням, а вже потім карати за їх невиконання», — зазначили в асоціації.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися