Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 вересня 2018, 16:30

Нацбанк пропонує змінити правила роботи з готівкою

Національний банк розробив та пропонує для громадського обговорення проект постанови «Про затвердження Змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні».

Національний банк розробив та пропонує для громадського обговорення проект постанови «Про затвердження Змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні».
Фото: flickr.com

Розробка цього документа зумовлена необхідністю приведення нормативно-правового акта у відповідність до нових вимог законодавства та зменшення регуляторного впливу на суб’єктів господарювання.

Зокрема передбачається можливість оприбуткування готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО без ведення касової книги, через подання електронних копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків РРО до контролюючого органу по дротових або бездротових каналах в автоматичному режимі в день надходження готівки.

Також, з огляду на звернення та пропозиції учасників фінансового ринку, небанківським фінансовим установам пропонується встановлювати ліміт каси в сумі, необхідній для забезпечення своєчасного та в повному обсязі виконання зобов’язань з виплати сум переказів за першою вимогою отримувача. Йдеться про ті небанківські фінансові установи, які отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків, та, крім операцій з приймання готівки для подальшого її переказу, здійснюють видачу переказів готівкою.

Крім того, запропонований проект Постанови уточнює норму стосовно випадків не застосування граничних сум розрахунків готівкою. Зокрема враховуючи соціальну значимість питань, пов’язаних із оплатою праці, Національний банк пропонує визначити, що гранична сума розрахунків готівкою між суб’єктами господарювання та фізичними особами у розмірі 50 тисяч гривень, не поширюється на виплати, пов’язані з оплатою праці.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися