Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 вересня 2018, 15:40

Регулятор не виключає подальшого підвищення облікової ставки

У випадку реалізації проінфляційних ризиків Нацбанк може вдатися до підвищення облікової ставки до рівня, необхідного для забезпечення зниження інфляції до встановлених цілей. Про це заявили в НБУ.

Як зазначив регулятор, із часу липневого рішення правління Нацбанку з монетарної політики відбувається суттєве посилення зовнішніх ризиків, які можуть завадити зниженню інфляції до цільового рівня.

Читайте також: Нацбанк підвищив облікову ставку. Відео

Насамперед, мова йде про посилення тиску на валюти країн, що розвиваються, внаслідок подальшого відпливу капіталу.

«Це може ускладнити доступ українських позичальників до міжнародних фінансових ринків і позначитися на конкурентоспроможності продукції українського експорту. Також зростають ризики погіршення кон’юнктури на світових товарних ринках через ескалацію широкомасштабних торговельних конфліктів. Перші ознаки реалізації цього ризику вже демонструють світові ринки сталі та нафти», — йдеться у повідомленні.

Крім того, актуальними залишаються і внутрішні ризики.

«Внаслідок зростання волатильності обмінного курсу гривні та наближення наступного року подвійних виборів в Україні можливе погіршення інфляційних очікувань. Також на заваді зниженню інфляції, відповідно до прогнозу Національного банку, може стати більш суттєве зростання внутрішнього попиту через значні темпи підвищення заробітних плат», — повідомив голова НБУ Яків Смолій.

Читайте також: НБУ вважає актуальним прогноз зниження інфляції до 8,9% в 2018 році

Під час минулого засідання з питань монетарної політики в липні правління Національного банку зауважило, що може в подальшому підвищити облікову ставку в разі зростання вірогідності реалізації інфляційних ризиків.

«Сьогодні правління Нацбанку бачить зростання імовірності реалізації окреслених ризиків і вважає за необхідне посилити жорсткість монетарних умов шляхом підвищення облікової ставки», — підсумував голова НБУ.

Наступне засідання НБУ з питань монетарної політики відбудеться 25 жовтня 2018 року.

Коментарі - 5

+
+45
Maleficarum
Maleficarum
6 вересня 2018, 17:30
#
«Регулятор не исключает дальнейшего повышения учетной ставки» Регулятор- МВФ А НБУ это так- мелкий посредник К тому же без собственной «кассы» Надо называть вещи собственными именами
+
+45
Anko
Anko
6 вересня 2018, 17:50
#
НБУ нужна хоть какая-то цель для оправдания собственного существования. Давно это была «курсовая стабильность», не справились, теперь это «уровень инфляции», но НБУ никак не управляет инфляцией и не хочет признать что единственный доступный ему инструмент «учетная ставка» не работает в нашей стране.
+
+11
0675613
0675613
6 вересня 2018, 22:26
#
Вы забыли повторить любимый тезис- находится под внешним ручным управлением мвф. айяяй, за шо самые крепкие рубли берете
+
+30
OutofLaw
OutofLaw
7 вересня 2018, 12:30
#
Тут обсуждают Украину, про Россию никто не упоминал… если поклонник рубля тогда здесь это не обсуждается
+
+30
Sabre
Sabre
6 вересня 2018, 20:01
#
«Регулятор не исключает дальнейшего повышения учетной ставки»
Я себе представляю как подобные заявления прям стимулируют людей менять баксы и покупать гривневые ОВГЗ у привата/брокеров или ложить деньги на гривневые депозиты. Какой-то странный маркетинг. Если б я был главой нац банка, я бы такие заявления делал, только если вот прям завтра ставку подымать собираюсь ещё раз.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися