Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 вересня 2018, 11:21

Звідки взялися 10 мільярдів у ProZorro.Продажі

Дохід від реалізації активів у системі електронних державних торгів ProZorro.Продажі перевищив 10 млрд грн. За менш ніж два роки роботи проект дав змогу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Нацбанку продати частину майна неплатоспроможних банків. А держструктурам – здавати в оренду приміщення на відкритих аукціонах.

Уже сьогодні система ProZorro.Продажі є й платформою для продажу об'єктів малої приватизації. Що ж зараз купують найкраще, які напрямки запущені і на яких торгах вдалося заробити таку суму – розповіла Анна Теселько, керівник напряму «Аукціони» торговельного майданчика Zakupki.Prom.ua.

Що купують

Лотами, які продаються найбільше, були і залишаються права вимоги за кредитними договорами. Таких активів продано на суму 6,2 млрд грн. Не останню роль в ефективних продажах цієї категорії зіграв запуск аукціонів голландської моделі. Восени 2017 року лоти, які не продавалися довгий час, почали об'єднувати в пули і виставляти на аукціони з пониженням, а не підвищенням ціни.

Друга найпопулярніша категорія в системі ProZorro.Продажі – комерційна і житлова нерухомість, за яку покупці вже заплатили 2,6 млрд грн. Найактивніші регіони-організатори торгів із реалізації нерухомого майна – Київська, Дніпропетровська та Одеська області.

Також до ТОП-5 категорій активів у системі потрапляють офісна та комп'ютерна техніка (315 млн грн), вторинна сировина (305 млн грн) і земельні ділянки (майже 181 млн грн).

Прозора оренда

Рік тому, в серпні 2017-го, у ProZorro.Продажі з'явилися аукціони з продажу прав оренди. На даний момент успішно відбулося вже 279 таких аукціонів, сумарний дохід від яких становить майже 5,6 млн. Що важливо для компаній-орендодавців, завдяки конкуренції в торгах вони отримали хороше зростання ціни на оренду своїх об'єктів – у середньому це більше 25%. Найактивніші організатори – ПАТ «Укрпошта» та ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

На найбільшу суму торги в цій категорії відбулися зовсім недавно. Укрпошта запропонувала орендувати на електронному аукціоні перший поверх (1,5 тис кв метрів) Головпоштамту на Майдані Незалежності в Києві. Ціна, яку переможець торгів платитиме орендодавцю щомісячно, становить 1 млн грн.

У цій категорії на аукціони виставляють не тільки приміщення. Скажімо, Львів успішно (зі зростанням ціни на 76%) здав в оренду площі під рекламу на громадському транспорті. А Київ – дуже успішно проводить аукціони на право проведення сезонних ярмарків.

Майно держструктур

Державні установи не тільки здають свої приміщення і площі в оренду – вони ще доволі активно реалізують майно, яке в них є, але зараз не використовується. Наприклад, Київський метрополітен продав списані вагони. І це не тільки принесло гроші в бюджет підприємства, а ще й дало старт новому бізнесу. Ці вагони тепер стануть оригінальним хостелом, який новий власник планує спорудити на Подолі в Києві.

Також на аукціонах успішно продаються металобрухт і відходи кольорових металів і сплавів, майно, яке було використанні (автомобілі, меблі тощо), тирса від обробки деревини, відпрацьовані акумуляторні батареї, макулатура, відпрацьовані масла та багато іншого. Наприклад, на торги з продажу відпрацьованих масел, організовані ПАТ «Укргідроенерго» прийшли 7 учасників і завдяки конкуренції в електронному аукціоні забезпечили зростання ціни на 184%.

Мала приватизація

Це, мабуть, чи не найгучніший проект цього року, пов'язаний із системою ProZorro.Продажі. Все почалося з того, що 18 січня був ухвалений Верховною Радою, а 7 березня набув чинності Закон «Про приватизацію державного та комунального майна». Саме він передбачає, що об'єкти малої приватизації (вартістю до 250 млн грн) повинні продаватися через дворівневі електронні системи. ProZorro.Продажі була обрана як одна з еталонних.

Старту малої приватизації передувала ґрунтовна підготовка: розроблявся порядок торгів, технічно готувалася система, проводилася акредитація майданчиків, через які працюють і організатори аукціонів, тобто Фонд державного майна України (ФДМУ) та місцеві органи влади, і покупці.

Перший аукціон із продажу об'єкта малої приватизації відбувся 17 серпня 2018 року. На ньому місцева громада Чернівецької області продала зерноток за 209,6 тис грн. А ось перші кілька торгів ФДМУ відбулися в кінці серпня, на них були виставлені зокрема об'єкт незавершеного будівництва (житловий будинок) на Закарпатті та кілька нежитлових приміщень на вул. Павлівській в Києві. За одне з цих приміщень – площею понад 600 кв м – змагалися ціною 9 учасників і в результаті вартість об'єкта зросла більш ніж у два рази – з 8 млн до 19,5 млн грн.

Загалом дохід у 10 млрд грн далеко не межа для ProZorro.Продажі. Зростання цієї цифри в рази може забезпечити як активна робота в уже наявних напрямах, наприклад, успішне проведення малої приватизації, так і запуск нових проектів та вдосконалення самої системи. І до цього процесу дуже важливо підключатися з усіх боків: і системі, й акредитованим в ній майданчикам, і організаторам торгів. Тоді результат буде суттєво більшим.

Коментарі - 4

+
+74
Цой Жив
Цой Жив
5 вересня 2018, 16:49
#
Проект крутий! Організаторам — респект.
+
+15
Ігор Петров
Ігор Петров
9 вересня 2018, 10:49
#
Прозоро уже не то, чиновники зарабавающие на тендерах научились прописывать условия тендера конкретно по свою фирму. К примеру: стандарт дверей 60, 70 см., прописывают в условиях 65, а с этим предложенмем выходят фирма А и фирма Б, обе «карманные». Дальше 2 варианта: либо действительно ставят 65, либо потом втихаря менят проэкт и ставят 60. Вуаля и заработок в кармане
+
+30
Цой Жив
Цой Жив
10 вересня 2018, 11:39
#
Так, схеми з'являються. Але це не проблема проекту Прозоро. Це проблема недореформованої судової системи.
+
+29
ballistic
ballistic
10 вересня 2018, 12:01
#
Саме завдяки Прозоро ці схеми можна виявляти.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися