Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 вересня 2018, 11:35

Знижки та девальвація підігріли попит на новобудови

Нинішнього літа столичний ринок первинної нерухомості не відчув традиційного сезонного спаду. У сегменті новобудов економ- і комфорт класів продажі зросли на 16%, якщо порівнювати з весною.

Про те, що вплинуло на зростання купівельної активності в традиційно «низькому» сезоні, «Мінфіну» розповіла заступник директора з комерційних питань «ІБК Обрій» Олеся Перчак.

Для ринку нерухомості характерна сезонність: активні весна і осінь, стабільна зима, не рахуючи новорічні свята, і спокійне літо. Літній період відпусток і дач вважається найменш активним сезоном в сфері нерухомості, купівельна активність знижується в рази.

Однак, дане правило ніяк не поширилося на це літо. Навпаки, спостерігається збільшення кількості звернень з приводу придбання квартир в новобудовах в порівнянні з аналогічним періодом 2017 г. Кількість угод зросла в порівнянні з минулим літом — в середньому на 23%. Основними причинами такої купівельної активності стали девальвація гривні і маркетингові програми стимулювання попиту, запропоновані девелоперами.

За підсумками літа кількість укладених угод в сегменті новобудов економ і комфорт класу збільшилася на 16% в порівнянні з обсягом проданих квартир цієї весни. За типом квартир найбільшим попитом користуються одно- і двокімнатні квартири, понад 35% із загального обсягу проданих квартир придбано в розстрочку від забудовника.

З точки зору покупки, саме літо — час вигідних пропозицій на ринку первинної нерухомості. Оскільки, девелопери цілком логічно реагують на літній спад купівельної активності, підвищуючи попит вигідними акціями, більш високими знижками і різноманітними подарунками. В середньому по ринку знижки різнилися і варіювалися від стандартних 3-5% до 15-25%. Найбільш значущі дисконти, як правило, пропонувалися на виділений пул квартир, або були приурочені до свят. Подарунки при покупці квартири покупцям цікаві, але в меншій мірі, ніж грошові знижки. Проте девелопери пропонували подарунки, пов'язані з комплектацією майбутньої квартири — ремонт, комору або машиномісце.

Літня девальвація гривні з 26,09 до 28,05 грн./дол. США викликала сплеск купівельної активності на первинному ринку житла в сегменті економ і комфорт класу. Період курсових стрибків сприятливий для покупців, які відкладають кошти на квартиру в валюті. Оскільки в бюджетних новобудовах ціна квадратного метра сформована в гривні і девелопери оперативно не реагують підвищенням цін на падіння курсу гривні.

У ряді об'єктів підвищення цін відбулося в другій половині серпня. Однак аналітичні дані свідчать, що ціни виросли не пропорційно курсу долара. З урахуванням девальвації гривні на 7,5%, ціна пропозиції в новобудовах економ і комфорт класу за літо виросла в середньому на 3,2%. З огляду на те, що деякі девелопери з метою збільшення обсягу продажів зафіксували гривневу ціну до кінця серпня, то вже з вересня ціна ще зросте на 3-5% в бюджетних новобудовах.

Коментарі - 3

+
0
mega5
mega5
4 вересня 2018, 15:19
#
Сейчас в нормальных новостройках на завершающей стадии строительства ниже 1000 у.е. за квадрат практически нет.
+
+15
tomsfsb
tomsfsb
5 вересня 2018, 11:32
#
Отслеживал все лето, смотрел сайты, да и так заходил на осмотр квартир.Все, что нормальное стоило 1000$ за метр, а все что ниже, это первые этажи или плохое расположение, короче неликвид.Не у видел я снижения цены и акций толковых.
+
0
seaman
seaman
7 вересня 2018, 14:23
#
Пусть свое Ридно мисто до конца доведут, писатели)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися