Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 вересня 2018, 18:06

Долар злетів на міжбанку: у чому причина і чи варто панікувати

Як ми і припускали в своєму ранковому прогнозі -понеділок на валютному ринку пройшов дуже складно. Всі чинники спрацювали проти гривні і за день курс злетів з 28,18/28,25 гривень до 28,39/28,43.

Як ми і припускали в своєму ранковому прогнозі -понедельнік на валютному ринку пройшов дуже складно.
Фото: pixabay.com

Що допомогло так «розігріти» ринок:

1) Вихідний в США та спекулятивна гра «на підвищення». Через вихідний в США (День Праці) — всі угоди по долару проходили на умовах ТОМ. Це призвело до того, що значна частина клієнтів перенесла свої заявки на наступний день. Малооб'ємний міжбанк дозволив спекулянтам активно зіграти «вгору» на невеликих сумах;

2) Попит на валюту сформували великі імпортери та частина «дочок» іноземних компаній, які почали виведення валюти для репатріації дивідендів. У поєднанні з низькою пропозицією, що складається в основному з обов'язкових продажів від зарахованої минулою п'ятницею валютної виручки — це призвело до формального серйозного перекосу попиту і пропозиції;

3) Скупка валюти частиною банків на валютну позицію для перепродажу через готівковий ринок. На девальваційних очікуваннях частина банків вважала за краще сьогодні викупити пропонований долар у своїх клієнтів на валютну позицію, що відбилося на загальній статистиці і середньому курсі торгів. Надалі банки перепродують цю валюту зі своєї валютної позиції за більш високим курсом через обмінники. Межа зростання котирувань в цьому випадку залежить від платоспроможного попиту з боку населення, яке дивлячись на чергове зростання курсу в обмінниках знову починає все більше скуповувати валюту.

Чи варто робити трагедію з зростання котирувань у понеділок?

Ми вважаємо, що немає і очікуємо завтра та післязавтра деякої корекції. Це буде пов'язано з тим, що міжбанк запрацює у звичному форматі, частині клієнтів знадобитися гривня для розрахунків з персоналом за серпень та іншим господарським операціям початку месяца.

Крім цього, завтра буде зарахована виручка за неробочий в США понеділок (але робочий в Україні) і це забезпечить збільшення обов'язкових продажів в середу, що спрацює на користь гривні. Це дещо відкоригує курс в сторону зниження.

Проти гривні працює тільки фактор скупки валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів, але за нашими даними завтра великих покупок не очікується. Вони розпочнуться після 5-го числа.

Хід торгів 3 вересня:

У перші хвилини сесії почалася гра «на підвищення» і на поодиноких угодах і млявому ринку з ранкових декларативних котирувань 28,18/28,25 гривень — курс швидко підтягнули до 28,30/28,34.

Не зустрічаючи опору на малооб'ємному ринку до 12:00 попит ситуативно перевищував пропозицію і курс дішов до рівня 28,36/28,41 гривень. Більшість гравців викупило пропозицію своїх клієнтів на валютну позицію або користуючись низьким обсягом пропозиції — відверто задирало котирування на умовах поставки долара ТОМом.

До обіду котирування піднялися до 28,37-28,39/28,42-28,43 гривень і в цих межах і на поодиноких операціях вже перебували до кінця сесії. Завершилися торги на позначці 28,39/28,43 гривень за долар.

Головні події понеділка на міжбанку:

1. Зростання котирувань долара з ранкових декларативних 28,18/28,25 гривень до 28,39/28,43 гривень к кінцю сесії;

2. НБУ не виходив на міжбанк у публічному форматі аукціону;

3. Довідковий курс НБУ на 12 годин становив 28,246117 гривень за долар, а офіційний на 4 вересня оголошено Нацбанком на рівні 28,378299 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 8

+
+73
Maleficarum
Maleficarum
3 вересня 2018, 18:17
#
«На девальвационных ожиданиях часть банков предпочла сегодня выкупить предлагаемый доллар у своих клиентов на валютную позицию, что отразилось на общей статистике и среднем курсе торгов. В дальнейшем банки перепродают эту валюту со своей валютной позиции по завышенному курсу через обменники.» Сегодня этот номер не прошёл МБ рос быстрее нежели налик Цифры МБ закрытия выше даже офферов налика Не говоря про биды… Так что если и тарились банки зеленью- то скорей как «фьючерсом» на завтра. Посмотрим- оправдаются ли их надежды и предположенияю
+
+84
Григорий П
Григорий П
3 вересня 2018, 18:55
#
Эти «жуки» в убытке никогда не будут
+
+5
kozyrev
kozyrev
3 вересня 2018, 18:28
#
Думаю, завтра частично буде коррекция. Сегодня явно рынок перегрели.Ну посмотрим. Ждать осталось недолго…
+
0
kozyrev
kozyrev
3 вересня 2018, 19:00
#
Как в 32 ну уж точно в ближайшие дни ждать не надо. А то будет как по тому анекдоту « будет хуже, будет хуже, будет 60...» или вариант 2: «ревизия нагрянет неожиданно — завтра в 8 утра...» ( Обе Жванецкий ).
+
+106
TOMAgavk
TOMAgavk
3 вересня 2018, 19:51
#
Завтра курс дол. пойдёт опять вверх, что вынудит НБУ выйти с интервенцией, чтобы приостановить рост.Насколько это удастся, будет зависеть от суммы вброса.
+
0
Сергей Пономаренко
Сергей Пономаренко
4 вересня 2018, 8:16
#
А что, у НБУ еще осталось с чем выходить?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
4 вересня 2018, 9:21
#
Для разогрева есть все условия, с учетом небольших сумм даже НБУ решил не мешаться, а мог. Это говорит о том что пока решили дать свободу далее расти.

Сегодня рынок будет более насыщенным и объемы больше. Потому выход НБУ ничего не решит. будет и далее рост. Сбивать нужно было вчера!

Денег в бюджете мало, а уже Правительство начинает греть почву для очередных повышения после Нового года, может кому-то и до Нового года перепадет. А деньги можно пока только взять, если курс будет выше 29,00. Источников перекрывающих наши расходы пока нет, немалая часть экономики мимо бюджета и далее находится на таможни, там реальных сдвигов нет.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
4 вересня 2018, 12:19
#
На наличном доллар сильно отстает — основная причина — это то что население не покупает сейчас валюту, начало сентября, почти все все потратили.
Там даже тенденция перекоса предложения.

Потому Банкам не логично покупать валюту на межбанке для продаже на наличном.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися