Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 вересня 2018, 11:08

У Нацбанку пояснили зростання дефіциту поточного рахунку

Збільшення дефіциту поточного рахунку до 1,1 млрд доларів в липні і 1,7 млрд доларів за сім місяців 2018 року є наслідком дії переважно тимчасових факторів. Про це в коментарі «Інтерфакс-Україна» заявив НБУ.

Збільшення дефіциту поточного рахунку до 1,1 млрд доларів в липні і 1,7 млрд доларів за сім місяців 2018 року є наслідком дії переважно тимчасових факторів.
Фото: finance.bigmir.net

«Зокрема, мова йде про перешкоджання вантажних перевезень в Азовському морі з боку РФ, яке призвело до значного падіння темпів зростання експорту металургійної продукції: до 19,9% рік до року в липні з 35,2% рік до року в червні», — йдеться в коментарі.

Регулятор пояснює, що це, в свою чергу, сповільнило загальні темпи зростання експорту товарів, незважаючи на сприятливу зовнішню цінову кон'юнктуру і збільшення експорту продовольчих товарів (8%).

«У той же час зростання імпорту товарів в липні істотно прискорилося - до 24,9% з 99% в червні. Перш за все — за рахунок неенергетичного імпорту внаслідок стійкого інвестиційного та споживчого попиту», — зазначає НБУ.

Центробанк додає, що на сальдо поточного рахунку позначилося також тимчасове збільшення виплат дивідендів після періоду загальних зборів акціонерів.

Як повідомлялося, дефіцит платіжного балансу України в липні 2018 року склав 170 млн доларів, що 40,4% краще за показник липня-2017.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися