Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 серпня 2018, 9:39

«Зайві» квадрати: як заплатити податок на нерухомість

До 1 вересня українці повинні заплатити податок на нерухомість. Рішення-повідомлення з нарахованою за квадратні метри сумою податкова розсилала до 1 липня. Правда, отримали їх далеко не всі. Теоретично це звільняє від штрафу за несплату. Але чи так це на практиці? І це далеко не єдине незрозуміле рядовому платнику питання з податком на нерухомість. «Мінфін» розбирався у всіх нюансах і з'ясував, що загрожує українцям, які не встигнуть розрахуватися з державою в термін.

За протермінований податок нарахують штраф
fakty.ictv.ua

За особняк, гараж і комуналку

Як пояснила «Мінфіну» керуючий партнер АО «СК ГРУП» Марія Аксаітова, у власників дорогої нерухомості досить часто виникають питання, пов'язані з оподаткуванням таких об'єктів. «Через законодавство, що постійно змінюється, звичайній людині непросто розібратися з тим, хто ж повинен платити такі податки і в яких випадках», — говорить юрист.

Вона пояснює: платниками податку на нерухомість (окрім земельних ділянок) є фізичні та юридичні особи, які володіють об'єктами — як житловими, так і нежитловими. Податком обкладається наступне майно: квартири, приватні будинки, дачі, гаражі, сараї, кімнати в комунальних квартирах, готельні та офісні будівлі, торгові приміщення. При цьому базою оподаткування є загальна площа об'єкта нерухомості, а податковим періодом вважається календарний рік.

Як прописано в Податковому кодексі, платити податок на нерухомість необхідно не за всю площу квартири або будинку, а тільки за квадратні метри, що перевищують пільгову площу. Остання становить 60 кв. м для квартир; 120 кв. м. — для будинків; 180 кв. м — для інших об'єктів нерухомості, в тому числі їх частин.

Якщо ваші апартаменти перевищують «пільговий ліміт», потрібно платити. Але не за всю площу, а тільки за «зайве» — різницю між пільговою і загальною площею об'єкта.

«Наприклад, якщо площа квартири 72 кв. м, то платити доведеться за 12 кв. м. Однак якщо ви володієте офісним приміщенням або ж здаєте квартиру в оренду, пільги не застосовуються і необхідно сплатити податок за всю площу», — говорить Марія Аксаітова.

А якщо ви є щасливим володарем апартаментів більше 300 квадратних метрів або особняка в 500 квадратів, то сума податку збільшується до 25 тис. гривень на рік за кожен такий об'єкт житлової нерухомості.

Конкретна ставка податку в тому чи іншому населеному пункті встановлюється місцевими органами влади, але не повинна перевищувати максимальну ставку, встановлену Податковим кодексом. У 2018 року максимальна ставка податку зменшилися з 3% до 1,5% мінімальної заробітної плати. Але таке зменшення не означає, що доведеться платити менше. Адже мінімальна заробітна плата за минулий рік істотно зросла. «У цьому році сплачується податок на нерухомість за 2017 рік, тому ставка вираховується з тієї мінімальної зарплати, яка була встановлена ​​на 1 січня минулого року, а це 3,2 тис. грн», — додав адвокат, керівник харківського офісу юридичної фірми «Ілляшев і партнери» Андрій Литвин. Тобто, якщо ви власник квартири площею 80 кв.м, потрібно заплатити податок за 20 кв.м за ставкою 1,5% від мінімалки в 3,2 тис. грн. (48 грн/кв.м) — всього 960 грн.

Штраф — до 20%

У теорії платнику податку на нерухомість повинні надсилатися поштою або вручатися особисто за місцем реєстрації повідомлення-рішення. Така «квитанція» повинна була прийти до 1 липня 2018 р. У повідомленні вказується сума податку, а також реквізити банку для сплати. Податковим кодексом встановлено термін оплати — протягом 60 календарних днів з моменту вручення повідомлення.

Але це не стосується юридичних осіб. Вони самостійно розраховують суму податку на нерухомість за станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають декларацію контролюючому органу за місцем реєстрації об'єкта. Податки ж виплачуються авансовими платежами щокварталу, — уточнюють юристи.

Але, як прописано в Податковому кодексі, якщо контролюючий орган не надав або не відправив повідомлення-рішення платнику, з останнього знімається відповідальність за несплату, — говорить Марія Аксаітова.

Втім, на практиці може бути інакше. Юристи пригадують чимало випадків, коли повідомлення-рішення людині не надійшло, вона, відповідно, податок не заплатила, а потім з подивом виявила своє ім'я в чорному списку боржників податкової. Причому, нерідко такий нюанс спливає в самий невідповідний момент, скажімо, при виїзді за кордон або переоформленні квартири.

Андрій Литвин каже, що, навіть якщо податкова «забула» надіслати вам рішення -повідомлення в термін, вона має право нарахувати податок на нерухомість за цей період протягом трьох років.

«Можна зробити висновок, що відсутність податкового повідомлення є підставою для несплати податку на нерухомість, але радимо все ж завчасно перевіряти отримання повідомлень-рішень. Не варто забувати, що платники податків мають право звернутися у фіскальний орган за місцем проживання з письмовою заявою і зажадати проведення звірки даних і нарахування податку. Якщо розбіжності між вашими даними і даними фіскалів мають документальне підтвердження, останні зобов'язані перерахувати суму податку і видати нове повідомлення-рішення», — відзначають в «СК ГРУП».

Якщо ж ви прострочили сплату податку з власної вини, фіскали можуть виписати штраф — 10% за затримку оплати до 30 календарних днів, 20% — за затримку понад 30 днів. Тобто, якщо за квартиру площею 80 кв. м податок становить 960 грн., а заплатите його ви тільки в жовтні, то штраф становитиме 192 грн., а загальна сума в результаті виросте до 1152 грн.

Коментарі - 21

+
+164
iAlexm
iAlexm
31 серпня 2018, 9:47
#
Один из самых «несправедливых» налогов… Хуже только налог на капитал.
+
0
Сергей Гончаренко
Сергей Гончаренко
31 серпня 2018, 9:58
#
Согласен!
+
+29
Den86
Den86
31 серпня 2018, 12:31
#
Этот налог так же нарушает конституцию, что все граждане Украины равны перед законом.
В разных регионах Украины местная власть на сессии устанавливает свой лимит необлагаемой налогом площади (60м2, 75м2, 80м2, 100м2) и зарплатный коэффициет (0,5 или 1, или 1,5).
То есть, площадь 60м2 квартир и 120м2 домов — это минимум.
Есть города и области, где 80 м2, 75м2 квартир не облагаются налогом, например — Кировоград (Кропивницкий), Львов и другие.
Богатый гражданин у которого квартира 60м2 и дом 120м2- находится в выиграше по сравнению с нищим пенсионером у которого хрущевка 63м2.
Так что права киевлян и жителей других населенных пунктов нарушены.
Перед законом все равны — не работают.
+
+62
AleksandrBank
AleksandrBank
31 серпня 2018, 10:23
#
«Если же вы просрочите уплату налога по своей вине, фискалы могут выписать штраф — 10% за задержку оплаты до 30 календарных дней, 20% — за задержку более 30 дней.» — одиотство. Я уверен многим у кого 60+ квадратов как и мне не пришла платежка. Т.е. они еще начислят штрафы, они могут вообще не начислять и потом взять ч/з 1-3 год прислать круглую сумму. Тупее налога я видел. И что такое 60 кв. м.на семью с учетом детей?
+
0
Ярик Ярикович
Ярик Ярикович
31 серпня 2018, 11:12
#
А мне пришла платежка, даже 2 в одном письме на разные суммы и на имя одного из предыдущих хозяев квартиры.
И что мне с этим делать?
+
0
serg koss
serg koss
31 серпня 2018, 12:03
#
Тоже не пришло ничего… хотя на 6 метров перелимит
+
0
ballistic
ballistic
1 вересня 2018, 13:20
#
Прикол в тому, що за затримку в 30 і 3000 днів сума штрафу однакова :)

Якщо ж повідомлення від податкової не прийшло, то нічого платити не потрібно.
+
0
Portmone.com Портмоне
Portmone.com Портмоне
31 серпня 2018, 11:09
#
Найшвидший спосіб сплатити його на portmone.com
+
+46
Pens
Pens
31 серпня 2018, 13:28
#
Не с чего платить налог, проживая в 65 метровой двушке с 3-мя детьми? Не знаете где взять деньги на лишние метры ветхого жилья работая на минималку? Боитесь получить штраф, хотя уведомление вам никогда и не присылали? Забудьте о страхах и волнениях! Власть думает о Вас! Высококачественные коробки от телевизоров, холодильников и стиральных машин! Уютные чердаки и подвалы жилых домов! Канализации, теплотрассы и незабываемые ночевки на природе в теплое время года! И главное — никаких денег!
«Я свобооодееен, словно птица в небесах!
Я свобооодееен, я забыл, что значит страх!» :)
+
+59
AleksandrBank
AleksandrBank
31 серпня 2018, 17:19
#
!«Я свобооодееен, словно птица в небесах!
Я свобооодееен, я забыл, что значит страх!» :)!" — перестань пить! :)
+
+11
AkageMik
AkageMik
1 вересня 2018, 8:06
#

Заметил, только у тебя и портмоне — параличные комменты, не относящиеся к жизни.
+
+14
Qwerty1999
Qwerty1999
1 вересня 2018, 10:06
#
Pens
«Не с чего платить налог, проживая в 65 метровой двушке с 3-мя детьми?»

65 квадратов в двушках — только сталинки и новострои, но в этом проблемы не вижу.
Трое детей — не каждому выпадает такое счастье.
А вот что действительно проблема, так это содержать троих детей на одну пенсию,
да ещё и налог на недвижимость с неё платить…
Честно, не завидую вашему сказочному счастью…

Кстати, по словам Кипелова, песня «Я свободен» написана в определённый период его творческой и личной жизни (расставание с прошлой любовью) и не всегда отражает теперешнее его состояние.
Так что это песня о прошедшей любви, а не о свободе от уплаты налогов и прочих обязательств перед государством.
+
0
0675613
0675613
1 вересня 2018, 11:59
#
Если у человека 2 квартирки по 31 кв м, то с с каких метров он должен платить
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
1 вересня 2018, 14:24
#
Всего за 2 квадратных метра в год. :-)

Меньше чем месячная абонплата за интернет…
+
+11
ballistic
ballistic
1 вересня 2018, 14:35
#
Не так.
За одну квартиру нічого не треба платити, а за другу доведеться сплатити податки за повний метраж.
За яку з двох квартир платити вирішує сам власник.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
1 вересня 2018, 14:38
#
Может у вас и не так — надо смотреть, как считает конкретная (ваша) налоговая…
Ведь две квартиры могут быть в разных городах с разными уровнями налогов.
А собственник может быть зарегистрирован вообще в третьей.
+
+11
ballistic
ballistic
2 вересня 2018, 1:00
#
Принцип оподаткування єдиний по всій Україні, відрізняється лише розмір ставки в різних регіонах.
Погуглив тему, дійсно площі квартир сумуються:
"При наявності в особи у власності квартири чи декількох квартир необхідність нарахування податку виникає, якщо їхня площа сумарно перевищує 60 кв. м."
Тобто в описаному вище кейсі податок буде нараховано лише на 2 кв.метра.
Раніше (років 5 назад) було інакше, площі не сумувалися.
+
+26
Qwerty1999
Qwerty1999
2 вересня 2018, 12:37
#
ballistic

Значит остановимся на моей версии, если вы не против. :-)
+
+26
ballistic
ballistic
2 вересня 2018, 15:15
#
Звісно, початково моя версія була хибною :)
+
0
Mykola Іл
Mykola Іл
5 липня 2023, 10:15
#
Доброго дня! Хто мені пояснит, чому я маю платити за «надлишкові» 40 метрів, якщо на площі 100 кв. м. проживає і прописано 8 осіб? Нам ще не вистачає для нормального життя. Чи я настільки тупий. про які «лишние» метри йде мова? В моему випадку.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
5 липня 2023, 14:20
#
Прочитай закон хоть раз…
Платит собственник жилья, не зависимо
от количества зарегистрированных
или фактически проживающих.
Жаба давит платить — раздели свои 100 квадратов на двоих собственников и тогда у каждого будет по 50, т. е. меньше 60 кв.м.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися