Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 серпня 2018, 19:37

НБУ заборонить банкам маніпулювати курсом

Національний банк найближчим часом готується прийняти зміни в правила проведення валютних операцій, щоб закрити поширену схему заниження обсягу валютної виручки експортерів, повідомляє UBR.

Національний банк найближчим часом готується прийняти зміни в правила проведення валютних операцій, щоб закрити поширену схему заниження обсягу валютної виручки експортерів, повідомляє UBR.
Фото: inforesist.org

Причиною для таких ініціатив регулятора стала програна справа: суд визнав правомірність дій банку «Південний» і скасував накладений Нацбанком в липні 2017 року штраф в розмірі 4,88 млн грн.

Фактично, судді визнали, що фінансисти діяли строго в рамках закону. Змушений з таким висновком погодитися і НБУ, а тому обіцяє незабаром змінити свою нормативку, заборонивши використовувати в експортних операціях «договірні» курси.

За даними чиновників, завдяки використанню схеми з фіктивними курсами, клієнти банку «Південний» завели в країну 3 млн доларів, хоча повинні були 22 млн доларів.

«Значна нестача виникла в результаті проведених клієнтами банку — юридичними особами експортних операцій на загальну суму близько 22 млн доларів. Ці операції проводилися відповідно до умов укладених з нерезидентами зовнішньоекономічних договорів і були зняті банком «Південний» з валютного контролю. При цьому зміни в зазначені договори надавали контрагентам можливість здійснювати розрахунки за поставлений товар не в доларах США, як було передбачено спочатку, а в польських злотих», — пояснюють чиновники.

На ділі схема виглядає набагато простіше. Експортер домовляється з закордонним покупцем, що належні йому гроші зайдуть в Україну не, скажімо, в доларах, а в польських злотих. При цьому відразу прописують в контракті курс, за яким необхідно обміняти одну валюту на іншу. У підсумку замість умовного мільйона доларів на рахунки експортера зараховується 300 тис. злотих, пояснюють експерти. Де-юре така операція не вважається незаконною, що і підтвердив суд.

Як саме Нацбанк планує боротися зі схемою — неясно. Швидше за все в своїх постановах він просто пропише заборону для банків використовувати договірні курси, змусить їх прив'язуватися до котирувань валютних бірж.

В даний час НБУ готує зміни до валютного законодавства з метою недопущення в подальшому використання фіктивних курсів конвертації валют в операціях банківських клієнтів.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 4

+
+30
Kostiantynl71
Kostiantynl71
30 серпня 2018, 21:55
#
Лишите банк валютной лицензии, однозначно все было сделано при их содействии, пока будут судится все клиенты разбегутся, будет неповадно!
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
31 серпня 2018, 9:35
#
Лишать также не правильно, если это сделают — то банк почти пропал.
Тут важно выносить уроки, это дело было 1 год назад, и могли за это время НБУ сам понять что клиент по закону прав — нужно было подумать заранее и поменять законы и правила, а не сейчас думать над тем как это исправить.
+
+15
Тарас tarick
Тарас tarick
31 серпня 2018, 9:49
#
Нужно больше запретов и ограничений — тогда, конечно, никто не будет придумывать никаких «схем».
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
31 серпня 2018, 10:08
#
Слышали о новом законе по валюте? Разрешено все, что не запрещено!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися