Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 серпня 2018, 11:47

НБУ пояснив, за що оштрафував банк «Південний»

Національний банк пояснив, за що був оштрафований ПАТ «АБ „Південний“ у липні 2017 року. Про це йдеться у коментарі регулятора.

Національний банк пояснив, за що був оштрафований ПАТ «АБ „Південний“ у липні 2017 року.
Фото: stockworld

НБУ нагадав, що в липні минулого року банк було оштрафовано на 4 880 159,40 грн за виявлені ознаки ризикової діяльності у сфері фінмоніторингу, а також — за порушення вимог щодо виявлення клієнтів банку-національних публічних діячів, їх близьких осіб та осіб, пов’язаних з ними. 

Однак, у 2018 році за результатами судового розгляду за позовом банку рішення НБУ про накладення штрафу було скасовано.

Пізніше, Нацбанк оприлюднив підстави, на яких було вжито заходи впливу до банку „Південний“.

»Головна підстава для прийняття регулятором такого рішення полягає в тому, що Національним банком у 2017 році було встановлено факт недоотримання валютної виручки клієнтами банку «Південний» на загальну суму понад 19 млн доларів. Це пов’язано з перерахунком польських злотих у долари США за неринковим курсом конвертації валют, який був у рази меншим від ринкового крос-курсу", — йдеться у повідомленні.

Така значна недостача виникла у результаті проведених клієнтами банку-юридичними особами експортних операцій на загальну суму близько 22 млн доларів США. Ці операції проводилися відповідно до умов укладених з нерезидентами зовнішньоекономічних договорів (контрактів) і були зняті банком «Південний» з валютного контролю.

При цьому, змінами до вищезазначених зовнішньоекономічних договорів контрагентам надано можливість здійснювати розрахунки за поставлений товар не у доларах (як було першочергово передбачено), а у польських злотих за курсом перерахунку в долари США.

З 30 грудня 2015 по 23 листопада 2016 року клієнти банку отримали валютну виручку за вказаними вище експортними операціями у польських злотих в еквіваленті лише приблизно 3 млн доларів, замість вищезгаданих 22 млн доларів.

Коментарі - 2

+
0
laa1999
laa1999
30 серпня 2018, 12:17
#
И сразу выдали Пивденному рефинансирование для расскачки гривны…
+
0
DataProvider
DataProvider
30 серпня 2018, 14:12
#
То есть ущерб от действий 19 млн. долларов
А штраф за эти действия ~ 4, 88 млн. гривен
Я всё правильно понял?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися